A rendszeres meditáció megoldás lehet a mindennapi stresszre és kimerültségre.

Hosszú távon, rendszeres meditációval testre ható hatásait és tapasztalhatjuk, ilyen például a vérnyomás csökkenése, vagy az emésztés javulása. Vizsgálatok szerint a meditáció enyhíti az érelmeszesedéssel együtt járó gyulladásos folyamatokat.

Ahhoz, hogy megforduljon a fejünkben a rendszeres meditálás,általában olyan feszült és kezelhetetlen lelkiállapotba kell kerülnünk, hogy már nem látunk más megoldást.

Ilyen felfokozott idegállapotban szinte lehetetlen a meditáció. Első körben meg kell próbálnunk levezetni a feszültséget például mozgással vagy nyugtató hatású gyógyteák fogyasztásával.

Ha már érezzük, hogy a kezelhetetlen feszültség enyhült, akkor nekiláthatunk a meditációnak. Segítségként használhatunk relaxációs zenéket, a természet hangjait vagy mantrákat. Ahhoz, hogy meditatív állapotba kerüljünk, ahol élvezhetjük áldásos hatásait a test, lélek, és az elme szintjén is meg kell nyugodnunk.

Helyezkedjünk el kényelmesen, kezdőknek a hanyatt fekvést javaslom. Kapcsoljuk be a kiválasztott zenét, hunyjuk le a szemünket. Első lépésben figyeljünk a légzésünkre, tegyük mindezt anélkül, hogy befolyásolni akarnánk légzésünk mélységét vagy ütemét. Egy kis idő eltelte után tapasztalni fogjuk, hogy légzésünk megnyugszik és lelassul.

Ha ez megtörtént folytasd a tested ellazításával. „Beszélj” önmagadhoz, vezesd végig a folyamatot egyszerű, felszólító mondatokkal, mintha valaki más beszélne hozzád. Az első szám harmadik személyben megfogalmazott mondatok segítenek kívülről szemlélni a benned zajló folyamatokat. Pl.: Lazítsd el a nyakadat!

Lassan, türelmesen haladj végig a testeden, ne sürgesd a folyamatot, hagyj időt e testednek ellazulni.Talpunktól felfelé haladva lazítsd el testrészeidet az alábbi felsorolás szerint:

 • talp, lábfej, boka
 • lábszár, térd
 • comb, csípő
 • medence, hasi tájék (beleértve a belső szerveket is)
 • hát
 • mellkas
 • váll, felső kar
 • alsó kar, kezek, ujjak
 • nyak, tarkó izmok
 • arcizmok, száj és az orr körüli izmok
 • szemizmok (ez nagyon fontos, a szemeket mozgató izmok szinte sosem pihennek)
 • fejtető izmai

Ha sikerült teljesen ellazítanod a testedet, kellemes, lebegő érzést fogsz tapasztalni, a végtagjaid könnyűek, szinte súlytalanok lesznek. Ezután fordítsd figyelmedet a lelkedre. Milyen érzések, indulatok kavarognak benned. Vedd sorra őket, köszönd meg lelked jelzéseit, majd búcsúzz el tőlük.

Ha elérted, hogy a lelkedben már csak nyugalom és béke van, akkor léphetsz tovább, hogy utolsó lépésben az elmédet is megnyugtasd. Talán ez a legnehezebb része, megállítani a gondolatokat. Csak figyeld, ahogy különféle gondolatok száguldoznak a fejedben. Ne akard erőszakkal megállítani, csak figyelj és várj, amíg elméd is elcsendesedik. Ha úgy érzed túl sokáig vártál, de a gondolatok csak nem szűnnek meg, tedd fel magadnak az alábbi kérdést:

 • Mi lesz a következő gondolatom?

Ez az a kérdés, amivel a gépiesen működő elme nem tud mit kezdeni, és megáll. Valószínűleg csak kis időre, aztán újra kezdi. De kellő gyakorlással, türelemmel a gondolatmentes állapotot hosszabb távon is fenn tudod tartani.

Ha eléred ezt az állapotot, akkor megtapasztalod milyen érzés a FLOW-ban lenni. Az Univerzum energiaáramlását enyhén hullámzó, meleg energiának fogod érezni, mintha egy csónakban ringatóznál. Azon légy, hogy minél tovább fenntartsd ezt az állapotot. Semmi másra nincs szükséged ahhoz, hogy lelkileg és testileg is elinduljanak a gyógyító folyamatok. Csak pihenj meg ebben az energiában, a békességben, Isten szeretetében.