Gondolkoztál már azon, hogy miért olyan nehéz meg­szabadulni a függőségektől? Ezek a lélek legerősebb féle­lemmel teli részei. Minél jobban vágyik rá a lelked, hogy kigyógyuljon egy dependenciából, annál nagyobb árat kö­vetel, hogy megtarthasd.

Az Univerzum így mutatja meg neked, milyen mélyre hatol egy hiányossá­god: csak valami egyenlő vagy nagyobb értékű dolgot vele szembe állítva uralkodhatsz magadon. A függőségek meggyógyítása próbára teszi a választásaid hatalmát. Fel kell fedezned hozzá azt a helyet magadban, amely azt sugallja, hogy képes vagy felelősségteljes döntésekre, amelyekből erőt meríthetsz. Csak ebből ered olyan szándék, amely hatalommal ruház fel téged. Valahányszor szembeszállsz a függőségeddel, felszabadulsz a befolyása alól, és egyre inkább a saját hatalmadat növeled. Napvilágra hozod, meggyógyítod és felszabadítod a benned lévő negativitás legmélyebb áramlatait. Felvállalva ezt a küzdelmet a mély­ben, a legmagasabb céljaid felé törhetsz. A dependenciákkal való küzdelemben közvetlenül a lelked gyógyulásán dol­gozol.

Nem kezdhetsz el kigyógyulni egy függőségből, amíg el nem ismered, hogy függő vagy. Ehhez be kell ismerned, hogy képtelen vagy egy részed irányítására. Ha elismerted a dependencia tényét, már nem hagyhatod figyelmen kívül, ahhoz pedig, hogy kigyógyulj belőle, teljesen meg kell változtatnod az életedet. A függőségek kielégíthetetlenek.

A szexuális függőséget nem elégítheti ki a szex, az étel­függőséget az étel, vagy az alkoholfüggőséget az alkohol. A dependenciák lelked félelemmel teli részei, amelyeket teljes mértékben a külső körülmények irányítanak. A szexuális dependencia a legál­talánosabb, mert a hatalom kérdése közvetlenül kapcsoló­dik a szexualitás kialakulásához. Nem rendelkezhetsz va­lódi hatalmommal, ha szexuális téren nem tudsz uralkodni magadon. Amikor szembeszállsz a függőséggel, a csonka és a teljes éned között állsz — az öntudatlan cselekvés öntu­datlan engedélyezése és a tudatos élet között. Valahányszor szembeszállsz a dependenciákkal, valódi hatalmat teremtesz, és közvetlenül hozzájárulsz a lelked evolúciójához.

 

Mindenkinek vannak függőségei. Ha úgy érzed, te kivétel vagy, próbálkozz meg nyitott szívvel és elmével ezekkel a kérdésekkel!

 

 1. Tudsz a személyiséged olyan részeiről, amelyeket nem te irányítasz? Például az evés, ivás, dohányzás, szeren­csejáték, szex vonatkozásában.
 2. Növelte valaha a befolyásodat a személyiséged ezen ré­szei felett az, ha megadtad nekik, amit követeltek?
 3. Tudsz olyan részeiről a személyiségednek, amelyek lehet, hogy irányíthatatlanná váltak? Például biztos vagy ben­ne, hogy le tudsz mondani a vacsora utáni pohár borról, képes vagy elmenni a 15 százalékos leértékelés mellett, vagy elhagyni a süteményt az étrendedből?
 4. Milyen érzést kelt benned a gondolat, hogy a személyi­séged egy része irányíthatatlanná vált?
 5. Mit érzel a legnagyobb hiányosságaidnak?

 

Függőség vagy szenvedély?

Készíts listát a napi tevékenységeidről, beleértve a szabad­idős tevékenységeket is! Tedd fel az alábbi kérdéseket mindegyikkel kapcsolatban, és írd le a válaszaidat!

 • Ráérősen végzem, vagy erőltetem?
 • Az új lehetőségek megnyílnak vagy bezárulnak miatta?
 • Megnyit új tapasztalásokat, vagy elzárja őket?
 • Elnyomom az érzelmeimet, vagy üdvözlöm őket?
 • Az öröm, vagy a félelem kibontakozásáról van szó?
 • Énközpontú vagyok, vagy törődöm másokkal?
 • Szenvedélyről vagy dependenciáról van szó?

 

függőség

 

Ezen a héten kutass fel magadban minden függőséget, még akkor is, ha el sem tudod képzelni, hogy lehetnek függőségeid. Emlékezz rá, hogy a függőség a személyi­séged egy nagyon erős félelemmel teli része, és minden­kiben lakozik ilyen. Tudatosítsd magadban a történetet, amellyel a viselkedésedet megmagyarázod! A történet nem a múltad. A múltad egyszerűen az, ami megtörtént veled. A történet az, amit magadnak és másoknak mesélsz, hogy megmagyarázd, miért vagy olyan, amilyen, és miért nem fogsz megváltozni. Például: „az apám al­koholista volt”, „gyerekként szexuálisan bántalmaztak”, „a szüleim korán elváltak” stb.

 

Ha úgy gondolod, hogy nincsenek függőségeid, em­lékezz vissza személyiséged egy olyan részére, amelyről észrevetted, hogy néha nincs az irányításod alatt! Lehet ez kényszeres evés, tévénézés, kártyajáték, bor fogyasz­tása a vacsorához stb.

 

Ahogy felfigyelsz személyiséged egy ilyen részére, írd le a történetet, amelyet kitalálsz magadnak arról, hogy miért nem olyan vagy, amilyen lenni szeretnél, vagy hogy az életed miért nem úgy alakul, ahogyan akarod. írd ezt le úgy, hogy utalsz a személyiséged részeire! Például: „Van a személyiségemnek egy félelemmel teli része, amely mindig csak dolgozna (olvasna, tévét nézne, mindent meg akarna javítani)”, vagy „Van a személyiségemnek egy félelemmel teli része, amely úgy érzi, hogy joga van a semmittevéshez; illetve bűntudata van, ha nem csinál semmit stb.”

Határozd el minden reggel, hogy megtalálod azokat a lehetőségeket a valódi hatalom megteremtésére, me­lyeket a múltban nem ismertél fel! Emlékezz rá, hogy bármire is bukkansz, az része a tantervnek a Földi léted iskolá­jában. Légy hát megértő magaddal!

A hét elteltével írd le válaszaidat a következő kérdé­sekre:

 • Milyen különbséget látsz aközött, ahogyan a hét elején mesélted a történeted, és ahogyan most gondolsz rá?
 • Előfordult, hogy a személyiséged egy félelemmel teli ré­szének viselkedését — amelyről eddig nem tudtál — felis­merted mint dependenciát?
 • Előfordult, hogy már régebben tudatában voltál egy függőségnek, de most felismerted személyiséged egyik fé­lelemmel teli részeként? Ez hogya  befolyásolta a ma­gadról alkotott képedet?

 

Forrás: Gary Zukav: A lélek lakhelye