Nehéz döntéseket hoznod és kiállni azért, amiben hiszel? Netán ismeretlen vagy még önmagad számára is? Esetleg túlságosan hajszolod a sikert és a hatalmat, olyannyira, hogy gyakran válsz agresszívvé, manipulálva másokat? Vagy épp ellenkezőleg, annyira alacsony az önértékelésed, hogy hagysz másokat áttaposni magadon? Folyamatosan rettegsz az elutasítástól? Bármelyik is legyen igaz rád ezen állítások közül, a Napfonat csakrád billent ki egyensúlyából.

A csakra sorozat harmadik részében, a Napfonat csakránkat vizsgáljuk meg közelebbről. Testünkben a köldökünk és a rekeszizmunk környékén található. Innen ered minden energiánk, akár testi, akár mentális és lelki értelemben nézzük.
A szankszrit neve – Manipura – is azt jeleni, ékszerek városa. Minden, amire szükséged van, ott van benned, viszont, ha blokkolva van a csakra komoly problémáid lehetnek.
Színe a sárga vagy arany, eleme a tűz, szimbóluma pedig tíz szirom által formált kör, a belsejében lefelé néző háromszöggel. Ez a benned rejlő erő és fény szimbóluma, amellyel képes vagy átalakítani akármit. Ez az erő segít, hogy legyen elég kitartásod elérni a célod.

Nézzük, milyen fizikai és lelki jelekből veheted észre, ha kibillent az egyensúlyából a Napfonat csakrád!

Mivel a hasunk környékén helyezkedik el, így nem meglepő, hogy javarészt ezen a területen okoz gondokat. Emésztési nehézségek, hasnyálmirigy és epepanaszok vagy krónikus fáradtság, amelyek azt jelezhetik, kibillent az egyensúlyából a Napfonat csakrád.
Mentális és lelki szinten pedig megjelenik az alacsony önbecsülés, gyenge akaraterő, könnyen áldozat mentalitást ölthetsz magadra vagy kerülheted a felelősséget. De a túlzásba vitt hataloméhség vagy agresszivitás is annak a jele, hogy blokkolva van a csakra. Úgy érezheted, mindig neked kell, hogy igazad legyen, az egód vezérel, és képes vagy másokat figyelmen kívül hagyni.

A Napfonat csakra az identitásunkat határozza meg, azt, hogy mennyire ismerjük magunkat, mik a vágyaink, álmaink, miben hiszünk és ezek mellett, mennyire vagyunk képesek kiállni. Van- e elég erőnk küzdeni azért, amit szeretnénk, és képesek vagyunk-e felszólalni a hitrendszerünk mellett. A motivációnk, a magabiztosságunk és az ambíciónk forrása ez az energiaközpont.

A csakra piramisunkat elképzelve, ahol a gyökér csakra, mint a legalapvetőbb igényeink és szükségleteink forrása foglalja el az alsó szintet, egyel felette pedig a szakrális csakra, láthatjuk, hogy a Napfonat csakra még egy szintet lép. Ebben az esetben már tökéletesen egyensúlyban lehet az alsó két csakránk, így a harmadiknál már nézelődhetünk másfelé is a világban. Már azt kérdezzük meg magunktól, hogy mit akarunk elérni, mi a vágyunk, nem pedig a biztonságra és a valahová tartozás kialakítására törekszünk.

 

Ébreszd fel az erőd a Napfonat csakráddal!

HOGYAN ÁLLÍTSUK HELYRE A NAPFONAT CSAKRA EGYENSÚLYÁT?

A módszerek itt is hasonlóak lesznek, mint a korábbi két csakra esetében, hiszen például reikivel, jógával vagy mantrázással pozitív fejleményeket vagyunk képesek elérni. Viszont nem árt specifikusan alkalmazni ezeket a módszereket.

 

Mozgás!

A jóga és az edzés minden csakránkra jótékonyan hat, de ha kibillent valamelyik –vagy több is – az egyensúlyból, akkor mindenképp vessük be gyógyulásként. Ügyeljünk arra, hogy olyan pózokat vegyünk fel többször és tartsuk meg, ameddig jól esik, amelyek a hasizmokat erősítik. Ilyenek a plank, kobra póz, a háromszög póz, a hajó póz vagy más néven lebegő ülés. De ha a jógázás túl lassú, esetleg unalmas, akkor tempósabb edzést is végezhetünk. Ebben az esetben is a hasunkon legyen a hangsúly. Csináljunk olyan erősítéseket, amelyek a core izmainkat veszik igénybe!

 

Használd a szimbólumokat!

Mivel a Napfonat csakra színe a citromsárga, így minél több ilyen színnel veszed körbe magad, annál jobbat teszel az egyensúlya és tisztasága fenntartása érdekében. Viselj sárgát, amilyen gyakran csak teheted, vagy a szobádban, otthonodban jelenítsd meg valamilyen formában! A kristályok közül is a citrom árnyalatúakat vedd magadhoz, mint a sárga citrin, arany kvarc, sárga aventurine, arany topáz vagy sárga kalcit. Illatok közül is a citrusfélék, a gyömbér, rozmaring koriander és a fahéj, ami segít ellazulni és tisztítani a csakrád. Ételek közül pedig fogyassz minél több citromot, csicseriborsót, kukoricát, barackot, mézet,banánt és tököt!

 

Naplózz!

A naplózás most is remek megoldás, mert magadnak is képes leszel általa megfogalmazni, azokat a gondolatokat, érzéseket, amelyeket eddig talán nem tudtál szavakká formálni. Tedd fel a következő kérdéseket és válaszolj rájuk!

 • Mik az értékeid?
 • Milyen elveid vannak?
 • Mások, hogyan látják azokat a pozitív tulajdonságaidat, amelyeket felsoroltál?
 • Gondolj a céljaidra! Az egód vezérel, hogy elérd őket vagy a belső fényed?
 • Ha az utóbbi, mi tart vissza tőle?
 • Mit kellene tenned, hogy elérd? Készítsd egy „haditervet”! Milyen lépcsőfokokat kellene megmásznod hozzá?
 • Melyik az első lépés, (legyen bármilyen kicsi is) amit már ma is meg tudsz tenni érte?
 • Hiszel benne, hogy valóra válhat az álmod vagy csupán vágyálom marad örökre?
 • Mi tesz kishitűvé?
 • Mitől félsz?
 • Mitől válsz erőtlenné, olyanná, aki képtelen elérni az álmait?

Írj ezekről, amennyi jól esik! Objektíven válaszolj, mi van, mi lehetne! Csak őszintén, ne engedj az alacsony önbizalmadnak! Most nincs helye másokat hibáztatni és az egódat is tedd félre!

 

Ébreszd fel az erőd a Napfonat csakráddal!

Mantrázz!

Már megtanultuk, hogy a mantrákkal képesek vagyunk sok negatív párbeszédet motiválóvá és megerősítővé alakítani. A Napfonat csakrád egyensúlyban tartására is alkalmazd ezt a módszert. Ha lehetőséged nyílik rá, akkor helyezkedj el egy csendes helyen, ha nem akkor is hatásos lehet, csak képzelj magad elé egy citromsárga virágot vagy fénygömböt és közben mondogasd a következő mantrákat!

 • Erős és magabiztos vagyok.
 • Bármit képes vagyok elérni, amire elhatározom magam.
 • Önmagam vagyok.
 • Ismerem, ki vagyok.
 • Elég vagyok.
 • A boldogságom kulcs nálam, bennem van.
 • Célom van ezen a bolygón.
 • Ha még nem tudom, mi ez a cél, azon vagyok, hogy megtaláljam.
 • Megvan bennem az erő, amelyre szükségem van.
 • Becsülöm magam és mások személyiségét is.
 • Értékelem azt, ami egyedi tesz és azt is, ami másokat tesz azzá.
 • Nem hagyom kihunyni a bennem élő fényt.

Akárcsak a Napból áradó energia, amely életre kelti a körülöttünk lévő természetet, és számunkra is nélkülözhetetlen, úgy ad erőt a Napfonat csakránk is. Ha figyelünk arra, hogy tiszta legyen és mindig az egyensúly felé törekszünk, akkor megtapasztalhatjuk a szabadság érzetét, magabiztosak leszünk, képessé válunk döntéseket meghozni, tiszta lesz az ítélőképességünk, lesz akaraterőnk. Kirajzolódik előttünk és mások előtt is, hogy milyen az identitásunk, hiszen pontos képet kapunk a személyiségünkről. Arról, hogy miben hiszünk, miért szólalunk fel, mi ad erőt és mi motivál.