Amikor egyik pillanatról a másikra úgy érezzük, már nem érdekelnek azok a dolgok, amelyek korábban igen, elgondolkodunk, hogy valami probléma lehet velünk. Amikor nem tudjuk azt mondani, hogy boldogok vagyunk, hibásnak érezzük magunkat. Minden alkalommal azt hitetjük el önmagunkkal, hogy bennünk van a baj. Érezted már így magad? Akkor ez a cikk neked szól!

Elveszíteni az érdeklődésünket olyan dolgok iránt, amelyekre korábban órákat szántuk, és amelyek feltöltöttek, jól estek a lelkünknek, zavaró és fájdalmas lehet. Ilyenkor nem tudjuk, mi is történik. Mintha valami összekuszálódott volna, más gondolatai, érzései kavarognának bennünk. Pedig ezek nagyon is hozzánk tartoznak. A rossz időszak azonban nem mindig jelent negatívumot.

A spirituális úton járóknak talán ismerős ez az érzés. Mielőtt „megvilágosodtak” volna, mielőtt minden –vagy majdnem minden – értelmét nyerte, teljes volt a zűrzavar.

Ezt nevezi a spiritualitás a lélek éjszakájának vagy más néven spirituális depressziónak.

Ami elsőre félelmetesnek is tűnhet, viszont nevével ellentétben nem ennyire misztikus.

Az való igaz, hogy a lélek éjszakája egy mély, felkavaró állapot, amely hosszabb időszakon át is az életünk része lehet. Ebben az állapotunkban reményvesztettnek, üresnek, elveszettnek érezzük magunkat. Mintha csak halvány árnyékai lennénk egykori énünknek. Saját magunkra is nehéz ráismerni. Semminek nem látjuk az értelmét, mindent megkérdőjelezünk, még azt is, amiben egykor szilárdan hittünk. Ez a nyomasztó és kérdésekkel teli állapot a lelked átalakulását jelenti. Az út kezdetét jelöli, aminek a végén egy új te vár rád, olyan, aki elhagyta az egót és egybeolvadt a felsőbb énjével. Azzal, aki már most is várja, hogy rátalálj.

 

Hogyan ismered fel a lélek éjszakáját?

A lélek éjszakája állapot több módon is megmutatkozhat az életedben. Az említett rossz, nyomott, depresszív hangulaton túl testi tüneteket is okoz. Ilyenek az alvásban és étkezésben fellépő változások, szorongás, pánikrohamok, nyugtalanság.

Egyre többször kérdőjelezel meg mindent, úgy viselkedsz, mint aki először látja, hallja, tapasztalja, ami előtte van. Akár egy gyermek. Ez is ennek az időszaknak a sajátossága, hogy újrakapcsolódsz a belső gyermek énedhez. Felfedezed magadban és hagyod érvényesülni. Ami pedig odáig vezet, hogy ismét lelkednek kedves tevékenységekben merülsz el. Ne nyomd el, hadd segítsen a gyógyulásban!

A lélek éjszakája során nem csak negatívnak tűnő érzések érnek, hiszen a lelked gyógyulni szeretne, pontosan ezért indult el az úton, így minél inkább arra törekszik, hogy megtaláld az egyensúlyt. Ebben az időszakban nyitottá válsz az egészséges szokások kialakítására. Nem csak az étkezés és a testedzés terén, hanem a mentális egészséged érdekében is. Megtanulsz nemet mondani, felismered a határaidat, kit meddig engedsz be a komfortzónádon belül és megtanulod becsülni önmagad, az érzéseidet és a képességeidet.

A lélek éjszakája a befelé figyelés, a démonokkal való szembenézés, az erőd és a lelked megtalálásának ideje. Fájdalmas, de szükségszerű. Minél tovább elnyomod magadban, annál később és annál erősebben tér vissza. Olyan lesz, mintha minden arra akarna rávenni, hogy foglalkozz vele. Minden eléd kerülő cikk, idézet, minden film, minden beszélgetés azt üzeni, arra akar rávezetni, hogy figyelj rá. Bár kezdetben úgy érzed, minden ellened van, és nem látod a sötétben a fényt,bíznod kell benne, hogy mindez érted történik. A lelked éjszakáján egyszer csak megérted mindennek az okát. És egy más ember leszel.

 

Mit tehetsz azért, hogy minél pozitívabb végkifejlete legyen számodra?

Először is, ne menekülj az érzelmek elől! A negatívak elől sem. Közhelynek hangzik, de igaz, hogy az érzelmek arra vannak, hogy érezzék őket. Okkal vagy szomorú, dühös, elveszett. Áss a mélyére az érzéseidnek! Honnan, miből erednek, mi tartja őket életben? Kemény meló, sírás és felkavartság jár vele, és néha úgy érzed, jobb lett volna bele se kezdeni, de ha végigevickélsz, büszke leszel magadra, hogy nem adtad fel.

Hogy még jobban kihasználd a lelked átalakulásának ezen fázisát, tölts annyi időt a természetben, amennyit csak bírsz, és fordíts időt a művészetekre is! Akár alkotóként, akár csupán befogadóként, de a lelked meghálálja majd.

Ez talán nem esik majd nehezedre, hiszen sokan igénylik a magányt, amikor spirituális átalakuláson mennek keresztül, de törekedj arra, hogy valóban egyedül legyél! Ugyanis csak egyedül tudod feltenni a kérdéseidet és meghallani a válaszokat. Legyél nagyon őszinte és elszánt! Ne terelje el semmi külső zaj, beszélgetés vagy egyéb teendő a belső hangot!
A lélek éjszakáján szánj időt az egyedüllétre!

 

Miért éri ez meg? Mi jön ezután?

A lélek éjszakája nem tart örökké, bár személyiség és a feldolgozandó emlékek, megtanulandó leckék határozzák meg, kinek mennyi ideig tart. Van, akinél hetek alatt végbemegy a változás, mások évekig élnek ebben a káoszban. De mindegyikből van kiút. Az ég is Napkelte előtt a legsötétebb, emlékezz rá!

És megéri, hiszen egy olyan énedet fogod megismerni, aki már most is benned van, mélyen elnyomva, de a hangját talán már hallani véled alkalmanként. Ha lehunyod a szemed és elképzeled magad, milyen szeretnél lenni, hogyan nézne ki az egyensúly az életedben, mit súg a szíved, amikor a szád mást mond, ez mind annak az énednek az üzenete, akit a spirituális átalakulásod során felszabadítasz és eggyé válsz vele. Amikor az út végére érsz, ami persze sosem ér igazán véget, érteni fogod, miért kellett olykor „szenvedned” és miért akkor kezdtél bele az utazásban, amikor. Más dolgok lesznek számodra fontosak. A harmónia és szeretet jellemzi majd az életed és ennek fenntartása lesz a vezérelved.

A lélek éjszakája a gyógyulás ideje! Ne félj tőle!