Képtelen vagy kapcsolódni másokhoz? Még önmagadnak sem vallod be az érzéseidet vagy egyenesen szégyelled őket, legyenek azok bármilyenek? Óvakodsz minden intimitást eredményező kapcsolattól? Esetleg ezekkel ellentétesen, valamelyik érzelmed túlságosan megéled, olyannyira, hogy már eluralkodott az életed felett?

Ha igen a válaszod a legtöbb kérdésre, akkor a szakrális csakrádban keresendő a probléma.

De szerencsére van megoldás. Ismerkedjünk meg közelebbről ezzel a csakrával és lássuk, mit tehetünk az egyensúlyban tartásáért.

A szakrális csakra a már korábban megismert gerincünk mentén húzódó „csakrafüzér” második része. A gyökér csakra helyezkedik el alatta, így ebből is táplálkozik. Ahogy a sorozat korábbi részében láttuk, a gyökér csakránk a fő alapzatunk, ha az nem működik jól, minden bizonnyal a felette lévő csakrák sem fognak, hiszen belőle építkeznek. Ha az alapszükségletünk, mint élelem és biztonság nincs meg, a szakrális csakránk is blokkolva lehet, és képtelenek leszünk valójában megélni, amiért felelős.

A szakrális csakra vagy svadhisthana elnevezés annyit tesz szanszkritül, hogy a „te saját helyed”.  Ha megismered ezt a csakrád, érteni fogod, mit jelent a mondat. A szakrális csakra vagy más néven „szex csakra”, esetleg „szociális csakra” azért felelős, hogy hogyan vagy képes kapcsolódni a világhoz és önmagadhoz érzelmileg. Biztosítja számodra, – már persze, ha megfelelően egyensúlyban van – hogy érezni tudj. Ezeket megéld, ne szégyelld, és másokhoz is kapcsolódni tudj az érzelmeiden keresztül. Akár intim szintig is.

Eleme a víz, színe a narancssárga, elhelyezkedése az ágyék és köldök között. Szimbóluma egy hat sziromból álló kör a közepén a Holddal. Ez esetben a szirmok formálta kör jeleníti meg a vizet, a Hold pedig ugyanúgy hat az érzelmeidre, mint ahogyan a természetben hat a vízre. Gondolj csak a dagályra vagy apályra. Van, hogy túláradnak az érzelmeid és van, hogy üresnek érzed magad.

Amikor egyensúlyban van a szakrális csakrád, akkor leszel képes a harmonikus kapcsolatra másokkal és önmagaddal. Ilyenkor megengeded magadnak az érzelmek megélését, nem nyomsz el semmit. Nincs olyan, hogy ez ciki, ezt nem akarom érezni. Tudod, hogy természetes reakció bármely érzelem, éppen ezért nem fojtod el. Élénken működik a fantáziád és a kreativitásod is szárnyal, és nem fosztod meg magadat a gyönyör átélésétől sem.

A szexualitásod sem számít tabunak. Nem csak a konkrét fizikai kapcsolatra értve, hanem a nemed iránt való érzelmekre is vonatkozóan. Elfogadod és szereted a nőiességed vagy férfiasságod és a testedet nem rejtegetni való valaminek tartod. Az intim részeidre sem úgy tekintesz, mint amit még megnevezni sem szabad, nem virágnyelven beszélsz, de tiszteled annyira, hogy határokat szabsz. Nem engeded másoknak használni. Képes vagy megfelelő határokat szabni.

Azonban a mindennapok vagy a korai traumatikus élményeink beleszólhatnak abba, mennyire van a mérlegnek az egyik vagy másik oldalán ez az egyensúly. Ha kibillen a normálisból akkor jönnek az olyan fizikai gondok, mint vese – és léppanaszok, alacsony energiaszint, derékfájdalom, vérszegénység, ízületi problémák, nőknél pedig premenstruációs szindróma, petefészek és méh megbetegedések.

Mentális szinten pedig megjelenhet a depresszió, pánikrohamok, túl érzékeny és engedékeny lehetsz, vagy épp ellenkezőleg, az agresszió ural és képtelen vagy egészséges határokat szabni. Olyannyira, hogy akár bántalmazó vagy menthetetlenül lapos kapcsolatban is benne ragadhatsz. Üresnek érezheted magad, olyannak, akiben semmi érzelem nincs annyira blokkolva van a szakrális csakrád. A szexualitás nem vonz, említeni is félsz. Csökkenhet az önértékelésed, bizonytalanná válsz és nehezen viselheted az élet változásait. Olykor már-már túlságosan merev vagy.

 

 

Old fel a szakrális csakrád blokkjait!

HOGYAN GYÓGYÍTSUK MEG A SZAKRÁLIS CSAKRÁT?

Naplózz!

Szerencsére szuper módszerek vannak arra nézve, hogy megtisztítsuk és egyensúlyba állítsuk a szakrális csakrát. Az egyik legelső lépés, hogy vizsgáljuk meg magunkban, mi okozhatja a kibillenést. Ehhez vehetünk egy naplót is vagy átbeszélhetjük egy arra érdemes személlyel, de a spirituális kuckónkban magunkban beszélve is tökéletes a módszer. A hangsúly azon van, hogy fogalmazd meg, lásd, hogy mi a gond.

Tedd fel magadnak a fontos kérdéseket! Ha ez egyedül nem megy, akkor itt van pár példa, hogy segítsen elindulni.

 • Mennyire vagyok jóban a testemmel?
 • Szeretem, hogy nő/férfi vagyok?
 • Meg merem élni az ezzel járó érzelmeket?
 • Hogyan lehetnék kreatívabb?
 • Hogyan nézne ki egy napom, ha kreatívabb lennék?
 • Megélem az érzelmeimet vagy elmenekülök előlük?
 • Ha elfojtom, mi ennek az oka? Honnan és mikortól ered?
 • Mi történne, ha megélném, legyen az annyi, hogy önfeledten nevetek vagy intimitással kapcsolatos?

Írj őszintén és olyan terjedelemben, amennyiben jól esik. Használd a jelen időt, hogy még inkább magadénak érezd az érzést, amit leírsz!

 

Mozdulj meg!

Legyen az jóga vagy tánc, a mozgás mindegyik csakránkra pozitív hatással bír, ez alól a szakrális csakra sem kivétel. Ha jógázol, válaszd a csípő erősítő és nyitó gyakorlatokat, mint a kobra póz, a plank, a félhold póz vagy a háromszögpóz. A tánccal is aktivitásra bírhatod az energiáidat, főleg, ha elkezded valamelyik érzéki táncot, ahol az érzelmeken és a testünkön van a hangsúly, például tangó.

 

Olajok, ételek és kristályok

A szakrális csakra esetében külön igaz, hogy hatalmas segítséget nyújtanak az illóolajok. Mivel az érzékszerveinkhez kapcsolódik ez a csakra – velük élünk meg élményeket, amik érzelmeket váltanak ki bennünk – a kellemes illatok beindítják a jótékony folyamatot. Válassz virágillatokat, mint a jázmin, rózsa, citrusfélék!
Az ételeiddel is tudod segíteni az egyensúly megtalálását. Egyél minél több narancs ételt, persze nem cheetost, hanem természetesen narancsot. Tök, répa, édes krumpli, narancs, vérnarancs, mangó, méz, lazac, tőkehal, barack, csonthájasok, ezek mind segítenek, hogy a szakrális csakrád jól érezze magát.

Ha szereted a kristályokat, hordj magadnál narancs színűeket, például jáspist, tigrisszemet, barack holdkőt, karneolt vagy citrint. És ha teheted, vedd magad körül minél több narancs színnel.

 

Meditálj!

A leginkább akkor lesz a hasznodra a meditálás, ha közben narancs illatot szagolsz és ebbe a színbe öltözöl. Ez a szín ugyanis a siker,, az öröm és a kreativitás színe. De az optimizmusodat és a szabadságérzetedet is növelni fogja. Képzeld el a szakrális csakrádat, érintsd meg a köldököd körüli részt és úgy ismételgesd a mantráidat! Vagy csak hallgasd, mit üzen, miért borult ki az egyensúlyából és mit tehetnél érte!

Mond ki hangosan a következőket:

 • Teljes vagyok.
 • Kapcsolódom az érzelmeimhez és őszintén megélem őket.
 • Szeretem a testem.
 • Elfogadom a testem.
 • Határokat szabok, amik engem szolgálnak.
 • Tele vagyok ötletekkel és meg is tudom valósítani őket.
 • Optimistán tekintek az életre.
 • Képes vagyok másokkal együttműködni.
 • Tisztelem magamat és másokat.
 • Gyönyörű vagyok.
 • Békében vagyok önmagammal.

Folytasd a sort, ahogy neked tetszik! Mond ki és érezd át a szavak jelentését!

 

ÉLVEZD A KÖRÜLÖTTED ÉS BENNED ÉLŐ VILÁGOT!

Szakrális csakránk egyensúlyba hozatalával képesek vagyunk teremteni. Megtisztul és felszabadul a bennünk élő energia, amely így ötletek és kreatív megoldások formájában ölt testet. Amikor úgy nézel a tükörbe, hogy utálod a tested, sőt egyenesen szégyelled, még magad előtt is, vagy bünteted magad, koplalással, fizikai fájdalomkeltéssel, akkor jusson eszedbe, hogy nem egy újabb diéta vagy szike a megoldás, hanem a szakrális csakrád tisztítása. Ha ezen a téren rendben vagy, akkor szeretettel nézel magadra, megköszönöd a testednek, hogy lehetőséget ad csodálatos élményeket megélni.
Összhangba kerülsz vele. A fizikai testünk egy adottság, amelyet idejövetelünk előtt választottunk. MI VÁLASZTOTTUNK. Pontosan ezért őrültség harcban állni vele. Szeresd és engedd meg magadnak az érzelmek eufóriáját!