Nem megy a bizalom és úgy érzed, össze vagy zavarodva? Képtelen vagy tisztán látni a dolgokat és másoktól várod a válaszokat? Folyton megbánod, hogy nem hallgattál a megérzéseidre, netán azt gondolod, neked nincsenek is? Gyakran gyötörnek rémálmok és fejfájások? Akkor itt az ideje, hogy megtisztítsd a harmadik szem csakrádat!

 

A harmadik szem csakránk vagy más néven Ajna csakra vagy homlokcsakra, mint a neve is mutatja a homlokunkon helyezkedik el, valahol a szemöldök között. Mivel ez az utolsó előtti a hét fő csakra sorában, így egyre közelebb kerülünk általa az Univerzumhoz és a valódi önmagunkhoz. Egyfajta átjáró az anyagi és a spirituális lét között. Színe az indigó, eleme a fény.

Amennyiben egyensúlyban van úgy jól fejlett az intuíciód és hallgatsz a megérzéseidre. Jól kommunikálsz és a spirituális ébredés útján jársz, vagy közel állsz hozzá. Remek képzelőerőd van a jól működő harmadik csakra esetében és tisztán látod a dolgokat a világban és körülötted. Élénken és sokat álmodsz, valamint mentálisan kiegyensúlyozott vagy és árad belőled egyfajta belső bölcsesség, a korodtól függetlenül. Inspiráló és kreatív vagy.

Viszont, amikor kibillen az egyensúlyból a harmadik szem csakra, akkor mindez a jó eltűnik. Eluralkodik rajtad a pánik, félelem, és rémálmok gyötörnek. A megérzéseid sem működnek vagy nem tudsz rájuk hallgatni. Nem látod a nagyobb képet a dolgok alakulásában és elzárkózol mindentől, ami spirituális vagy megfoghatatlan. Zavartnak érzed magad és nem megy a bizalom sem. Sokszor gyötör migrén vagy fejfájás és a szemeddel is gondok lehetnek.

 

HOGYAN GYÓGYÍTHATÓ A HARMADIK SZEM CSAKRA?

Ahogyan azt a korábbi csakrák esetében már megtanultuk, olyan apró dolgokkal is segíthetjük az egyensúly visszaállítását, mint az ételek és az illatok vagy a ruhánk színe. Ha észrevettük, hogy kibillent a harmadik szem csakránk, akkor együnk minél több lila vagy indigó színű ételt! Elsőre furcsán hangzik, de ha belegondolsz, elég sok ilyet találsz. Padlizsán, áfonya, lilakáposzta, lila szőlő, maracuja. De jó választás a karfiol, répa és édesburgonya lila változata is.

Amennyit csak lehet, viseljünk lila vagy indigó árnyalatú ruhákat, ha azonban nem szeretjük viselni ezt a színt, valamilyen módon vegyük mégis körbe magunkat vele. Hordhatunk magunknál ilyen színű kristályokat is, mint az ametiszt, holdkő, kvarc vagy szodalit. Illóanyagokból pedig a rozmaring, levendula és jázmin illatokat válasszuk!

 

harmadik szem csakra

 

A jógázást sem szabad kifelejtenünk. Gyakoroljuk minél többet az olyan pózokat, mint a saspóz, babapóz, lefelé néző kutya, valamint a padahastasana póz, ami annyit tesz, hogy lehajolunk egészen mélyre és próbáljuk a homlokunkkal megérinteni a térdünk vagy sípcsontunk.

Kinek mennyire megy, de ne felejts el, nem az a lényeg, hogy egyből hajlékony legyél, csináld úgy és addig, ameddig jól esik! Arra figyelj csak, hogy legalább öt lélegzetvételig megtarts egy pózt és ne siesd el! Érezd, hogy tisztulnak a csakráid, gyógyul a lelked és kapcsolódsz a testedhez és az Univerzumhoz!

 

Írj!

Nem kell megrögzött naplóírónak lennünk, de pár kérdésre azért válaszoljunk, hogy közelebb kerüljünk a harmadik szem csakránkhoz és rájöjjünk, mennyire is működik helyesen. Tegyük fel magunknak az alábbi kérdéseket!

 

Intuitívnek tartom magam? Miért vagy miért nem?
Hallgatni szoktam a megérzéseimre?
Ha igen, miért?
Ha nem, miért nem és mit gondolok erről? Többet kellene hallgatnom rá?
Mennyire érzem magam kreatívnak és hogyan valósul ez meg a mindennapjaimban?
Mik az erősségeim és miben érzem magam bátornak?
Vannak álmaim, amiket meg szeretnék valósítani? Miket teszek értük?
Ha semmit, miért?
Hogy állok a bizalommal? Képes vagyok másokban bízni?
És magamban bízom annyira, hogy elég bátor, kitartó és talpraesett vagyok, bármit is hozzon az élet?
Milyen szemléletmóddal élem az életem?
Tudom, hogy mit akarok, ki vagyok vagy másoktól várom a választ?
Nyitott vagyok mások szemléletmódját meghallgatni és ha hasznomra válik, tanulni belőle?
Mennyire látom tisztán a körülöttem zajló eseményeket? Hagyom magam megvezetni?
Gyerekként, mennyire voltam kreatív és ösztönös? Ebből mi maradt meg a felnőtt életemre?
Ha belülre koncentrálok, képes vagyok meglátni az igazat?
Elhiszem, hogy többek vagyunk, mint test és mint az emberi élet? Ha nem, mi gátol ebben? Mások véleménye vagy a sajátom?
Ha elhiszem, hogyan mutatkozik ez meg az életemben?

 

Hangterápia

Mivel a harmadik szem csakránk az intuícióval kapcsolódik össze nagyon szorosan, így a hangok, a rezgések fontos szerepet játszanak a normális működésében. Hogy újra egyensúlyba kerüljenek, hallgass ennek a csakrának megfelelő hangokat, zenét!
Az egyik remek módja annak, hogy megtisztítsd a harmadik szem csakrád, ha kimész a természetbe és hallgatod! Nem a dugóban dudáló autókat vagy a szomszéd szűnni nem akaró fűrészelését, hanem a természet hangját.

Nyilván függ a lakóhelyedtől, mennyire engedheted meg magadnak, hogy egy nyugodt, zöld helyen ücsörögj akár órákon át, de ha lehetőséged van rá, ne szalaszd el! Ülj ott, és csak létezz! Hallgasd a madarakat vagy épp a csendet! Megnyugtató lesz és kitisztul a fejed. Hogy fokozd a hatást, öltözz lila vagy indigó színű ruhába, takard be magad ilyen színű kendővel, vagy képzeld magad elé a színt!

Akár itt is megírhatod a naplódat és válaszolhatsz a fenti kérdésekre! Vagy hallgathatsz kifejezetten ennek a csakrának készült hangokat is. Ha nincs lehetőséged a szabadban ülni, akkor sincs nagy baj, a videó megosztó oldalon hosszú órákon át hallgathatsz meditáló zenéket. Keress rá a third eye chakra sound therapy kifejezésekre, és indítsd el a videót! Találsz rövidet, de akár egy másfél órásat is bekapcsolhatsz! Ahogy jól esik.

 

harmadik szem csakra

 

Mantrázz!

A csakrák esetében már megszoktuk, hogy a mantrák segítenek az egyensúlyban tartásukhoz. A harmadik szem csakra esetében sincs másképp. Írd ki vagy olvasd fel magadnak hangosan a következő mantrákat! Természetesen most is, mint mindig, magad is alkothatsz olyat, amely segít neked és erőt ad!

 

Bízom a megérzéseimben. Mindig.
Képes vagyok tisztán látni.
A jelenben élek.
Elfogadom és nyitott vagyok a magasabb énemtől származó iránymutatás felé.
Minden, amit keresek megvan bennem.
Bölcs vagyok, intuitív és bízom a belső iránymutatómban.
Az elmém erős, nyitott és tiszta.
Megengedem magamnak, hogy álmodjak.
A képzelőerőm határtalan.
Kreatív vagyok.
A belső hang mindig megsúgja, mit kell tennem.
A belső bölcsességem a bizonytalanságban is a segítségemre van.
Minden helyezet egy újabb lehetőség a növekedésre és fejlődésre.
Tanulok a tapasztalataimból.
Kapcsolódom a magasabb energiáimhoz.
Kapcsolódom az Univerzumhoz.

 

A harmadik szem csakránk egy kapocs a földi és a spirituális élet között. És mivel mindkettőben létezünk, fontos, hogy tiszta legyen és mindazok a pozitív hatások, amelyek általa segíthetnek minket, elérhetővé váljanak. Csökkentsük a mobil használatát, ne hagyatkozzunk mások véleményére kizárólagosan és hagyjuk, hogy a belső, úgymond zsigeri hang megüzenje nekünk, mi a helyes és mi a következő lépésünk.