A következőkben rövid betekintést szeretnék nyújtani a koronavírus járvány természetébe, amely jelenleg az egész bolygón terjed.

A média eláraszt minket a betegség agresszív természetéről szóló információkkal. A hírek szerint ez egy halálos betegség. Megpróbálom enyhíteni ezeket a kijelentéseket, mert nem egészen az történik, mint amit a hírekben hallunk.

 

Mielőtt belevágunk, szeretném tisztázni, hogy egyáltalán mi is az a koronavírus?

A sejtet egy információ feldolgozó „szerkezetként” definiáljuk. Egy mikroprocesszor, a belsejében van egy adattároló, a sejtmag, amely a génektől kapja a programokat. A sejt úgy működik, mint egy számítógép. Amikor a természet által épített számítógépeket vizsgáljuk, azt találjuk, hogy van egy beépített memóriájuk, ami a programot futtatja. De van itt még valami, egy memóriakártya vagy ha úgy tetszik, külső adattároló, a vírus ennek a memóriakártyának a megfelelője. Nincs élete, nincs anyagcseréje, egy genetikai programot tartalmazó fehérjekapszula csupán , amely akkor, amikor megfertőz, átveszi az adott sejt irányítását és ez okozza a vírus másolódását.

A memóriakártya azonban nem egy számítógép. Nincs más funkciója, mint hogy adatot hordoz, és amikor becsatlakozik a sejtbe, akkor a vírus, – a memóriakártya – rátelepíti a saját programját a számítógépre. Így a memóriakártyán lévő program átveheti a számítógép irányítását. Akkor tehát mi Nincs élete, nincs anyagcseréje, egy genetikai programot tartalmazó fehérjekapszula csupán , amely akkor, amikor megfertőz, átveszi az adott sejt irányítását és ez okozza a vírus másolódását.

 

Mi a helyzet a koronavírussal?

Minden évben van egy influenza szezonunk, minden évben megjelenik egy vírus, megfázunk, és az influenzás tünetek skálája minden évben a szipogástól és a tüsszögéstől a haláláig terjed. Az USA lakosságának 0,1 %-a minden évben belehal az influenzába. A népességnek ez csekély százaléka. Az érintettek nem átlagos egészségi állapotú emberek, hanem első sorban gondozás alatt álló, idős emberek, vagy olyanok, akik egészségügyi kihívásokkal küzdenek és gyenge az immunrendszerük. Vagyis az influenza nem az átlagos lakosság számára halálos. A lakosság nagy része egyszerűen kezelhető légúti problémákat tapasztal.

 

Akkor miért jelent ekkora problémát az új koronavírus?

A hagyományos influenza vírusok minden évben feltűnnek, időről-időre megváltoznak egy enyhe mutáció következtében. Ez teszi őket évről-évre hatástalanabbá. Ennek az a jelentősége, hogy a hagyományos influenza vírusok évtizedek óta keringenek az emberek körül, ennél fogva a legtöbbünk rendelkezik egyfajta immunitással ezekkel a vírusokkal szemben. Tehát még egy mutálódott influenza vírust is – amelyik a következő évben jelenik meg – fel fog ismerni az immunrendszerünk. Így enyhülhetnek az infuenza vírus tünetei, az ún. immunológiai memória következtében, amely a korábbi fertőzések emlékeit őrzi. A koronavírus azonban más.

A koronavírus család azon tagja, amely most terjed, eddig még soha nem jelent meg az emberiség körében, ezért egyikünk immunrendszerének sincsen semmiféle tapasztalata, ezzel a konkrét vírussal.

koronavírus

Ennek következtében mindannyian fogékonyak vagyunk arra, hogy megfertőződjünk. Az is különbség, hogy előzetes tapasztalatok híján ez a koronavírus agresszívabb, mint a korábbi vírusok. Több ember fogja megkapni, hiszen az immunrendszerünknek nincs vele tapasztalata, és mindennek eredményekét a tünetek is sokkal erőteljesebbek lehetnek. Már most is látjuk, hogy a koronavírus tünetei az egyszerű tüsszögéstől és köhögéstől a teljes légzőrendszert érintő súlyos állapotokig terjedhetnek. Az emberek egy része rosszabb immunválaszokkal fog reagálni, hiszen hiányzik az előzetes tapasztalat. Kik fognak belehalni a koronavírussal való találkozásba? Lényegében ugyanazok az emberek, akik minden évben belehalnak az influenzába, azok az idősek, akik kórházi ápolás-gondozás alatt állnak és azok, akiknek különösen gyenge az immunrendszere.

A lényeg nagyon egyszerű: mindannyian meg fogjuk kapni a fertőzést, hiszen korábban még nem találkoztunk ezzel a vírussal, és a fertőzöttek néhány százalékánál nagyon súlyos légzőszervi panaszok fognak jelentkezni. A koronavírus által előidézett légzőszervi problémák megfelelő orvosi ellátással, lélegeztető gépek és légzőszervre ható gyógyszerek alkalmazásával kezelhetőek. Tehát, akik végül belehalnak ebbe a betegségbe, ugyanazok, akik minden évben áldozatul esnek az influenzának, akiknek nagyon gyenge az immunrendszere. Átlagemberként megkapjuk az influenzát, de nem halunk bele! Ha odafigyelünk magunkra, akkor nem.

Fontos, hogy megértsük: miközben nagy a valószínűsége annak, hogy mindannyian megfertőződünk, a fertőzés súlyossága az immunrendszerünk egészségétől függ!

Mi az, amit tehetünk? Először is, gondoskodj az egészségedről, erősítsd az immunrendszeredet! Ha teheted, egyél természetes, vegyszermentes táplálékokat, hogy a testedben zajló biológiai folyamatokat támogasd! Fogyassz étrendkiegészítőket, főként C- vitamint, ami nagyon hatékony segítség a fertőzések leküzdésében, és ami a legfontosabb, hagyj fel az aggódással!

Az aggódás ugyanis stresszállapotot idéz elő, a stresszállapot pedig együtt jár azzal, hogy stresszhormonok árasztják el a testedet. A stresszhormonok leállítják az immunrendszert annak érdekében, hogy a testedben lévő összes energiát menekülésre vagy küzdésre lehessen felhasználni, hogy el tudjuk futni az elől a bizonyos kardfogú tigris elől…A kibocsátott stresszhormonok tehát alapvetően leállítanak minden olyan funkciót, amelyre nincs szükség a menekülés során.

Ez a folyamat teljes mértékben magába foglalja az immunrendszer leállítását olyannyira, hogy a stresszhormonokat terápiásan is alkalmazzák szervátültetés előtt. Akibe a donorszervet ültetik, az operáció előtt stresszhormonokat is kap azért, hogy az immunrendszere ne tudjon harcolni azidegen szerv ellen. Tehát a stressz hormonokat terápiában is arra használják, hogy legyengítsék, leállítsák vele az immunrendszert.

Amikor elkezdjük hallgatni a híreket és szembe találjuk magunkat azzal a sok fenyegetéssel, ami a médiából ránk zúdul, olyankor természetes módon stresszhormonokat kezdünk termelni, ezzel pedig a saját egészségünket veszélyeztetjük. Nagyon fontos, hogy megértsük: a koronavírus a népesség legnagyobb részére nem halálos!

koronavírus

A legtöbben meg fogunk fertőződni, ez tény. Törvényszerű lenne, hogy súlyos problémáink származzanak ebből? Nem, ha vigyázunk magunkra! Viseld gondját a testednek, viseld gondját a tudatosságodnak! Légy kiegyensúlyozott, vedd le a figyelmedet a félelemről, amely állandóan újratermeli a stresszhormonokat.

Minél teljesebb az egészség, minél nagyobb harmónia a testben, annál kevésbé jelennek meg a tünetek. A konklúzió tehát, ha nem vagy teljesen egészséges, tegyél meg mindent, amit csak tudsz azért, hogy megóvd magad egy fertőzéstől. Gondoskodj magadról, gondoskodj a szeretteidről és gondoskodj a közösségről is, amelyben élsz. Az egészséget a helyi közösségek is támogathatják, ez a folyamat az evolúciónk része.

Tehát, ha most éppen nem dolgozol, akkor figyelj oda magadra, és gondold át, hogy tudsz-e segíteni a szomszédaidnak. Minél többet segítünk egymásnak, annál hamarabb túljutunk ezen az állapoton. A tünetek nagymértékben visszaszorulnak majd, és ahogyan Kína és Dél-Korea példáiból látjuk, ahol a fertőzés terjedése szinte megállt, a járvány hamarosan véget ér. Vigyázzatok magatokra! Vigyázzatok az egészségetekre, törődjetek a szeretteitekkel, a közösséggel, amelyben éltek és együtt túljutunk ezen az egészen! Meg fogjuk csinálni és hamarosan sokkal egészségesebb fényben fogjuk látni egymást!

 

Forrás:  Dr. Bruce Lipton