Amikor az emberek a fogyás titkos receptjét kérdezik, csodálkoznak, amikor megtudják, hogy a szénhidrátok ennek fontos részei.

Hogyan tud a test zsírt égetni, amikor szénhidrátot eszünk? Mostanában ördöginek kiáltották ki a szénhidrátot, és úgy tekintik, mint olyan kalóriaforrás, amelyből gyorsan zsír lesz. Hogy lehet ezt a konfliktust feloldani?

Egy másik népszerű diétás elképzelés szerint a szénhidrátok elhagyása segít a fogyásban, és egészségesebbek leszünk. Valójában a súlyunk attól függ, mennyi kalóriát viszünk be és mennyit égetünk el naponta. Ha elhagyjuk a szénhidrátokat, főleg hosszú távon, akkor a hasznos tápanyagokhoz sem jutunk hozzá.

Kár, hogy a szénhidrátokat manapság hizlalónak tartják. Aki már végigcsinált egy alacsony szénhidráttartalmú diétát, az tudja, milyen megterhelő. Egy idő után megunjuk a fehérjét és a zsírt, és megkívánjuk a szénhidrátokat, hiszen ez egy fontos tápanyagforrás. Nézzük ennek a 7 legfontosabb okát:

 

1. A szénhidrátok az energia legfontosabb forrásai

 

A Mayo Clinic alátámaszt ezt. A szénhidrátok tartalmaznak cukrot, ami energiát ad. Az úgynevezett egyszerű szénhidrátok, pl. amelyek a zöldségekben, gyümölcsökben vannak, gyors energiát adnak. Az összetett szénhidrátok, amelyek pl. a teljes kiőrlésű gabonákban vannak, hosszú távú energiát adnak. Ezenkívül az agy működéséhez is fontosak, mert az agy sejtjei glükózt igényelnek, mivel a zsírt nem tudják használni.

 

2. Jót tesznek a kedélyállapotunknak és a memóriánknak

 

Bizonyított tény, hogy a szénhidrát megvonás fáradttá, bizonytalanná, zaklatottá tesz bennünket. Kutatók úgy gondolják, a szénhidrátok hozzájárulnak a szerotonin termelődéséhez, ami a jó kedélyállapottal van kapcsolatban. Egy 2009-ben az Archives of Internal Medicinben publikált tanulmány szerint azok, akik egy évig alacsony szénhidráttartalmú diétán voltak, sokkal több esetben számoltak be depresszióról, szorongásról, dühről, mint azok, akik alacsony zsírtartalmú, magas szénhidráttartalmú diétán voltak, amiben ettek teljes kiőrlésű termékeket, gyümölcsöket, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, hüvelyeseket.

 

3. A szénhidrátok segítenek a fogyásban, és megakadályozzák a hízást

 

Szinte lehetetlen természetes módon rosthoz jutni a fehérjékből és zsírokból. A rostot inkább más szénhidrátokból nyerjük, pl. zöldségek, gyümölcsök, gabonák. Kutatások kimutatták, ha ajánlott mennyiségben viszünk be rostot a szervezetünkbe (egészséges nőknek 22-28 gramm a napi rost igénye, egészséges férfiaknak 28-34 gramm), jobb lesz az emésztésünk és alacsonyabb a koleszterin- és vércukorszintünk. Ráadásul a szénhidrátban gazdag, teljes kiőrlésű gabonáktól, gyümölcsöktől, zöldségektől jóllakottak leszünk és kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe. Éppen ezért ezek az ételek segítenek súlyunk megtartásában.

 

4. A szénhidrátok segítenek a súlyt helyreállítani, megszabadulni a hasi zsírtól és megvédik a szívünket

 

Néhány újabb kutatásból kiderült, ha finomított gabonák helyett teljes kiőrlésűt fogyasztunk, akkor az csökkenti a testzsírt és a hasi zsírt, még a szívünknek is jót tesz. Idén a The Journal of Nutrition magazinban publikálták dán kutatók eredményeit, akik kimutatták, hogy azoknak a menopauza után lévő nőknek, akik teljes kiőrlésű gabonákat kezdtek el fogyasztani, jelentősen csökkent a testzsírszázalékuk (3%) és csökkent a koleszterinszintjük, míg akik továbbra is finomított gabonákat ettek, semmit nem fogytak és a koleszterinszintjük sem változott.

Más kutatások kimutatták, hogy a teljes kiőrlésű gabona jót tesz a szívnek, és ha a vízben oldódó rostok mennyiségét naponta 5-10 grammal emeljük (pl. ami a zabpelyhekben és a hüvelyesekben van), akkor 5%-kal csökkenhet a „rossz” LDL koleszterinünk. Ehhez hasonlóan azoknak is alacsony a rossz koleszterinszintje és magasabb a jó, akik több teljes kiőrlésű gabonát fogyasztanak (pl. barna és vadrizs, hajdina és quinoa). A Forró pocak diéta teljes kiőrlésű gabonákat tartalmaz, megfelelő forrásból származó fehérjékkel és egészséges zsírokkal.

 

5. A szénhidrátok segítenek zsírt égetni

 

Olyan komplex, lassan felszívódó szénhidrátok fogyasztása, mint amiket a Forró pocak diéta is javasol, elősegítik a zsírégetést, különösen, ha ezeket a megfelelő mennyiségű fehérjével és egészséges zsírokkal fogyasztja, és ezután 3 órán belül testmozgást végez. Régóta tudjuk, az olyan lassan felszívódó szénhidrátok, mint a teljes kiőrlésű gabonák, leveles zöldségek nem emelik meg a vércukorszintet olyan mértékben, mint a finomított szénhidrátok (pl. fehér kenyér, rizs, és tészta). Így az inzulinszint megfelelő marad, a test nem kezdi el a zsírt raktározni, ezáltal a zsírégetést segítik elő.

 

6. A szénhidrátok segítenek a betegségmegelőzésben

 

Sok szénhidrátban gazdag étel segíthet krónikus állapotok és betegségek kezelésében, például szorulás, születési rendellenességek és szívbetegség. Hogyan? Ezek az ételek vitaminokat, ásványi anyagokat és olyan tápanyagokat tartalmaznak, mint a B-vitamin, vas, szelén, magnézium, amelyek mind hozzájárulnak a betegségek megelőzéséhez. Ezeket nehezen találjuk meg más élelmiszerekben, és a természetes szénhidrátokból könnyebben beépülnek a testünkbe, mint a szintetikus étrend-kiegészítőkből.

A teljes kiőrlésű gabonák igen fontos szerepet játszanak a krónikus betegségek kialakulásának csökkentésében, az asztmától a szívbetegségekig, cukorbetegség, agyvérzés, rák esetében is, és nagyon fontos szerepet játszanak a testsúly megtartásában és a belek egészségében.

 

7. A szénhidrátoktól jóllakottak leszünk

 

Lássuk be, nagyon jól érezzük magunkat, ha szénhidrátot eszünk. Ez nem csak a boldogsághormonok miatt van, hanem amiatt a melegség miatt is, amit szó szerint és átvitt értelemben a hasunkban érzünk. A legtöbb önjutalmazó étel szénhidrát, de legtöbbjük tele van cukorral, fehér liszttel, zsírral és sóval, amelyektől úgy érezzük, mintha túl sokat ettünk volna, de nem jutottunk elegendő tápanyaghoz.

 

De ne felejtsük el a zsírt és a proteint sem, mert megfelelő mennyiségben, időben és kombinációban fogyasztva segítenek zsírt égetni.

 

Részlet Dr. Suhas G. Kshirsagar „Forró Pocak Diéta” című könyvéből.