A növények olyan élőlények, melyekkel közösen lakjuk be Földünket. Roppant sajátos gyógyhatással rendelkez­nek. Az aromaterápia ezt honosítja meg mindennapja­inkban. Gyógyító illóolajai egyszerű lepárlással nyert sű­rített növényi kivonatok.

 

Az illóolajok a növények tiszta energiáját juttatják az általuk meghintett vagy átitatott terekbe. Mindegyik olaj adott frekvencián rezeg, ami magához hangolva az emberi rezgést annak energiaszintjét is megnöveli.

Az aromaterápiának kétféle felhasználási módja lé­tezik: a bedörzsölés és a párologtatás. Az első esetben pár csepp illóolajat (növényi vagy növényi magvakból ki­nyert) vivőolajra, esetleg másfajta szerre öntünk, ami oldja. Az ily módon nyert oldatot használjuk fel a kezelni kívánt testtáj bedörzsölésére vagy fürdőkeverék készí­tésére. Párologtatásnál az illóolaj vízzel elegyítve aro­materápiás készülékbe kerül, mely a kívánt illatokat a levegőbe juttatja.

 

Illóolajokból több tucat áll rendelkezésünkre, melyek mindegyike sajátos tulajdonságaival lehet segítsé­günkre. Az alábbiak egy-egy csakrához kötődnek.

 

Geránium (muskátli) – gyökércsakra. Leföldelés, biz­tonságtudat, védettség, megnyilvánulás, kártékony ha­tások elűzése, energiák egyensúlya. Fahéj és pacsuli he­lyettesíti.

Narancs – nemi csakra. Bőség, elengedés, kreativitás, boldogság, öröm. Jókedvre derít, energizál. Elmulasztja a nemi szervek betegségeit. Próbálkozhatunk a narancsvirágolajjal vagy a mandarinillattal is.

Citrom – napfonatcsakra. Világos gondolkodás, immun­erősítés, önbizalom, önbecsülés. Derűssé tesz, feloldja a blokkokat; megszünteti a vese, a húgyhólyag, az epe­hólyag és a máj betegségeit. Citromfűvel is próbálkozha­tunk helyette.

Rózsaolaj – szívósakra. Belső erő és béke, megbocsátás, szeretet, együttérzés, gyász, bánat. A szívet és a tüdőt gyógyítja. Jázmin és vanília helyettesítheti.

Római kamilla – torokcsakra. Szókimondás, felhagyás a bírálgatással és kritizálással, önbizalom, elfogadás. Elmulasztja a torokpanaszokat és az álmatlanságot. Parlagfű-allergia esetén tartózkodjunk tőle. Helyettesítője a szegfű vagy a babér lehet.

Levendula – harmadik szem csakra. Meditáció, meg­tisztulás, spirituális fejlődés, függőség, alvás, álom, meg­érzések, médiumi képességek, spirituális szerelem, az akadályok legyőzése. Mivel általánosan használható illó­olaj, magában is elegendő. Egyetlen másik fajtával sem helyettesíthető.

Szantálfa – koronacsakra. Terek megszentelésére és megtisztítására, a felső hatalmakkal való kapcsolat lé­tesítésére, meditációhoz használatos. Segíti a lelket a túlvilágra való átkelésben. Viszonylag drága szer, ám a hasonló hatású rózsafával vagy cédrusfával is helyet­tesíthető.

 

Az illóolajok beszerzése

Mivel sok helyen árulják, nem könnyű a választás. A vá­sárláshoz íme néhány jó tanács:

Lehetőleg biolajokat keressünk.

Kerüljük a műanyagban árultakat, mivel a műanyag beszivárog az olajba. Lehetőleg sötét üvegcsében keressük.

Kerüljük azokat a márkákat, melyek az olajok min­den fajtáját egyazon áron kínálják. Az árnak minden esetben az adott illattól kell függnie. Az egyenár nagy valószínűséggel rossz minőséget vagy szinte­tikus szert takar.

Nézzük meg az üvegcsén lévő címkét, és győződ­jünk meg róla, hogy a termék nem hígított. (Erre a növényi összetevők mellett feltüntetett növényi olajok utalnak.)

Óvakodjunk az „aromaterápiás”, avagy „illatminő­ség” megjelöléstől, ami silányabb termékről árulko­dik. Keressünk terápiás minőségű terméket.

Az illóolajok feloldásához vivőolajra is szükségünk lesz. Az édesmandula, jojoba vagy a frakcionált kó­kuszolaj egytől egyig kaphatók illatmentes kivitel­ben. Használatuk jót tesz az egészségnek.

Javasolt márkák: az Edens Garden, doTERRA és a Mountain Rose Herbs.

 

Az illóolajok használata

Használat előtt az illóolajat mindig oldjuk fel vivőolajban vagy vízben. Noha a vízzel nem keveredik, a dolgot meg­oldhatjuk emulgeálószerrel. Soha ne vigyük fel közvet­lenül a bőrre az illóolajat, mert túlérzékenységi reakciót okozhat, például súlyos kiütést vagy légszomjat. Ha aller­giás tünetek jelentkeznek, ne használjuk többet az adott készítményt.

A magas koncentráció miatt használatkor mindig húz­zunk védőkesztyűt, nehogy az olaj a bőrre cseppenjen. Aki házikedvenceket tart, beszélje meg előbb az állatorvossal az adott termék használatát, mivel a bőrbe szivárgó olaj mérgező lehet a kisállatokra, kiváltképp a macskákra. Belsőleg se alkalmazzunk illóolajat. A nyálkahártyára, így a szem kötőhártyájára vagy az orrnyálkahártyára sem szabad kerülnie.

 

Forrás: Karen Frazier – Az energiagyógyítás kézikönyve