A meditáció nem mindig a csendes nyugalmi állapotba való belépés céljából történik. Használhatjuk a meditációs gyakorlatot csakra kiegyensúlyozásra, hogy jobban irányítsuk az energiánkat.

Az irányított meditáció egy tudati eszköz, amely lehetővé teszi számunkra, hogy tudatosan jelen legyünk és elvégezzük a csakra kiegyensúlyozást.

 

Mik a csakrák?

A csakrák olyan pontok, ahol az energetikai és a fizikai test találkozik. Képzeld el a csakrákat úgy, mint a kerekeket, amelyek folyamatosan mozognak. Ha ezek a kerekek „beragadnak”, az energia nem mozoghat. A finomanyagi testben több száz csakra van, bár a Muladhara rendszer elsődlegesen a hét fő csakrára fókuszál.

 

A hét fő csakra

Gyökér – gerinc alapja – Muladhara – piros szín

Szakrális – köldök alatti része – Svadisthana – narancssárga szín

Solar Plexus – köldök felett – Manipura – sárga szín

Szív – szív, mellkas központja – Anahata – zöld szín

Torok – torok – Visuddha – kék szín

3. szem  – homlokon, a szem között – Ajna – indigó szín

Korona – a fej teteje – Sahasrara – ibolya szín

 

csakrák és a gerinc

Meg kell értenünk a gerincünk fizikai jelentőségét, amely az idegrendszer kerete, miközben a test felépítését biztosítja. A gerinc a lelki egészség fontos aspektusa is – sok hagyomány fontosnak tartja a gerincét, mivel ez a fő csatorna, amelyen keresztül minden finomenergia áramlik. Amikor megtanuljuk, hogy összhangban legyünk a gerincünk egészségével, rengeteg információ áll a rendelkezésünkre, ami segíthet nekünk jobban megismerni önmagunkat.

Az egyenes gerinccel való ülés döntő jelentőségű, ám ezt a saját kényelmi szintjén kell gyakorolni. Ha meghosszabbítjuk a gerincünket, könnyebb kapcsolódni a kozmikus és a földi energiákhoz. Ne okozz magadnak kényelmetlenséget azzal, hogy megpróbálod fenntartani az „egyenes gerincét”. A forma iránti aggódás csak elvonja a figyelmedet és megszünteti a gyógyító hatásokat.

 

Csakra megjelenítés

A csakrák látása csodálatos ajándék, de nem mindenki képes rá azonnal. Amikor a „megjelenítés” szót használjuk, a látás helyett képzeljük el az érzést és a tapasztalást. Érezd az egyes csakrák színét, alakját és textúráját.

 

Csakra kiegyensúlyozás meditáció

Ez egy egyszerű, elérhető módszer az energia mozgatására és a finom testhez történő kapcsolódásra.

 

Hogyan végezd el a csakra kiegyensúlyozást meditációban?
 • Kényelmesen ülj le egyenes gerinccel, és mélyen, óvatosan lélegezz és csukd be a szemed.
 • Képzelj el egy barna energiagömböt a lábad előtt. Lélegezz vele, és hagyd, hogy a strandlabda méretűvé dagadjon. Ez a Föld -Csillag csakra, ami segít neked a a Föld “szívverésével” együtt pulzálni.
 • csakra kiegyesúlyozásEzt az energiagömböt engedd belépni a gyökércsakrádon keresztül.
 • Lásd a gyökércsakrát úgy, mint egy vörösen izzó gömböt. Fokozatosan terjeszd ki  a méretét, amíg akkora nem lesz, mint egy strandlabda.
 • Ezután figyelj a szakrális csakrára, érezd a meleg, narancssárga fényt, és terjeszd ki vagy csökkentsd le a méretét, ha arra van szükség, a másik kettő méretéhez igazítva.
 • Folytassa tovább a Solar Plexus csakráig, és hagyd, hogy a nap melege feltöltse ezt a sárga színű csakrát. Figyelj arra, hogy a mérete igazodjon a már kiegyensúlyozott csakrákhoz.
 • Érezd a szívcsakra hívó, zöld színét, és lélegezz mélyeket, amíg ez a csakra is felveszi a többi méretét.
 • Vidd tovább a fénygömböt a torokcsakra kékjéhez, lélegezz vele, amíg mérete megegyezik a többiekével.
 • A 3. szem-csakra indigó színű fényt bocsát ki, mélyebb és erősebb, mint a torok csakra  kék színe. Lehet, hogy ez kissé nagyobb odafigyelést és türelmet igényel. Légy türelmes, amíg igazodik a többi csakrához.
 • Felfelé haladva a Korona csakra következik. Érezd át az élénk ibolya színt. Engedd, hogy mérete megegyezzen a többi méretével.
 • A platina (fehér vagy arany) fény egy nagyon fontos állomás. Körülbelül 15cm-rel a Korona csakra felett helyezkedik el. Ez a csakra összeköt bennünket a galaktikus birodalmakkal, közvetlen kapcsolatot teremtve lelkünk legmélyével. Figyelj rá, amíg az el nem éri a többiek méretét.
 • Óvatosan nyisd ki a szemed. Használd rendszeresen a csakra egyensúlyozás meditációt, hogy jobban érezd magad a világban!

 

Amint elmélyíted a csakra kiegyensúlyozás meditációt, többet fogsz megtapasztalni az igazságról. Hangolódj össze az egyes energiaközpontok bölcsességével. Ami kezdetben egy egyszerű gyakorlat,  az később egy teljesen új tapasztalatás alapját képezheti.