Jin és Jang. Sötét és világos. Rossz és jó. Minden emberben ezek találkoznak, és a létünk egyik célja, ezeknek az egyensúlyba hozatala. De hogyan szembesüljünk a rossz oldalunkkal, azzal, amit szeretnénk titokban tartani, még önmagunk előtt is? Mi értelme egyáltalán tudni, miért nem elég csupán a jóra fókuszálni és azt erősíteni? Hogyan lássunk hozzá? Ismerd meg az árnyékmunkát!

 

Az önismereti könyvek és feladatok néha beleesnek abba a hibába, hogy csak az erősségeinkre próbálnak fókuszálni, a gyengeségeket pedig nem is említik. Vagy amelyik igen, az arra buzdít, hogy fordítsunk nekik hátat. De ténylegesen csak akkor mondhatjuk el, hogy ismerjünk magunkat, ha mindkét oldallal, a negatívval és pozitívval, vagy ha úgy tetszik a sötéttel és a világossal is tisztában vagyunk.

Lehet, hogy futólag találkoztál már azzal a kifejezéssel, hogy árnyékmunka, vagy shadow work, sokan inkább így emlegetik. De talán megijedtél az elnevezésétől. Cseppet se aggódj, semmi rémisztő nincs benne! Sőt. Itt az ideje, hogy benézz a rejtett oldaladba és meglásd, mit rejt az árnyékod!

Gyakran jelenik meg düh, féltékenység, gyűlölet vagy önzés formájában, és mindez kihat az egész életünkre, és így szenvedést okoz. De egy ember nem lesz „csak úgy” dühös vagy féltékeny, oka van mindennek. Az árnyékmunkával ezeknek az érzéseknek és tulajdonságoknak a gyökeréig ásunk le. Nem kell elkönyvelni magadat vagy másokat eredendően önzőnek, ha megtalálhatod a válaszokat a rejtett, sötét oldalon. Ha fényt viszel oda, többé már nem uralkodik feletted.

Az árnyékmunka lényege, hogy megismerd és tanulj belőle, hogy többé ne irányítson téged. Ehhez pedig különböző gyakorlatok és kérdések szolgálnak neked segítségül. Párat bemutatok, és aztán már magadra tudod szabni. Hiszen mindenkinek mást rejt az árnyéka. Az viszont közös mindünkben, hogy sírást és fájdalmat okozunk magunknak általa. De csakis egy időre! Ezt ne felejtsd el! Úgy képzeld el, mint amikor lekezelsz egy friss sebet! Először kitisztítod és fertőtleníted, ami borzalmasan csíp, éget. Sírsz, ordítasz, ha nem bírod, de aztán begyógyul a seb és talán még heg sem marad. A lelkeddel is ez van. Először fáj megpiszkálni a régi sérelmeket, negatív emlékeket, de csak így tud gyógyulni, ha előbb megtisztítod.

A feldolgozatlan árnyékod frusztrálttá, manipulatívvá, dühössé tehet. Sok olyan viselkedés, mint a rasszizmus, szexizmus, homofóbia, depresszió, nárcizmus, szorongás vagy önszabotázs mind a rejtve maradt árnyék eredménye. Ha spirituálisan szeretnél fejlődni, és jobban megérteni önmagad, akkor elengedhetetlen az árnyékmunka. A folyamat során újra megismered azokat a traumákat, régi sérelmeket, amelyekre talán már nem emlékszel, nincs a mindennapi tudatodban, de a tested, a sejtjeid emlékeznek rá. Nem engedik el és ezek akár fizikai tüneteket is okozhatnak.

 

Ismerd meg az árnyékmunkát és jótékony hatását!

 

MIRŐL ISMERHETŐ FEL?

Többnyire arról, hogy érzed, valami nincs rendben. Mintha nem is te csinálnád, amit csinálsz, mégis megteszed. Gonosz vagy másokkal, frusztráltnak és nyughatatlanak érzed magad. Kritizálsz és ítélkezel, hamar elveszted a türelmed bizonyos szituációkban. Hajlamos vagy az áldozat szerepét játszani, vagy épp nehezen mondasz nemet, mert rosszul vagy attól, ha az emberek neheztelnek rád. Függőségre hajlamos vagy, bármire. Elutasítasz bizonyos érzelmeket. Nem engeded meg magadnak, hogy boldog légy, vagy épp ellenkezőleg, sírni nem tudsz. Ilyenkor van szükség az árnyékmunkára.

 

Az árnyékmunka folyamata

Kövesd nyomon az érzelmeid!

A leginkább úgy tudod tetten érni, hogy mi is bújik meg az árnyékodban, hogy megfigyeled az érzelmeidet és reakciódat. Hogyan reagálsz bizonyos emberekre, kire miért úgy? Milyen érzelmek kavarognak benned? Nem kell elmondani senkinek, így csak „magad közt” valld be, mit is gondolsz és érzel. Azt is nevezd meg, amit kínosnak éreznél nyíltan kimondani.

Miért reagáltál úgy? Észreveszel valamilyen mintázatot? Emlékszel olyanra, ami gyerekkorodban vagy pár évvel ezelőtt történt, és arra is így reagáltál?
Vezesd vissza az érzelmeidet addig, amíg már nincs alatta újabb réteg. Például a düh, sokszor valójában félelem vagy bizonytalanság, esetleg sebezhetőség. Áss le a legmélyére! Esetleg irigykedsz valaki sikerére, magadnak akarod az életét úgy, ahogy van. Közben pedig csak a figyelemre és a dicséretre vágysz, ami árad felé, de te ezt gyerekként nem kaptad meg. Ha ezzel tisztába jössz, már nem is érdekel annyira a másik, és irigynek sem érzed magad többé.

 

Emlékezz az álmaidra!

Álmunkban gyakrabban előjön a rejtett oldalunk, mint ébren. Ezért hasznos lehet, ha vezetsz egy álomnaplót, amelyben leírod, miket álmodtál. Majd azt is írd oda, hogy mit éreztél. De nem csak ébredés után, hanem álmodban is!

 

Beszélgess önmagaddal!

A régi hiedelem szerint csak a bolond beszél magában. Lehet, hogy igaz, de senki nem mondta, hogy hasztalan is. Alakíts ki egy rutint magadban, amikor este visszaemlékezel a napodra és beszélgess el magaddal! Mik történtek veled, kikkel találkoztál és mindezek, milyen reakciót váltottak ki belőled! Idegesít, dühít, félsz? Miért irritál a másik? Olyan érzelmet mer megélni nyíltan, amit te elfojtasz és ezért kényelmetlen a jelenléte? Ismerős az érzés? Mikor volt legutóbb ilyen?

 

Meditálj!

Kezdetben mindenféle ötlet, dalszöveg és értelmetlen párbeszéd eszedbe jut majd, de gyűrd át magad ezen az időszakon! Maradj és várd, amíg a csend fel nem teszi a valódi kérdéseket, és meg nem hozza a válaszokat!

 

Ismerd meg az árnyékmunkát és jótékony hatását!

 

Az árnyékmunka során tedd fel magadnak a helyes kérdéseket!

 • Életem, melyik területén küszködöm a leginkább?
 • Észlelek-e ott valamilyen mintázatot?
 • Mely érzelmeket igyekszem elkerülni?
 • Ezek azok az érzelmek, amelyeket másokban sem szeretek, ha a jelenlétemben előtörnek belőlük?
 • Milyen konkrét helyzetben érzem magam frusztráltnak, dühösnek, irigynek, sebezhetőnek?
 • Mi terel érzelmi hullámvasútra?
 • Miben mutatkozik meg a bizonytalanságom?
 • Milyen gyerekkori traumáim vannak és hogyan hat a jelenlegi életemre? ( A sehogyan nem válasz. Ne áltasd magad, hidd el, kihat! )
 • Mi a legrosszabb oldalam? (Akár közelállók véleménye is kikérhető, persze sértődés veszélye nélkül.)
 • Táplálok-e haragot valaki iránt?
 • Miért és ki iránt?

Ehhez és hasonló mély kérdéseket próbálj feltenni magadnak, és válaszolj rá őszintén!

 

Kerülj kapcsolatba a gyermeki éneddel!

Az árnyék oldalunkba eltárolt negatív tapasztalatok, érzelmek nagy része mind gyerekkorunkban pakolódik oda, így fontos, hogy felvegyük a gyermeki énünkkel a kapcsolatot. Ez sosem hal ki belőlünk, csak elnyomjuk. Ébreszd fel, és fedezd fel újra, hogy mikor szerezted a sebeidet! Gyógyítsd meg a fiatal önmagad, mintha egy valóban előtted álló gyermeket akarnál megóvni! Az sem árt, ha ismét elkezded azokat a dolgokat beépíteni az életedbe, amelyeket imádtad gyerekkorodban. Csak élvezd és légy jelen!

Összegezve, az árnyékmunka segít megtalálni a célod, önbizalmat épít és támogat, hogy a valódi éned érvényesüljön. Empatikussá tesz másokkal és magaddal szemben, jobb kapcsolataid lesznek. A mentális és fizikai egészséged is javul, és felszabadul a blokkolt kreativitásod. Innentől kezdve felismered a rossz mintázatokat, amelyeket évekig követtél, és már elkerülöd őket. Sőt, mások viselkedésében is érzékelni fogod, de nem kotyogsz bele az életükbe, csupán neked lesz segítség, hogy megértsd a tetteiket. Az árnyékmunkával megtalálod a traumáid és problémáid eredetét és meggyógyítod magad.