fbpx

Elődeink az ókori időkben rengeteg dologra használták, ezt a csodálatosan fénylő napságra követ, a citrint.

 

A férfiakat higgadt magabiztossággal, míg a nőket a termékenység erejével töltötte fel. Védelmező, sikert és gazdagságot hozó talizmánként is használták, de portrékat is faragtak, véstek hatalmas citrin tömbökbe, ezzel biztosítva önmaguk számára a halhatatlanság érzését.

Már a kezdetektől fogva a jó szerencséhez és a pénz, bőséges áramlásához társították. A kereskedők és üzletemberek kedvenc kristálya. Időszámításunk után a citrin használata, az 1300- as évek végén kezdett el terjedni. A papok előszeretettel viseltek citrinből készített, hatalmas ékköves gyűrűket. Az ószövetség, a római katolikus, és a latin változat is, a citrint „krizolitusnak”, görögül „aranykőnek” nevezi. Mózes fivére, Áron ruházatán, állítólag az egyik volt a tizenkét díszkőből, amit a mellvértjén viselt.

Csak az 1500 – as évek közepe óta nevezzük citrinnek a citrint. Nevét, Georg Bauer adta, akit az ásványok modern atyjának is neveztek. Korábban is ismert volt, de más nevekkel. Az 1900-as évek elején csak a hírességek és a nagyon gazdagok kiváltsága volt a citrinből készült látványos, és hangsúlyos ékszerek viselése.

A pénz és a siker mellett a jókedv, az optimizmus, a kreativitás, a boldogság ásványa. Nézz csak rá, erre a napsugár-mosolyú, tiszta csillogásra, biztos vagyok benne, hogy a te zsigereidben is elindul tőle a derű érzése. Megvilágítja a tiszta gondolatokat az elmédben, minden kételyt és zavart eloszlat, ami hátráltat a fejlődéseddel kapcsolatban. Az önfeledt önbizalom ásványa. Segít a megbocsájtásban bármekkora sérelem is ért.

Csakra: koronacsakra, köldökcsakra, kereszt– vagy erőközpont csakra.

Csillagjegy: Kos, Ikrek, Szűz.

Elem: föld (sárga, barna), levegő (fehér).

Színe: a sárgától a sárgásbarnáig vagy füstösszürkés.

Jellegzetességei: a citrin hatékonyan tisztít és regenerál. A Nap erejét hordozza ez a rendkívül jótékony hatású kő. Meleget és energiát ad, nagyon kreatív. Azok közé a kristályok közé tartozik, amelyeket sosem kell tisztítani. Elnyeli, átalakítja, szétszórja, és a földeli a negatív energiát, ezért fokozottan védi a környezetet. Az élet minden szintjén energiával tölt fel. Mivel az aurát védelmezi, hatékony jelzőrendszerként használható, hogy képesek legyünk megvédeni magunkat. Tisztítja a csakrákat, különösen a napfonat– és a köldökcsakrát. Aktiválja a koronacsakrát, és utat enged a megérzésnek. A citrin tisztítja, egyensúlyba hozza a finomtesteket, és összehangolja azokat a fizikaival.

A gazdagságot hozó kristályok közé tartozik. Ez a dinamikus kő vonzza a gazdagságot és a gyarapodást, sikert és mindent, ami jó. Boldog, nagylekű kő. Arra ösztökél, hogy megosszuk másokkal azt amink van, s mindeközben segít abban, hogy megtartsuk a vagyonunkat. Megvan ahhoz az ereje, hogy örömben részesítse mindazokat, akik fogékonyak erre az érzésre. A citrin körül bánatnak és negatívvitásnak nincs helye. Hatásosan simítja el az egy közösségen vagy a családon belüli nézeteltéréseket.

Pszichológiailag: a citrin növeli az önérzetet, az önbizalmat, és megszünteti az ártó tendenciákat. Hangsúlyozza az egyéniséget, fejleszti az eltökéltséget, serkenti a kreativitást és segíti az önkifejezést. Kevésbé leszünk tőle érzékenyek, különösen a bírálatra; viszont előmozdítja az építő jellegű kritikát. Ösztönzi a pozitív beállítottság fejlődését és az optimista előretekintést; így lehetővé teszi, hogy haladjunk előre az áramlással, ne pedig a múlton rágódjunk. Ez a kő elősegíti az új tapasztalatok élvezetét, és a legjobb megoldás megtalálásáig támogatást nyújt az összes lehetséges út feltérképezéséhez.

Mentálisan: a citrin növeli a figyelem–összpontosítást, és az elme újjászületik tőle. Kitűnő a depresszió, a félelmek és a fóbiák legyőzéséhez. Erősíti a belső nyugalmat, így a bölcsesség érvényre juthat. Segít az információk feldolgozásában, a helyzetek elemzésében, és a pozitív irányba terelni ezeket. Tudatára ébreszt a magasabb rendű tudatnak. A citrinből készült medál viselése legyőzi azt a nehézséget, amelyet a gondolatok és az érzések szavakba öntése okoz.

Érzelmileg: a citrin fokozza az életörömöt. Megszünteti a negatív jellemvonásokat, a félelmeket és a legmélyebb szinten található érzéseket. Legyőzi a felelősségtől való félelmet, és megállítja a haragot. Ez a kő segít abban, hogy belesimuljunk az érzések áramlásába, és érzelmileg kiegyensúlyozottakká váljunk.

Fizikailag: energiával tölt fel és megerősíti a fizikai testet. Hasznos azoknak az embereknek, akik különösen érzékenyek a környezeti és más külső hatásokra.

Gyógyhatása: a citrin kiváló az energiával való feltöltéshez és újra töltéshez. Fokozottan jótékony hatású krónikus fáradtság szindróma esetén, és visszafordítja az elváltozással járó betegségeket. A citrin serkenti az emésztést, a lép és a hasnyálmirigyet. Megszünteti a vesék és az epe fertőzéseit, gyógyítja a szemproblémákat, serkenti a vér áramlását, méregteleníti a vért, aktiválja a csecsemő– és egyensúlyba hozza a pajzsmirigyet. Melegítő hatása van és erősíti az idegeket. A citrin mint eloszlató enyhülést hoz a székrekedésre, és eltünteti a cellulitiszt. Elixírként jótékony hatású a menstruációs problémákra és a klimax tüneteire (például a hőhullámokra), egyensúlyba tartja a hormonokat és a mérsékli a fáradságérzetet.

 

Felhasznált irodalom: Judy Hall: Kristálybiblia

Pin It on Pinterest