fbpx
A stresszoldás 3 egyszerű módszere

A stresszoldás 3 egyszerű módszere

Szerző: dec 6, 2021LELKI NÖVEKEDÉS0 hozzászólás

1. stresszoldás: Három áldás

Általában túl sokat gondolunk arra, ami rosszul alakul, és nem eleget arra, ami jól. Egészségünk és boldogságunk érdeké­ben többet gondoljunk arra, ami sikerült, és adjunk hálát érte. Martin Seligman pszichológus fejlesztette ki a követ­kező gyakorlatot, amelynek célja a stresszoldás, boldogabbá tesz, és javítja közérze­tünket.

 

AMI JÓL SIKERÜLT, AVAGY HÁROM ÁLDÁS

Egy héten át minden este, lefekvés előtt szánjunk tíz percet arra, hogy leírunk három dolgot, ami aznap jól sikerült. Le­gyen konkrét nyoma egy naplóban, a számítógépben vagy telefonunk jegyzettömb alkalmazásában. A három jól sike­rült dolog lehet kicsi vagy nagy, jelentéktelen vagy fontos. („A vonat pontosan érkezett.” „A férjem eltakarította a havat a kocsibejáróról.” „Unokahúgom műtété sikerült.” „A főnököm jutalmat adott az egész részlegnek.”)

Minden jól sikerült dolog mellett válaszoljunk a „Miért si­került jól?” kérdésre. („A vasútnál rossz időre számítottak.” „A férjem előrelátó is tud lenni.” „Az unokahúgom megtalálta a megfelelő orvost, és felkészült a műtétre.” „Részlegünk jól és szorgalmasan dolgozik.”)

Vezessük ezt a listát legalább egy héten keresztül, és jobban fogjuk érezni magunkat, boldogabbak és hálásabbak leszünk életünk áldásaiért. Mélyebb kapcsolatba kerülünk szívünkkel és életünkkel a jelenben. Minél tovább gyakorol­juk a hálát, és számoljuk az áldásokat, annál tovább tart majd boldogságunk, és annál több áldásban lesz részünk.

 

2. Stresszoldás: A lélek átérzése a földön

Nyitott szívvel csodálatos részletességében látjuk a világot – barátságosnak, tágasnak, élőnek. Minden részletnek megvan a helye és a jelentése.

Szívünk érzékenységének fokozásához gondoljunk vagy pillantsunk valami gyönyörűre, mondjuk, egy virágra. Lássuk az egész virágot, színét és alakját. Nézzük meg közelebbről, és figyeljük meg az apróbb részleteket: a szirmok és leve­lek erezetét, a középpont finom anyagát. Lépjünk be ezek­nek a részleteknek a világába, érezzük a bennük jelen lévő végtelenséget. Kapcsolódjunk ehhez a térhez a virágban és körülötte.

Most pedig kapcsolódjunk a körülöttünk lévő térhez. Feküdjünk le a padlóra vagy az ágyra, szorosan gömbölyödjünk össze a klasszikus magzati pózba. Húzzuk fel térdünket a mellkasunkhoz, öleljük át, fejünket hajtsuk a térdünkre. Hunyjuk le szorosan a szemünket, és érezzük a fekete teret magunk körül. Feszítsük meg testünk összes izmát a lábfe­jünktől a lábunkon és a hátunkon át a fejünkig. Tartsuk egy darabig megfeszítve. Csukott szemmel szép lassan ernyesszük el izmainkat a lábujjunktól a fejünkig. Bízzunk benne, hogy a világ jó. Tartsuk csukva szemünket, nyújtsuk ki tagja­inkat, lassan bontakozzunk ki a magzati pózból, és üljünk fel.

Most nyissuk ki szemünket. Lélegezzünk ki. Érezzük a le­vegőt a bőrünkön, a körülöttünk lévő teret. Nézzünk körül, de egyszerre csak egy dolgot nézzünk meg. Figyeljük meg alaposan, de ne csak a tárgyat vegyük észre, hanem a körü­lötte lévő teret és fényt is. Időzzünk el minden tárgyon, érez­zük a jóságát mindannak, amit látunk.

 

A stresszoldás 3 módszere

 

3. Stresszoldás: Mélybe tekintés és nyugalom

Thich Nhat Hanh zen mester azt tanítja, hogy ha erős ag­gasztó vagy negatív érzelmet fedezünk fel, megnyugtathat­juk magunkat azzal, hogy a légzésünkre összpontosítunk.stresszoldás

A stresszoldás nagyon egyszerű módszere, ha odafigyelünk a légzésre, ki és be, megnyugszunk tőle. Csak ügyel­jünk, hogy a hasunkból lélegezzünk. Belégzéskor érezzük, ahogyan hasunk megemelkedik. Kilégzéskor érezzük, hogy hasunk lelapul. Légzés közben a légzésre figyeljünk – gyors és rövid vagy mély és lassú? Figyelmesen lélegezzünk ki és be, hogy légzésünk nyugodttá váljon.

Ha légzésünk mély és lassú, lélegezzünk be, és érezzük, ahogy az erőteljes érzelem lecsendesedik. Kilégzéskor érez­zük, ahogy a harag és a félelem enyhül. Belégzéskor érezzük, hogy az érzelem elmúlt. Kilégzéskor érezzük, hogy az érzelem elmúlt. Időzzünk egy kicsit a béke hosszú pillanatában. Most már messzebb látunk az érzelemnél. Tudatában vagyunk mély kapcsolatunknak azzal a személlyel vagy helyzettel, amely kiváltotta ezt az érzelmet, és most már Valódi Erővel, lelki kapcsolatunk tudatában cselekedhetünk.

 

Forrás: Baptist de Pape: A szív ereje

Holics-Mester Marianna

Holics-Mester Marianna

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Holics-Mester Marianna

Holics-Mester Marianna

A Spirituális tudatosság oldal azért jött létre, hogy útmutást és információt adjon azok részére, akik a tudatosságot választják.

Sándor Zsuzsi

Sándor Zsuzsi asztrológus

Asztrológus, Numerológus, Holisztikus segítő
Telefon: +36 30 581 00 59
Email: energiamezostudio@gmail.com

Bene Andi

Bene Andi

Újságíró, Life Coach
email: lelekszimfonia@gmail.com

Prof.hc.dr. Varga Tamás Miron

Prof. hc. Dr. Varga Tamás Miron

Pszichológus, Parapszichológus,
Transzperszonális coach
E-mail: miron.tanfolyamok@gmail.com

Ötvös Hajnalka

Ötvös Hajnalka

Tisztánlátó, Halottlátó
E-mail: info@vilagokozt.hu

Pin It on Pinterest