A tudósok bejelentették, hogy végre elkészült a teljes emberi genom térképe.

Vajon a benne található információk felszabadítják-e valódi potenciálunkat az egészség és a jólét terén, vagy van más, kiterjedtebb perspektíva a gének életünkben játszott szerepére?

Több évtizedes kutatás után a tudósok a közelmúltban bejelentették, hogy elkészült az emberi genom, amit egyesek „genetikai útmutatónak” neveznek. Széles körben használják az orvosbiológiai kutatások irányítására, sok szakértő ezt a területet megkoronázó vívmányként hirdeti.

Dr. Bruce Lipton sejtbiológus és úttörő az epigenetika területén, amely átfogó, élvonalbeli megközelítést alkalmaz a génjeinkkel való kapcsolatunk megértéséhez.

„A legtöbb embert nagyon felcsigázta az a tény, hogy sikerült megfejteni az emberi genomot; azonosították, hány gén található az emberi genomban” – mondta Lipton. „Az emberi genom feltérképezésének eredeti oka az volt, hogy azt gondolták, hogy a gének irányítják életünk összes jellemzőjét, ezért ha lenne egy kompendium az összes génről, bárkit meg tudok javítani, akinek van olyan tulajdonsága, amelyet meg akar változtatni. Francis Crick, egy úgynevezett „központi dogmával” állt elő, azzal a meggyőződéssel, hogy a gének a biológiai információ forrásai.

„A DNS bekerül az RNS-be, ami olyan, mint a DNS xeroxált másolata, majd az RNS-t sablonként használják fel a test fehérjéinek előállításához” – mondta. „A központi dogma szerint az információ csak egy módon áramlik – a DNS-ből az RNS-en keresztül a fehérjébe. Ez a „genetikai determinizmusnak” nevezett megállapításhoz vezetett. A genetikai determinizmus az a meggyőződés, hogy életed genetikai tervét az a DNS hordozza, amelyet a fogantatás pillanatában örököltél.

Ez a „genetikai determinizmus” volt a genetika uralkodó elmélete sok évtizeden át. Lipton volt az egyik első, aki megtámadta ezt, mintegy 40 évvel ezelőtt.

„A központi dogmát soha nem igazolták tudományosan. A központi dogma egy hipotézis volt” – mondta Lipton. „Nos, van egy új tudomány, amely valóban aláássa a központi dogma egész történetét, és ezt a tudományt „epigenetikának” hívják. A rák genetikai kontroll alatt áll, tehát a gének irányítják a rákot. Az új tudomány szerint a rák epigenetikai kontroll alatt áll. Nos, az „epi” azt jelenti, hogy a génkontroll felett van. A gének nem kapcsolnak ki és be; a gének tervrajzok. A gének olvashatók vagy nem olvashatók, de a gének nem határozzák meg, hogy melyik fog megtörténni .

A tudósok befejezték az emberi genom feltérképezését

Az epigenetika szerint mi határozza meg, hogy mi fog történni?

„A környezet, és ami még fontosabb, a környezetről alkotott felfogásunk – ez az információ irányítja génjeinket. Változtasd meg a környezetedet és megváltoztod a genetikai tevékenységedet. Változtasd meg az életről alkotott hitedet, és megváltoztathatod a genetikai tevékenységedet. Nos, van még valami, ami még fontosabb, és ez a következő: a régi történet szerint a gén egy tervrajz, amely fehérjét hoz létre, tény. Az emberi genom projektet lecsökkentették arra, hogy az embernek körülbelül 20 000 génje van; több mint 100 000 különböző fehérje és csak 20 000 gén létezik! Honnan származik a többi fehérje?” – kérdezte Lipton.

„Kiderült, hogy a környezetre való reagálásunk – a világról alkotott felfogásunk – megváltoztathatja genetikai tervünket, így egyetlen génterv alapján több mint 3000 különböző fehérje hozható létre ugyanabból a tervrajzból.”

Lipton számára ennek a megértésnek mélyreható következményei vannak.

„A genetikai determinizmus értelmében mi vagyunk az áldozatok, a gén hozza létre az életedet. Aztán egyszer csak áldozatból mesterré válunk, de ezt tudatosan kell csinálni. Ha nem ismered az epigenetikát, de be van programozva az a hit, hogy öröklődésed áldozata vagy, akkor a családod öröklődésébe vetett hited az életed lesz. Mert ha megérted, hogy te vagy a teremtő, akkor mit gondolsz? Ha megérted a benned lévő természetet, most először van hatalmad megváltoztatni a teremtést .”