fbpx

A lelki fájdalom megélésének sok oka lehet.  Csalódás, veszteség, magány, bántalmazás, kiszolgáltatottság, stb. A fájdalom megbénít, olykor beteggé tesz. Bármihez is fogunk, bárhogy is próbálunk átlépni rajta, mindent átleng.

Hányszor halottam spirituális mesterektől, mikor segítséget kértem:

  • Engedd el!

Rendben, de hogyan? Ha egyszer benne vagyok nyakig. Az “engedd el” azt jelentené, hogy már nem bánt a dolog, ami fájdalmat okozott. de attól, hogy ezt mondogatom magamban:

  • Engedd el! – még jelen van az életemben.

Mit kezdjünk hát a lelki fájdalommal?

Az egyik hiba, amit elkövethetünk, ha nem veszünk tudomást róla. Elnyomjuk magunkban, ha nem foglalkozunk vele, akkor nem létezik! Éljen a struccpolitika. A helyzet az, hogy ott van a fájdalom, létezik, de ha elfojtjuk, azzal azt érjük el, hogy még nehezebb lesz megszabadulni tőle és előbb-utóbb megbetegít minket. Ugyanis bizonyos idő eltelte után a lelki fájdalom okára már nem fogunk emlékezni. Ha nem tudjuk mihez kapcsolni a fájdalmat, akkor nehezebb elengedni, mivel nem tudjuk, milyen eseményhez kötődik.

Tehát az első nagyon fontos lépés, hogy ne tegyünk úgy, mintha a lelki fájdalom nem létezne! Fogadjuk el a fájdalom létezését és jelenlétét az életünkben. Ha elhatalmasodik rajtunk, ne szégyelljük! Sírjunk, zokogjunk.

A második hiba, amit elkövethetünk, ha jól mélyen belesüppedünk ebbe a lelki fájdalomba, állandóan csak rá fókuszálunk, kitölti minden gondolatunkat. Ha belesüllyedünk az önsajnálatba, akkor nem lesz elengedés. Az ellenkezője fog történni, ragaszkodni fogunk ehhez a fájdalomhoz, sajnáljuk magunkat, azt akarjuk, hogy mások is sajnáljanak, miközben a megoldás egyre távolabb kerül tőlünk. Hiszen ezzel az önsajnálattal fel tudjuk hívni magunkra a figyelmet, energiát nyerhetünk másoktól a figyelmük által. Ekkor egy rövid ideig jól is érezhetjük magunkat. De csak addig, amíg a másoktól kapott energia kitart.

Tehát, fogadd el a lelki fájdalmat, de ne ragadj bele! A mindennapi életedet élned kell! Hiszen az élet megy tovább.

Nem baj, ha nem vagy éhes, akkor is egyél, ha csak keveset is, a táplálékra szükséged van. Ha fáradt vagy, pihenj, aludj, ugyanakkor ne hagyd, hogy hosszú hetekre, vagy akár hónapokra elhatalmasodjon rajtad a semmit tevés. Igen is kelj fel, menj be dolgozni, mosogass el, főzz ebédet, és ami a legfontosabb, törődj magaddal! Ne csak belül, kívül is! Ha nő vagy, készíts magadnak frizurát, sminkeld ki magad, öltözz fel csinosan, akkor is, ha csak a sarki boltba mész le tejért, kenyérért! Ha egy csinos nő néz vissza a tükörből, az önbizalmat és erőt ad, segít tovább élni az életed.

Amit megtehetsz a lelki fájdalom elengedése érdekében

1.Játszd le újra a fejedben azt az eseményt, ami a fájdalmat előidézte benned.

Figyeld a gondolataidat, az érzéseidet. Úgy nézd végig a saját filmedet, mintha másé lenne, szemléld! Ez azért is fontos, mert lehet akkora megrázkódtatás ért, hogy nem emlékszel fontos mozzanatokra, melyek segítenek az elengedésben. Minél többször idézed fel az eseményt, annál nagyobb a valószínűsége, hogy olyan részletek is eszedbe jutnak, melyeket elnyomtál magadban. Az is előfordulhat, hogy a most megélt kellemetlen esemény egy korábbi hasonló megélésedhez kapcsolódik. Ha a korábbi lelki fájdalmat sem dolgoztad fel önmagadban, akkor mostani fájdalomhoz hozzáadódva tör fel belőled.

Ne sürgesd a folyamatot! El fogsz érni arra a pontra, mikor már századszor kap el a sírógörcs vagy a dühroham, pedig már hónapok, vagy évek teltek el! Türelmetlen leszel és dühös!

  • Meddig tart még? Annyira unom már! Újra önmagam akarok lenni!

Ne bántsd magad! Lehet, hogy neked több idő kell, mint a barátnődnek, a kollégádnak, aki hasonlót élt meg, de egy hét alatt túl volt rajta! (Vagy csak ezt mondja neked!)

 

Mit kezdjünk a lelki fájdalommal?

 

2.Meditálj!

Ha már profi módon tudod alkalmazni a meditációt, akkor abban a tudatállapotban szinte azonnal fel tudod oldani a lelki fájdalmat, szemlélődve, mintha nem is a tiéd lenne. A meditáció végeztével megkönnyebbülve tudod folytatni az életed.

Az érzések jönnek – mennek, egyik sem tart örökké! Gondolj csak bele, akár egy nap alatt hányféle érzés folyik át rajtad! Nagyon sok, igaz? De egyik sem marad ott örökké. Tudd, hogy ez a lelki fájdalom sem lesz örökké a társad, eltűnik majd, ha teljesen feldolgoztad magadban a történteket.

Sosem lehet tudni, hogy meddig tart. Nem lehet eldönteni, hogy ma elengedem ezt az élményt, mert így akarom és kész! Nem fog működni és csak frusztrált leszel miatta, mert kudarcot vallasz!

Légy tudatos a lelki fájdalmadra! Fogadd el, hogy benned van, ne szégyelld, hisz mindenki átéli ezt, nem is egyszer az életében!

Az elengedés kulcsa a lelki fájdalom elfogadása. Ha kitörni készül belőled, engedd meg! Hadd csorogjanak a könnyek! Ha vége van, akkor állj fel, és éld tovább az életed. Majd újra ugyanez, és újra. Míg egyszer csak megjelenik benned, amire annyira vártál, az ELENGEDÉS.

Pin It on Pinterest