fbpx

A higgadtság lehetővé teszi, hogy bátran szembenézzünk a problémákkal, intelligensen viszonyuljunk a helyzetekhez és kreatívan reagáljunk rájuk.

A higgadtság következetes gyakorlásával végül kialakíthatjuk a félelem nélküli, önbizalommal teli hozzáállást, amit a stressz képtelen megzavarni. A gyakran hallott „Minden hozzáállás kérdése” szlogen üres frázisnak tűnhet, de nagyon is igaz…

A stressz önmagában úgy definiálható, mint a hozzáállás hatalmának gyengülése. Richard Lazarus, a stressz kutatás egyik úttörője két komponensre bontja a stresszt:

  • Az egyik stresszor, melyet úgy definiál, mint az élet által diktált bármilyen elvárás vagy változás. A stresszor lehet egy közlekedési dugó, egy kellemetlen személy, egy újabb feladat a tennivalók listáján, vagy a házunk és munkánk elvesztése.
  • A másik maga az az érzés, hogy képtelenek vagyunk megfelelni ezeknek az elvárásoknak és megbirkózni ezekkel a változásokkal, mivel meghaladja az erőnket.

Ez a bizonyos „erő” az emberek többsége számára idő, pénz, felszerelés, vagy a többi ember támogatása. Ezekre a terminusokra mind ráillik a „világ” definíciója, azaz ezek mind külső körülmények, melyeket soha nem kontrollálhatunk teljesen. Ha egyedüli kontrollálható eszközünk a hozzáállás, akkor a stressz a hozzáállás erejével való kapcsolat elvesztéseként definiálható. A világ tombolhat, változhat, vagy akár őrjönghet körülöttünk, de a dinamikusan nyugodt hozzáállásnak megvan az ereje ahhoz, hogy a legnagyobb viharban is megtartson bennünket.

Ha a körülményektől függetlenül a nyugalmat választjuk, akkor erősebbek leszünk, mint maguk a körülmények. Képesek leszünk túljutni a balszerencsén anélkül, hogy az magával rántana minket, vagy megakadályozna bennünket céljaink elérésében.

A higgadtság lehetővé teszi, hogy bátran szembenézzünk a problémákkal, intelligensen viszonyuljunk a helyzetekhez és kreatívan reagáljunk rájuk. A higgadtság következetes gyakorlásával végül kialakíthatjuk a félelem nélküli, önbizalommal teli hozzáállást, amit a stressz képtelen megzavarni. A gyakran hallott „Minden hozzáállás kérdése” szlogen üres frázisnak tűnhet, de nagyon is igaz.

Egy szörnyű szituációban sokszor egyetlen fegyverünk a hozzáállás marad. A külső „világ”, azaz a körülmények, például az időjárás, a gazdasági helyzet, a munkahelyek biztonsága, hozzátartózóink stb., soha nem kontrollálhatók teljesen.

Ha listát készítenénk a kontrollálhatatlan dolgokról, az valószínűleg nagyon hosszú lenne. Azonban az evolúció, vagy az Univerzum, vagy nevezzük bárminek a bennünk teremtő erőt, nem úgy teremtett bennünket, hogy ezekkel szemben erőtlenek legyünk. Kezünkbe adta a hozzáállás hatalmát. Ez az, amire Norman Vincent Peale gondolt, amikor azt mondta „A hozzáállás fontosabb, mint a tények.”

Az önbizalommal teli, félelem nélküli hozzáállás a nyers tényeket olyan kihívásokká formálja, melyek leküzdésével tökéletesebbé tehetjük életünket.

 

Részlet Don Joseph Goewey Nagy Stresszmentesítő Könyvéből.

Pin It on Pinterest