A stresszkezelés nagyon egyszerű, ha még időben észreveszed a feszült lelkiállapotodat. Akkor képes leszel nagyon könnyedén megállítani.

Nem könnyű folyamatos lelki harmóniában létezni. A kötelezettségeink teljesítése közben, mint a munka vagy a család  könnyedén elveszíthetjük a lelki egyensúly állapotát. A mai rohanó, stresszel teli világban nehéz fenntartani a testi-lelki-szellemi harmóniát, pedig pontosan erre lenne szükségünk, hogy valóban jól érezzük magunkat a bőrünkben, hogy jelen tudjunk lenni a pilanatban.

Íme nyolc tipp, amellyel az igazán megterhelő időszakokban is hatékonyan lesz a stresszkezelés, hogy visszatérhess a harmónia és a lelki béke állapotába.

Kapcsolat a természettel

Vedd le a cipődet és sétálj mezítláb  a fűben. Figyeld meg a fűszálalak, a növényeket és virágokat. Figyeld meg, hogy milyen érzéseket kelt bennem a föld és a fűszálak érintése a talpad alatt.  Szánj egy kis időt magadra! Bármilyen mértékű kapcsolat a természettel visszavezet téged oda, ami számodra igazán fontos, önmagadba. Csak öt perc egy fa alatt, amikor a telefon ki van kapcsolva, csodaként működhet. Gyakran ez minden, amire szükséged van ahhoz, hogy visszatérj a pillanatba.

 

Magasabb perspektíva

Az egyik legjobb dolog, amit tehetsz a hatékony stresszkezelésért, hogy megnézed a jelenlegi helyzetedet, problémá(i)dat egy magasabb nézőpontból. Ennek segítségével ráláthatsz a helyzet okaira, összefüggéseire és könnyebben találsz megoldást, kiutat a stressz kezeléséhez, megszüntetéséhez.

 

Stresskezelés a felsőbbrendű Én-nel

Bármikor felhasználhatod ezt a bölcsesség-forrást, hogy útmutatást kapj az életedre vonatkozóan.  A legmagasabb bölcsességed eléréséhez a legegyszerűbb módszer, ha egy kis időre elkülönülsz a világtól. Legyen meg az énidőd! Meditálj, és kérdezd meg önmagadtól a fontos kérdéseket. Mindig megjön a válasz! Ha a stresszhelyzet, amiben vagy már nagyon komoly szorongást okozz, akkor ne ezzel a módszerrel kezdj, mert nem fog sikerülni. Ha nagyon erősen kibillentél a belső harmóniádból, akkor a stresszállapot olyan erős, amitől nem fog menni a meditáció.

 

Minőségi idő állatokkal

Úgy tűnik, hogy az állatok mindig tudják, mi az igazán fontos . Soha nem hangsúlyozzák a határidőket, soha nem stresszelnek azon, hogy vajon mit gondolnak róluk más állatok. Ahhoz, hogy visszatérj önmagadhoz, tölts több időt a saját háziállatoddal, menj el egy állatkertbe, állatkereskedésbe vagy csak ki a természetbe. Figyeld meg az állatokat, merülj el a látványukban, lelj benne örömet. Az állatok megfigyelésével újra egyesülhetsz a természet energiájával és kapcsolatba léphetsz valódi önmagaddal.

 

Állítsd le az egészet egy órára!

A stresszes helyzetek gyakran nem belülről származnak. Általában a külső világból származó stresszt is megtalálhatjuk önmagunkban. Válasszuk le a stressz csatornáját! Kapcsold ki a számítógépet, a telefont és a televíziót legalább egy órára, mielőtt lefekszel. Ez megnyugtatja az idegeidet, leválasztod magad a többi ember stresszállapotáról és könnyebben fogsz tudni elaludni. Ezzel megkönnyíti számodra a következő nappal és a jelenlegi lelkiállapotoddal való szembesülést.

 

Fogj egy könyvet!

A könyvolvasás segít a stresszkezelésben azáltal, hogy földeli az energiáidat, különösen a lelki természetű könyvek. Ahhoz, hogy stressz idején visszatérj a valódi, szellemi természetedhez, olvasd át újra az általad követett spirituális erényeket, emlékeztesd magad, milyen utat választottál.

Például: Baptist De Pape – A szív ereje, Dr. Wayne W. Dyer – a váltás, Louise L. Hay – Éld az életed,stb.

 

Mozogj!

Egy hosszú séta, futás vagy biciklizés elég ahhoz, hogy megnyugtassa a lelkedet. A test megmozgatása segít mentálisan feldolgozni az érzéseidet és a gondolataidat. Az aktív mozgás létrehozásával új gondolatok alakulnak ki, amelyek motiválnak a stresszes időszakban.

 

Pihenj!

A stresszkezelés  legegyszerűbb módja, pihenj le! Teremts meg magadnak egy 5-10 perces „kilépek a mókuskerékből” időszakot, és keress egy helyet, ahol teljesen a hátadon fekhetsz. Feküdj le az ágyra, a földre vagy a nappali padlójára. Nyújtóztasd ki a végtagjaidat, nézz fel a mennyezetre és lélegezz. Életben vagy. Minden rendben lesz.