A közönséges  szobanövények értékes fegyvert jelenthetnek a növekvő beltéri levegőszennyezés elleni küzdelemben. A NASA tudósai meglepően hasznosnak találták a potenciálisan káros gázok elnyelésében és a lakások, beltéri közterek és irodaházak levegőjének tisztításában.

Az egészséget befolyásoló beltéri szennyező anyagok a formaldehid, az illékony szerves vegyületek (benzol és triklór-etilén vagy TCE), a levegőben szálló biológiai szennyezők, a szén-monoxid és a nitrogén-oxidok, a peszticidek és fertőtlenítőszerek (fenolok), valamint a radon. Ezek a szennyező anyagok hozzájárulnak a „beteg épület szindrómához”, amely az allergiától, fejfájástól és fáradtságtól az idegrendszeri rendellenességekig, a rákig és a halálig terjedő tüneteket okoz.

A NASA által végzett tanulmányok során a tudósok 50 szobanövényt azonosítottak, amelyek eltávolítják a fent említett szennyező anyagok és gázok nagy részét.

Dr. BC Wolverton ezeket a szobanövényeket a vegyi gőzök eltávolítására, a növekedés egyszerűségére, a rovarproblémákkal szembeni ellenállásra és a párologtatásra (a levegőbe juttatott víz mennyiségére) minősítette. A NASA, az Associated Landscape Contractors of America segítségével, kétéves tanulmányt végzett Dr. BC Wolverton, a Picayune-i környezetvédelmi mérnök irányításával. A ’80-as évek végén és a ’90-es évek elején a növények és a levegő kölcsönhatását vizsgáló tanulmánya során kiderült, hogy a szobanövények, ha zárt kamrákba helyezték őket meghatározott vegyszerek jelenlétében, eltávolították ezeket a vegyszereket a kamrákból.

Dr. BC Wolverton, a „Hogyan termesszünk friss levegőt – 50 szobanövény, amely megtisztítja otthonát vagy irodáját” című tanulmány kutatója és szerzője növényvizsgálatokat végzett a NASA számára, amelyek megállapították, hogy a növények képesek megtisztítani a szennyeződéseket az otthonokban, irodákban, gyárakban és kiskereskedelmi üzletekben. Később Wolverton kibővítette a vizsgálatot, és egytől 10-ig osztályozta a szobanövényeket a növény vegyi gőzök vagy beltéri levegő toxinok eltávolítására való képessége, a növekedés és karbantartás egyszerűsége, a rovarfertőzéssel szembeni ellenálló képessége és a víz leveleiből való elpárolgási sebessége alapján.

A tíz legjobb szobanövény a formaldehid, a benzol és a szén-monoxid levegőből való eltávolítására

 

1. Areca pálma ( Chrysalidocarpus lutescens )

„Pillangepálmának” is nevezik. Egy függőleges szobanövény, amely kissé váza alakú. A mintanövények 10-12 láb magasak lehetnek. Nedves területet részesít előnyben, hogy elkerülje a hegy sérülését. Metszést igényel. Areca pálma kiválasztásakor keresse meg a nagyobb kaliberű törzsű növényeket a növény tövében. A ceruzavékony szárú növények hajlamosak felborulni, és meglehetősen nehéz őket fenntartani.

 

2. Lady pálma ( Rhapis remekel )

A „Lady Palm”-nak is nevezett tartós pálmafaj jól illeszkedik a legtöbb belső terhez. A Rhapis a legkönnyebben termeszthető pálmák közé tartozik, de minden fajnak megvannak a sajátos környezeti és kulturális követelményei. A „Lady Palm” lassan növekszik, de több mint 14′ magasra is megnőhet, széles csomók pedig gyakran olyan szélesek, mint a magasságuk.

 

3. Bambuszpálma ( Chamaedorea seifrizii )

A „nádpálmának” is nevezett pálma az erős közvetett fényt részesíti előnyben. Az új növények elveszítik a belső lombozat egy részét, ahogy alkalmazkodnak a beltéri környezethez. Ez a növény szeret egyenletesen nedves maradni, de nem szereti a túlöntözést vagy az állóvízben ülni. A beltéri pálmák vonzhatják a takácsatkákat, amelyek szappanos oldattal történő permetezéssel védekezhetnek.

 

4. Gumifa ( Ficus robusta )

Beltérben nagyon jól növekszik, kedveli a félig napfényt. Kerülje a közvetlen napfényt, különösen nyáron. Lehet, hogy a fiatal növényeket karóval kell megtámasztani. A Ficus 8′-esre nő, 5′-es terjedéssel. A metszés során viseljen kesztyűt, mivel a tejszerű nedv irritálhatja a bőrt. Aktív növekedés esetén alaposan öntözze meg, majd hagyja, hogy a talaj meglehetősen kiszáradjon, mielőtt újra öntözi. Télen tartsa kissé nedvesen.

 

5. Sávos Dracéna „Janet Craig” ( Dracaena deremensis )

A Dracaena 10′-esre nő, 3′-es terjedéssel. Könnyen termeszthető, ezek a növények a legjobban a keletről/nyugatról érkező erős közvetett napfényben érzik jól magukat. Alkalmazkodni tudnak az alacsonyabb fényszinthez, ha csökkentik az öntözést. Tartsa a talajt egyenletesen nedvesen, és gyakran permetezze be meleg vízzel. Távolítson el minden elhalt levelet. A levélvégek megbarnulnak, ha a növényt nem öntözzük, de ezt a barnulást le lehet vágni.

 

6. Filodendron ( Philodendron sp. )

Az egyik legtartósabb szobanövény. A filodendronok a közepes intenzitású fényt részesítik előnyben, de elviselik a gyenge fényt. A közvetlen napfény megégeti a leveleket, és meggátolja a növények növekedését. Ez a növény mászó és nem mászó fajtákban kapható. Beltéri termesztéskor rendszeresen párásítani kell, és a leveleket pormentesen kell tartani. A talajnak egyenletesen nedvesnek kell lennie, de az öntözés között hagyni kell megszáradni.

 

7. Törpe datolyapálma ( Phoenix roebelenii )

Egy szívós, szárazságtűrő és hosszú életű növény, a törpe datolyapálmának világos foltra van szüksége, amely huzatmentes. Lassan növekszik, eléri a 2-2,5 méter magasságot. A törpe datolyapálmát nem szabad játszóterek közelébe helyezni, mert éles tűszerű tüskéi vannak, amelyek a levélszár tövéhez közel helyezkednek el. Ezek könnyen behatolhatnak a bőrbe, sőt a védőruházatba is.

 

8. Hosszúlevelű fikusz ( Ficus macleilandii „Alii”)

A Hosszúlevelű fikusz könnyen nő beltérben, és ellenáll a rovaroknak. Beltéri termesztés esetén a párás környezetet és az alacsony vagy közepes megvilágítást kedveli. A Hosszúlevelű fikuszt nem szabad fűtő- vagy légkondicionáló szellőzőnyílások, illetve huzat közelébe helyezni, mert ez levelek elvesztését okozhatja. A talajt nedvesen kell tartani, de az öntözés között hagyni kell megszáradni.

 

9. Szobapáfrány ( Nephrolepis exaltata „Bostoniensis”)

A szobapáfrány 30 cm magasra nő. Tollas páfrányai vannak, amelyeket a legjobban lógó növényként lehet megjeleníteni. Az erős, közvetett napfényt kedveli. Tartsa a talajt alig nedvesen, és gyakran permetezze be meleg vízzel. Ez a növény hajlamos a takácsatkákra és a fehérlégyre, amik ellen szappanos vízpermettel védekezhetnek. Vizsgálja meg az új növényeket, hogy nincsenek-e benne hibák, mielőtt hazavinné őket.

 

10. Vitorlavirág ( Spathiphyllum sp. „Mauna Loa”)

A Vitorlavirág egy kompakt növény, amely 30-60 cm magasra nő. Előnyben részesíti a közvetett napfényt és a magas páratartalmat, de huzattól távol kell elhelyezni. A legjobb eredmény érdekében a Vitorlavirágot alaposan meg kell öntözni, majd az öntözések között hagyni kell mérsékelten megszáradni. A leveleket gyakran meleg vízzel kell permetezni.