Az új kutatások és a legkorszerűbb technológiák igazolták, hogy a hanggyógyítás, a rezgés és a frekvencia mennyire erősek a gyógyulás és a tudatbővítés elősegítésében.

 

A hangot évezredek óta használják a fizikai gyógyítás és a lelki ébredés hatékony eszközeként. Ma a hangtudomány új kutatása, valamint a személyre szabott hanggyógyítás új technológiái forradalmasították az ősi gyakorlatot.

Dr. Jeffrey Thompson elismert hanggyógyító, aki az elmúlt 40 évben számos figyelemre méltó felfedezés úttörője volt a területen. Elmagyarázza, hogyan kezdődik a kapcsolatunk a hanggal születés előtt.

„Az anyaméhben és mindannyiunk számára szerzett teljes tapasztalatot a hang és a rezgés kereszteli meg. A fül hallja, és a test legnagyobb érzékszerve, a bőr érzi ezt. Ennyi a tapasztalat kilenc hónapig. Azt hiszem, ezért a hang a legerősebb klinikai eszköz; a hang mindennél nagyobb és erősebb ” – mondta Thompson.

A mechanizmust, amellyel a hang fizikai gyógyulást eredményez, évtizedek óta tanulmányozzák, és folyamatosan új tudományos eredmények finomítják.

„Amikor egy sejt gyógyító válaszreakcióba lép, fokozza az anyagcseréjét és a táplálékfelvételt, kiüríti a hulladékot és újjáépíti a szöveteket, így növeli energiáját. A hanghullámok a lehető legmagasabb potenciáljukra képesek felemelni, ami sokkal magasabb, mint a sejt önmagában, tehát most létrehoztunk egy szupergyógyító állapotot ”-mondta.

Ha kételkednénk abban, hogy a hangok hatással vannak környezetünk rezgéseire, hallgassunk élő zenét. Figyeljük meg, miféle változást indít el testünkben, miközben át­formálja nemcsak hangulatunkat, de bizonyos dolgokhoz való hozzáállásunkat. Megrendültünk-e már valaha egy komolyzenei darab átütő erejétől? Nagy a valószínűsége, hogy ez a hatás a hangrezgéseknek tudható be.

A hang rezgéstermészetét bizonyítja, hogy némelyik orvos hangvillával azonosítja a törött csontokat; az esz­közt megpendítve arra a testtájra helyezi, ahol a csont­törést gyanítja. Az ily módon keltett rezgés felerősíti a sebesült rész fájdalmát.

A hanggyógyítás sokféleképpen vonható be az energiagyógyá­szatba. Míg a mantrák és a gyógyító magánhangzók az emberi hang hatására építenek, az okostelefonunkra vagy tabletünkre letölthető applikációk is hatásosak le­hetnek, de kristály vagy bronz hangtállal is dolgozhatunk.

 

Bidzsa mantrák

Egyetlen szótagból állnak, ennek kántálásával ébreszt­hetjük fel a csakrákat, vagy serkenthetjük működésüket. Mindegyik csakrához más és más bidzsa mantra tartozik. Elkántálhatjuk mindet sorban a meditációnkban, de egy adott erőközpont bidzsa mantráját is ismételgethetjük.

Gyökércsakra: Lám; elnyújtva ejtjük ki, hehezettel és az m-et megnyomva a végén: Lahhhhhhhmmmmmmmm.

Nemi csakra: Vám; elnyújtva ejtjük ki, hehezettel és az m-et megnyomva a végén: Vahhhhhhhmmmmmmmmm.

Napfonatcsakra: Ram; elnyújtva, hehezettel ejtjük, az előbbiekhez hasonlóan; Rahhhhhhhmmmmmmmm.

Szívcsakra: Jam; elnyújtva, hehezettel ejtjük, úgy, mint a többit: Jahhhhhhhhmmmmmmmm.

Torokcsakra: Ham, elnyújtva, hehezettel ejtjük ezt is: Hahhhhhhhmmmmmmmm.

Harmadik szem csakra: Aum vagy om: ohmnak ejtjük, elnyújtva: Ohhhhhhmmmmmmmm.

Koronacsakra: Néma, nem tartozik hozzá hang.

 

Hanggyógyítás hangtálakkal

Könnyű velük dolgozni. Én is szívesen alkalmazom őket meditációimban és a gyógyítás során. Fémből vagy kristályból készülhetnek.

 

Fém hangtálak

Általában sárgarézből vagy harangöntésre is alkalmas, magas bádogtartalmú bronzból formálják. A bronzból készültek jobb minőségűek a sárgaréz alapanyagúaknál,kivált azok (az úgynevezett tibeti hangtálak), amelye­ket kézi munkával öntenek ki a Himalájában. A tibeti buddhizmus szerint ezek a hangtálak megszólaltatva a dharmát, azaz Buddha tanítását közvetítik. Ha megütjük vagy megkongatjuk őket, több hangot is felzengetnek. Nem annyira egyetlen csakrára, mint inkább testünk egészére hatnak.

 

Kristály hangtálak

Porított kvarckristályokból vagy kvarc és más kristályok elegyéből készülnek. Megkongatva egyetlen hangot ad­nak ki, ezért inkább csak egy csakrára hangolódnak rá. C és cisz a gyökércsakra, D és disz a keresztcsonti csakra, E a nap­fonat. F és fisz a szívcsakra, G és gisz a torokcsakra A és aisz a harmadik szem csakra, B pe­dig a koronacsakra hangja.

 

Felhasznált irodalom: Karen Frazier – Az energiagyógyítás kézikönyve