Amikor a hagyományos és a holisztikus gyógyászat közti ellen­tétről beszélünk, fontos megértenünk, mit is jelent valójában a holisztikus gyógyászat, ugyanis folyamatos támadások érik.

Sokan azt hiszik, hogy a holisztikus gyógyászat nem tudomá­nyos bizonyítékokon és alapos kutatásokon alapul. Maga a ho­lisztikus kifejezés annyit jelent, hogy nemcsak egyes részeket, hanem az egész rendszert kezeljük és gyógyítjuk. A holiszti­kus gyógyászat mind az elmét, mind az egész testet figyelembe veszi. Ezzel szemben a specializált, egyes részekre szakosodott orvoslás csak egy szervet vagy egy szerv részét kezeli, anélkül hogy egyben látná az egész szervezetet.

A holisztikus filozófiát is a részek összessége jellemzi, ami a részeket csak az egész rendszert szem előtt tartva kapcsolja össze és magyarázza. A holisztikus gyógyászat ezért az egyén mentális, érzelmi és társadalmi tüneteit is figyelembe veszi, nem csak a testieket. Ezért találják olyan sokan egyszerre hatékonynak és emberségesnek is ezt a gyógymódot, hiszen nem is igazán betegnek, hanem sokkal inkább emberi lénynek érzik magukat a kezelés során.

Most, hogy már a szakértők is egyetértenek abban, hogy a testünk és az elménk bonyolult kapcsolatban áll egymással, és hogy szorosan össze vagyunk kapcsolva egymással és a környezetünkkel, logikus, hogy a ho­lisztikus gyógyászat sokkal hatékonyabb megközelítés egészsé­günk megőrzése érdekében.

 

Miért nem hatásos mindig a hagyományos orvoslás?

„Kellemetlen átalakulást élünk meg mindnyájan, hiszen folyamatosan annak az orvoslási modellnek a korlátjai­ba ütközünk, ami olyan sokáig szolgált minket. Azok a betegségek, melyekkel ma küzdenek az emberek, olyan összetettek, hogy nem oldhatók meg egy húszperces háziorvosunknál tett látogatás alkalmával, az orvosok ráadásul nem rendelkeznek azzal a tudással és azokkal az eszközökkel, melyekkel mélyebben elmerülhetnének a különböző rendszerek közti kapcsolatban. Ezekről a rendszerekről ráadásul mindig is azt tanították nekünk, hogy el vannak szeparálva egymástól.”

Dr. Kelly Brogan

 

„Az egészségügyi rendszerünk beteges. Az orvosok csak a tüneteket gyógyítják, a probléma gyökeréhez nem merülnek le, és számos esetben nem az egész embert kezelik. Úgy kezelik a tüneteket, hogy gyógyszereket írnak fel. Ezek a gyógyszerek mellékha­tásokkal rendelkeznek, amitől a probléma tovább gyű­rűzik. Még több méreg, még több betegség, még több beteg egészség.”

Dr. Michael B. Beckwith

 

„Le kell hatolnod a betegséged gyökeréig, ha meg akarod találni a szabadságot. Az emberek anélkül keresik a meg­oldásokat, hogy megnéznék, miért alakult ki az adott probléma.”

Peter Crone

 

„A hagyományos orvoslás beleragadt egy régi hitrend­szerbe, és be van zárva abba az elméletbe, hogy a be­tegségek okai a génjeinkben és a biokémiánkban ke­resendők, ezért a legnagyobb megmentőnkként tekint a gyógyszeriparra. Hogy miért? Mert szerinte a vegyi anyagoknak kellene visszahozniuk számunkra az egész­séget. Nos, egyre inkább beigazolódik, hogy ez totális tévedés. Nagyon kevés az olyan betegség, ami kizárólag szervi eredetű. Valójában a 2-es típusú cukorbetegség­nek sincs semmi köze a génjeinkhez, az életmódunkra vezethető vissza. A kardiovaszkuláris betegségek 90 vagy akár magasabb százaléka sem szervi eredetű, hanem a stressz nem kezelése okozza.”

Dr. Bruce Lipton

 

„Életmódbeli változtatásokkal majdnem mindenki vissza tudja fordítani a 2-es típusú diabéteszt. Akár néhány hónap alatt megszűnhet. Szabadulj meg a szénhidrátok­tól, és kezdj el mozogni. Szabadulj meg a gyorsételek­től. Fogyassz teljes értékű, alacsony szénhidráttartalmú ételeket, és magától helyrejön az inzulinérzékenységed. Sok mindent megtehetsz magadért. A krónikus beteg­ségekkel szemben az életmódbeli változtatások és az elme megváltozása jelent megoldást.”

Dr. Joan Borysenko

 

A tested mint kommunikátor

Nem csak emberi sejtek összessége, hanem emberi sejtek és mikrobák billiói alkotta szuperorganizmusok vagyunk. A mik­robák mikroorganizmusok, például baktériumok, melyek rendkívül fontos szerepet játszanak testünk működésében, és az ember mikrobiomját alkotják. Bruce Lipton elmagyarázta, mit jelent a mikrobiom, és hogyan működik:

„Ma már tudjuk, hogy ugyanannyi mikroba, baktérium és parazita él a testünkben, mint sejt. Káros beha­tolók lennének? A válasz az, hogy nem. Nem élhetünk nélkü­lük. Ha eltávolítanák a baktériumokat, azaz a mikrobiomokat, a baktériumok összességét, meghalnánk. A baktériumok nem csak társaink az életben, nélkülözhetetlenek is az élethez. A testünkben lévő baktériumok szükségesek az emésztéshez, és egész szervezetünk működéséhez. Testünk baktériumai és génjei kommunikálnak egymással. Közösségben élnek.”

Nemcsak a mikrobiom és az emberi sejtek között áll fenn egyfajta kommunikáció, de a sejtek és a környezet, a körülöt­tünk lévő világ között is. Voltál már libabőrös, és felállt már a szőr a karodon? Mindez azért volt, mert amikor félünk vagy fázunk, adrenalin szabadul fel a testünkben. Ezek a reakció­ink azt jelzik, hogy testünk koherens vagy inkoherens választ ad, azaz reagál a környezetből érkező jó vagy rossz rezgésekre. Testünknek ezek az elektromos és kémiai visszacsatolásai mind a túlélésünket szolgálják.

E briliáns visszacsatoló mechanizmusnak egy másik példája maga a tünet. A tünetek bizonyítják, hogy a felszín alatt kizökkent valami az egyensúlyából. A testünk ezeken keresztül próbál kommunikálni velünk, vagy ezekkel figyelmeztet arra, hogy figyeljünk fel valamire. A nyugati orvoslásnak az az egyik problémája, hogy első reakciója gyógyszerekkel megszabadít ni a tünetektől, vagy elnyomni őket, hogy azonnali megkönnebbülést nyújtson a páciensnek.

 

Forrás: HEAL, a gyógyító benned él!