A kopogtató módszert (EFT- az érzelmi felszabadítás technikája) általában az ősi kínai akupresszúra és a modern pszichológia ötvözeteként jellemzik, amelynek segítségével rengeteg probléma orvosolható.

Először dr. Roger Callahan alkalmazta a kopogtató módszert pszichoterápiás módszerként, majd dr. Callahan egyik tanítványa Gary Craig kifejlesztett egyetlen sorozatot, amely tartalmazza az összes jelentősebb meridián pontot.

A tudomány mai állása szerint a stresszválasz az amygdalában jön létre. Az amygdala a limbikus rendszer, a középagy része. A limbikus rendszer az érzelmek és a hosszú távú memória forrása, valamint a negatív tapasztalatok is itt vannak kódolva.

Tapasztalatok szerint a kopogtató módszer kikapcsolja az amygdala figyelmezető funkcióját. A meridián pontok kopogtatása nyugtatóan hat a testre, amit az amygdala védelmező tevékenységként ismer fel.

A kopogtatás stresszhatás alatt meggátolja a stresszreakció kiváltódását és újraprogramozza a hippokampuszt, amely összeveti a korábbi fenyegetéseket az aktuális jelekkel és közvetíti az amygdala felé, hogy az veszélyt jelent-e a „szenvedő alany” számára.

 

Megváltoztathatjuk agyunk működését

Ha mélyebben meg szeretnénk érteni, miért olyan sikeres a kopogtató mód­szer a különféle fóbiák, szorongások, a poszttraumás stressz szindróma és más pszichés problémák megszüntetésében, vissza kell térnünk a limbikus rendszerhez. Nemcsak a kopogtatással akadályozható meg a stresszválasz létrejötte, hanem úgy is, ha az akupunktúrás pontok stimulálása közben vala­mely felkavaró eseményre vagy problémára gondolunk – ez az eljárás is alkalmas az úgynevezett limbikus válasz megváltoztatására.

A limbikus válasz megváltoztatása az expozíciós terápia néven ismert pszichológiai módszer alapja, amellyel dr. Callahan is kezelte Mary nevű páciensét. Az úszómedencéhez való lassú közelítéssel, majd lábának a vízbe lógatásával fokozatosan közelített fóbiája forrásához.

Az expozíciós terápia során az alanynál in vivo (valós élethelyzetben, mint pl. Mary a medencénél) vagy egy jelenetet vagy eseményt elképzelve jön létre a limbikus arousal hatás, illetve ez váltja ki a válaszreakciót. A hagyo­mányos expozíciós terápia ezen típusa azonban gyakran csak igen lassan hoz eredményt. Mary szorongása még másfél évnyi in vivo kezelés után is jelen­tős mértékű volt.

Az expozíciós terápia egy módosított változata során a páciensnek kopog­tatás közben fel kell idéznie egy nyugtalanító gyermekkori élményét. A reak­ció kiváltása ezen élmény felidézésének hatására történik meg. A kopogtató módszer gyakran igen gyors hatással van a limbikus rendszerre.

Lássuk, hogyan működik! Ha olyasmire gondolunk, ami aggodalommal vagy más kellemetlen érzéssel tölt el bennünket, az „riasztja” az amygdalát. A kopogtatás hatására viszont a „küzdj vagy menekülj” válaszreakció deakti­válja az amygdalát, még akkor is, ha a fenyegető gondolat még mindig jelen van. A kezelést ismételve a hippokampuszhoz az az üzenet jut el, hogy a korábban „veszélyesnek” ítélt dolog valójában nem jelent fenyegetést.

 

A stresszokozó probléma meghatározása

A lehető legpontosabban határozzuk meg a problémát. Ha nehezen megy, akkor egyszerűen csak hangolódjunk rá a hozzá kapcsolódó érzésre, vagy vizualizáljuk a történteket és ezt követően írjuk le.

Határozzuk meg egy szorongásmérő skálán (0-10), hogy milyen erősségű a szorongás, amit érzünk. Fogalmazzunk meg egy alapállítást és egy pozitív megerősítést.

 

Az alapállítás megfogalmazása

PL.: Bár…….(aktuálisan megoldandó probléma megfogalmazása), mégis mélyen és teljes egészében szeretem és elfogadom magam.

 

Emlékeztető mondat meghatározása

Az emlékeztető mondatban az érzést kell megfogalmaznunk, semmi egyebet.

PL.: Ez ….(érzés), amit érzek…

Érzés -> fájdalom, csalódás, nyugtalanság, feszültség, stb.

 

EFT-a kopogtató módszer

 

Ezután az EFT-sorozat nyolc pontját kell végigkopogtatnunk. A kopogtatás-sorozat a kézen kezdődik, aztán a szemöldök belső majd külső felén keresztül halad a szem, majd az orr alatti terület felé, aztán az áll után a kulcscsont, a bordák oldalsó része következik, majd a fejtetőn végződik.

 

A kopogtatás menete

Háromszor el kell ismételnünk az alapállítást, miközben folyamatosan ütögetjük a karatepontunkat.

EFT-kopogtató módszer

Ha többet szeretnél tudni a kopogtató módszerről, ajánlom figyelmedbe Nick Ortner – EFT- A kopogtató módszer című könyvét.