Egy új tanulmány az eddigi legmeggyőzőbb bizonyítékot szolgáltatja a mikroadagolt pszilocibin lenyűgöző mentális egészségügyi előnyeiről.

Miközben egyre több olyan tanulmány készült, amely kimutatta a mentális egészségügyi zavarok pszichedelikus kezelésének hatékonyságát, viszonylag kevés kutatás foglalkozik a mikroadagolás gyakorlatával.

A mikroadagolás, vagyis kis, alig észrevehető mennyiségű pszichedelikus szerek ismételt bevétele exponenciálisan növekszik, és az emberek széles köre arról számolt be, hogy pszichológiai jólétük számos javulást mutatott.

A mikroadagolás hatásait vizsgáló legújabb tudományos tanulmányt a British Columbia Egyetem kutatói, valamint a pszichológia és a mikológia más vezetői végezték. A vizsgálatban 953 embert követtek figyelemmel, akik kis, ismételt dózisú pszilocibint használtak körülbelül 30 napon keresztül, valamint egy kontrollcsoportot, akik nem adtak mikrodózist.

 

Míg a résztvevők maguk által beadott pszilocibin pontos adagja némileg változott, mindegyik elég alacsony volt ahhoz, hogy ne befolyásolja a napi működést.

 

Egy hónapon keresztül a résztvevők hetente három-öt alkalommal vették be ezeket a pszilocibin mikrodózisokat, és arra kérték őket, hogy végezzenek el számos értékelést egy okostelefon-alkalmazáson keresztül, amelyek nyomon követték mentális egészségi tüneteiket, hangulatukat és kognitív képességeiket. Az eredmények határozottan azt mutatták, hogy a mikroadagoló résztvevők hangulata és mentális egészsége nagyobb javulást mutatott, mint a nem mikrodózist szedő kontrollcsoportban.

A tanulmány szerzője, Dr. Zach Walsh a New nine – nek elmondta: „A javult hangulatra, valamint a depresszió, a szorongás és a stressz tüneteinek csökkenésére vonatkozó megállapításaink tovább fokozzák a mikroadagolás terápiás lehetőségeiről szóló egyre növekvő beszélgetést .”

Ezen túlmenően, miközben a kutatók a kognitív előnyök felmérésére törekedtek, a résztvevők ujjkoppintásos tesztet alkalmaztak pszichomotoros képességeik mérésére, amely a neurodegeneratív rendellenességek, például a Parkinson-kór markere. Az eredmények javulást mutattak ezekben a képességekben, különösen az 55 év felettieknél.

 

pszilocibin

 

A tanulmány másik lenyűgöző eleme a halmozás használatának vizsgálata volt – ahol a pszilocibin gombákat más nem pszichedelikus anyagokkal, például oroszlánsörény gombával kombinálják. A tanulmány megállapította, hogy azok, akik halmoztak, nagyobb javulást értek el, mint azok, akik nem. A kutatók nagyon lelkesednek az eredményekért, és határozottan ragaszkodnak a további kutatások szükségességéhez szigorúbb, placebo-kontrollos vizsgálatok formájában.

Ahogy Dr. Walsh a Vancouver Sunnak nyilatkozott: „A mentális egészségügyi problémák járványa van, a meglévő kezelések nem mindenkinél működnek. Követnünk kell azoknak a betegeknek a példáját, akik megteszik ezeket a kezdeményezéseket a jólétük javítása és a szenvedés csökkentése érdekében.”

 

Forrás: Gaia.com