fbpx

A test és a lélek egyensúly megbomlásának eredménye a fájdalom és a rossz közérzet, melyet az energiaáramlás egyensúlyának felborulása követ.

Az egészség elvesztésének oka legtöbbször a sokfelől érkező stressz hatás, önveszélyes lelkiállapotok, környezeti ártalmak vagy a szegényes táplálkozás. Kevés időt töltünk azzal, hogy a test és lélek harmóniáját figyeljük és vigyázzunk rá. Ebbe a rohanó életmódba ez nem fér bele.

 MOHÓSÁG ÉS TÚLHAJSZOLTSÁG

A mohóságra általában az evéssel kapcsolatban gondolunk, holott a fogalomhoz tartozik a fizikai, szellemi és érzelmi telhetetlenség számos formája, és többszintű megnyilvánulása is. A mohóság, a birtoklási vágy és a ragaszkodás alapja. Ez hozza létre a görcsös akarást, a túl szoros kötődést, amelyek eredménye a test működését gátló feszültség.

A káros feszültség eleinte feszengésben, a későbbiekben pedig betegségben ölt testet. Jellegzetes tünete a fejfájás, és a gyomorgörcs. A mértéktelen táplálkozás szintén gondot okoz, következménye az elhízás, a cukorbetegség és a szívbetegségek népes csoportja. További bajok forrása egy sereg külső hatás, többek közt a levegő szennyezettsége, a dohányfüst, a mértéktelen alkoholfogyasztás és a drog. A túl heves érzelmek is a test és a lélek leépüléséhez vezetnek, szélsőséges esetben az ember halálát okozhatják.

 

AZ ELÉGEDETLENSÉG

A folyamatos elégedetlenkedés folyamatos küzdelemhez vezet. Közben az egyre növekvő belső feszültség egyre erőteljesebben rombolja az egészségünket. Ilyen körülmények között képtelenség pihenni vagy élvezni az életet. Ahogy gyűlik bennünk a feszültség, úgy romlik a közérzetünk, végül keserű gondolatainkkal megbetegítjük önmagunkat.

 

AZ ILLÚZIÓK

Az emberi lény, ha még nem érte el a buddhisták által megvilágosodásnak nevezett állapotot, könnyen esik az illúziók áldozatává. Ettől sajnos szenved, mert keveset foglalkozik a dolgok valódi természetének feltárásával. Alig szán időt az elmélyült bölcselkedésre, és nem fejleszti magában a tisztánlátás képességét. A dolgok valódi természetének kiismerése az egyetlen, ami kiszabadíthat az illúziók bűvköréből.

 

ÖRÖKLÖTT HAJLAMOK

Gyakran fájdalmasan nehéz elfogadni a betegséget, különösen, ha gyermekek életéről van szó. Nincs pontosan meghatározható magyarázat, talán csak annyi, hogy mindannyian öröklött hajlamokkal születünk. Ajánlatos volna e tényt tudatosítani magunkban. Az újjászületés és a karma törvényeinek ismerete megkönnyíti adottságaink és hajlamaink megértését,elfogadását és felülírását.

Aki gyenge, jó közérzete érdekében sem képes az erőfeszítésekre. Az erősebbek sem állnak mindig a helyzet magaslatán, elbízzák magukat, több visszaélést engednek meg önmagukkal szemben. Csakhogy ez nem mehet így örökké! A szervezet belső hogyléte és a pillanatnyi erőnlét egyáltalán nem egy és ugyanaz. Életmódunk és gondolkodásunk teremti meg a génállományunk feletti irányítás lehetőségeit.

Állapotunk minősége attól függ, miként tápláljuk magunkat fizikai, szellemi és lelki értelemben. Minél tudatosabban és figyelmesebben élünk, annál nagyobb összhangban lehetünk másokkal és önmagunkkal.

Pin It on Pinterest