Ebben a cikkben egy városi legendára fókuszálunk, ami azt állítja, hogy agyunknak csak a 10%-át használjuk. Biztosan mindenki hallotta már, hogy ha az agyunknak nemcsak a 10%-át használnánk, akkor szuperokosak lennénk. Honnan jön ez a 10%?

Hosszú évekkel ezelőtt, mikor az emberi testet „összeraktuk”, a szövettan és a sejtek szervfelépítésének megértésén keresztül egy agyi kutatás felfedett egy nagyon fontos tényt. Ez pedig az volt, hogy agyunknak csak 10% épül fel idegsejtekből. A maradék 90% -a az agynak kötőszövetekből, vagyis gliasejtekből épül fel.

Ami ebben nagyon érdekes, hogy az idegsejt tan, vagyis a neuron doktrína azt mondta ki, hogy az idegsejtek funkcionális sejtek az agyban és a gliasejtek többé-kevésbé csak támogató funkciót töltenek be. Ebből meghatározva pedig egyértelműen azért használjuk csak agyunk 10%-át, mert ennyi idegsejtből áll az agy.

Sokáig azt gondolták, hogy a gliasejtek csak kötőszövetek, melyek tápanyaggal látják el a neuronokat. De az utóbbi évtizedekben felismertük, hogy egy nagy félreértés van a gliasejtekkel kapcsolatban. A gliasejtek sokkal fontosabbak az idegműködésben, mint szimplán csak a fizikális támogatás. A gliasejtek kapcsolódnak a neuronokhoz, gátolhatják vagy aktiválhatják azokat. A gliasejtek kontrollálni tudják a neuronok tevékenységéket.

Így hirtelen a gliasejtek, amikre anno az agyban jelenlévő passzív sejtekként gondoltak, kiderült, hogy valójában kiegészítik az agy működését. A neuron doktrína koncepciója azt volt, hogy csak az idegsejteknek van köze az idegrendszer működéséhez, de kiderült, hogy a gliasejteknek is. Most már nem csupán agyunk 10%-val, hanem 100%-val van dolgunk. Folyamatos hozzáférésed van az agyad 100 százalékához.

De ez tényleg azt jelenti, hogy folyamatosan használjuk agyunk teljes kapacitását? A válasz az, hogy nem. Amikor minták és szokások alapján kezdünk el élni, akkor csak bizonyos, megszokott idegpályákat kezdünk el aktiválni. Végeredményként pedig ezek lesznek a preferált idegi pályák a mindennapjaink során.

agy gliasejtekHa képes vagy teljes agyi aktivitásban részt venni, akkor fokozhatod a tudatosságod, a figyelmed, és az életed irányítása feletti képességedet. Teljes agyi aktivitást tudunk létrehozni, amikor holisztikusan kezdünk gondolkodni ahelyett, hogy folyamatosan visszatérő programokat futtatunk újra és újra, ezáltal ugyanazon pályákat aktiválva.

Ma már egyre inkább rájövünk, hogy rengeteg mód van agyunk 100 %-nak aktiválásához. Néhány módszer egyszerű gyakorlatokat követel meg, mint pl. a Brain Gym, ami egy nagyon érdekes edzése a test és az idegrendszer egyesítésére. A jobb kezemet a bal agyféltekém kontrollálja, a bal kezemet pedig a jobb agyféltekém. De íme, egy érdekes történet. Ha a jobb kezem, amit a bal agyféltekém irányít, átlépi az elválasztó vonalat, akkor ezzel egyidejűleg a jobb agyfélteke értelmezi azt, mert most már abban a tartományban van. Szóval, amikor keresztezed a kezeidet, és a lábaidat, akkor a jobb és a bal agyfélteke harmonikus együttműködését idézed elő.

Amikor olyan agyszinkronizációt aktiválunk, ahol a jobb és a bal agyfélteke egyidejűleg működik, az a „szuper tanulást” aktiválja. Mindkét agyfélteke együttműködésekor idegi funkcióink sokkal kimagaslóbb jellegzetességeinek vagyunk birtokában. Habár a 7-8 életévünk betöltése után elkezdjük kifejezésre juttatni az úgynevezett agydominanciát, ami azt jelenti, hogy napközben nincs összehangolódás a féltekék között. Napközben olyan, mint egy hullám, néha a jobb agyfélteke ural, néha pedig a jobb. Aztán ismét a bal és ismét a jobb. Szóval egyszerre egy féltekén cirkulálunk, ezt hívják agydominanciának. Amikor egyik félteke dominánsabb, mint a másik, annak az a jelentősége, hogy az életünk összeegyeztetése bonyolulttá válik az agy dominanciája miatt.

Ahogy jellemzik a bal agyfélteke logikán és részleteken alapul, a jobb agyfélteke pedig valójában érzelmekkel és egységgel társított. És ez nagyon fontossá válik, mert ha csak a bal féltekéddel figyelsz, akkor minden logikus dolog egyértelművé válik, de nincs érzelmi összetevő. Ugyanakkor, ha a jobb féltekében vagy, akkor érzelmileg „meg vagy kötve”, és kiesik a logika. Nos, ez történik velünk 8 éves korunktól kezdve a felnőtt életünkön keresztül.

Ha rá tudod bírni a két agyféltekét, hogy szinkronban legyenek, akkor logikát és érzelmet kapcsolsz be ugyanabban az időben. Ez kinyitja az ablakot a szupertanulás lehetőségeire, amikor is nagyon gyorsan tudsz információkat letölteni, és egy újfajta gondolkodásmódot is megnyit a számodra. Ez érzelmi és intellektuális összetevőt is tartalmaz. Ha agydominancián keresztül működsz, akkor lekapcsolsz egy összetevőt az idegrendszeredben abban a pillanatban. Ha Brain Gym gyakorlatokat végzel vagy keresztezed a kezeidet és a lábaidat, akkor mindkét részt integrálod. Ha összehangolod az agyhullámaidat, akkor sokkal nyugodtabbak, összeszedettebbek leszel.

agyfélteke-gliasejtekAmikor hazamész a munkából és pihensz, néha keresztbe tett lábakkal találod magad, anélkül, hogy tudnád, mit csinálsz a bokáid keresztezésével, igazából részt veszel az agyi folyamatokban. Tehát, ha napközben sok stressz ér, vagy csak pihenni akarsz, a karjaid és a lábaid keresztezésével mindkét félteke részvételével lenyugtathatod az idegrendszered, így sokkal hatékonyabb leszel ellazult állapotban. Keresztezd a karjaidat és a lábaidat majd várj nagyából 3-4 percet, és nyugalom lesz úrrá rajtad. Ebben a nyugalomban az idegi funkcióid teljesen felerősödnek.

Amikor mintákból kezdünk el működni, amiket minden áldott nap újrajátszunk, elkezdünk kifejezni nagyon célirányos ösvényeket, amiket újra és újra használni fogunk. Ennek eredményeképpen pedig lekapcsolunk egy „nagy adag” agyi működést.

Amit meg kell értened az az, hogy használhatjuk agyunk 100%-át, de ha ugyanazon mintákat játsszuk újra és újra, akkor erre nincs is szükségünk. Most, hogy már tudod, az agyhullám összehangolás lehetséges, akkor rábírhatod a jobb és a bal agyféltekét, hogy együtt dolgozzanak, így tudatos maradhatsz. Ebben az esetben agyi aktivitásod 100%-át használod, és mikor így teszel, látod majd az életedet könnyebbé válni, harmonikusabbá és egészségesebbé. Ha az egész idegrendszeredet használatba veszed, az az életedet fogja támogatni és növekedésedet felerősíteni.

Ne ragadj le a „csak 10%-át használom az agyamnak” gondolatnál, mert ez egy hamis sztori. Használhatod a 100%-át, mert a rendelkezésedre áll. Csak annyit kell megértened, hogy maradj tudatos, éber és hagyd abba a minták újrajátszását.