A siacu eredete az ősi kínai masszázs világába vezet. A kínai gyógyítók felhasználták kultúrájuk és filozófiájuk elemeit a jó közérzet és a teljesség eléréséhez.

Japán közel másfél ezer éve tárt karokkal fogadja a kínai eszméket és a kínaiak fejlett gyógyító eljárásait, de mindezt a saját képére formálva építi be mindennapi életébe.

A siacu japán szó, a helyi akupresszúra egyik változatának neve: ujjal történő nyomást jelent.

A siacuban alapszinten az ujjakat és a tenyeret, haladó szinten a könyököt, a kart és a térdet is használják a test éltető energiáinak serkentésére vagy csillapítására. Az energia szabad áramlása a gyógyulás és az egészség alapfeltétele. A siacu-masszázs az egészséges embernek is javára válik, jó közérzetet biztosít számára. Elméleti háttere és kezelési technikája a fizikai érintés jótékony hatásán alapul.

Az akupunktúrához és más távol-keleti gyógymódokhoz hasonlóan a siacuval is a test energiahálózatát kezeljük.

A távol-keletiek energiáról alkotott elképzelését az univerzális energia és az életerő fogalmából bonthatjuk ki. Az erőáramlatok láthatatlanok, de érzékelhetők és kitapinthatok. Egy személy energetikai állapota azonnal megállapítható abból, amilyen benyomást kelt. Van, aki duzzad az életerőtől, másról lerí a gyöngeség.

A távol-keletiek szerint életenergiánk, japán nevén a ki, különleges pályákon mozog a test felszínének közelében. Hálózatának nyomvonalait nevezzük meridiánoknak, amelyek bizonyítható kapcsolatban állnak fizikai szerveinkkel, érzelmi, lelki és szellemi hogylétünkkel.

A belső szerveket és tevékenységüket energetikai értelemben tizenkét meridián, egész pontosan hat pár energiavezeték köti össze, ezekben kering a ki. A kínaiak és a japánok szerint a test és a lélek egyetlen összefüggő egész, ezért kilátástalan a részterületek külön gyógyítása. A siacu az egyes szervekhez és funkciókhoz tartozó pontok együttesét nevezi meridiánhálózatnak, és a hálózatot mint rendszert kezeli.

 

A Meridiánok

A meridiánok a zárt kört alkotó vízvezetékrendszerekhez hasonlíthatók. A ki úgy kering a zárt hálózatban, akár a víz a zárt kört alkotó csatornarendszerben. A vízbe hullott ágak, kövek és sziklák, a falevelek, hordalékkúpok, megannyi akadály, amely eltorlaszolhatja útját. A víz ugyan továbbfolyik, ám kényszerűségből rendellenes utat keres, az akadály egyik oldalán földuzzad, a másikon túl kevés folyik tova. A különbség a két oldal vízellátása között annál szembeötlőbb, minél nagyobb, illetve minél tovább áll fenn az akadály. Hasonlóképp, ha meghagyjuk az energia megakadását előidéző okokat, energetikai állapotunk egyensúlya felborul, a szervezet gyengül.

A pangások és túlcsordulások pontjai az elzáródásoknál tapintással jól érzékelhetők. Ahová túl sok energia jut, fájdalmat érzünk, ahová kevés vagy semmi sem, gyenge vagy érzéketlen felületek észlelhetők, ez utóbbiak petyhüdtek.

A testben áramló ki akadozásának és hiányának tünete a fáradtság, a fizikai fájdalom, a búskomorság, az érzelmi zaklatottság, a sokféle merevség és a fejfájás, illetve számos hasonló, mindennapossá váló vészjel. Szerencsére változatos siacu-fogások állnak rendelkezésünkre, hogy megszüntessük az áldatlan állapotokat, és visszaállítsuk az egyensúlyt.

A meridiánokon található energiapontok japán neve: cubo. A cubóknál a ki élénkebb, és tisztán kivehetők az elzáródások, amelyeket ugyanitt kell feloldani. A cubók megegyeznek a kínai akupunktúrás pontokkal. A testen 365-nél több ilyen pont található, de a siacu alapszintjén ennél sokkal kevesebbet használnak. A siacu diagnosztikus elemei (pl. a hara-diagnózis) jól használhatók a megelőzés és a gyógyítás pontjainak megállapítására. Attól, hogy nem értjük egészen, és nem ismerjük teljes mélységében a kínai filozófiát, a meridiánok fogalmát és az energiahálózatot, a siacu még nagyon hatékony lehet.

 

ÉRINTÉS ÉS BIZALOM

Rengeteg csodásnak vélt gyógyulás történik együttérző érintés, kézrátétel, simogatás vagy meghallgatás által. A siacu-kezelés ugyanilyen hatékony, ha elegendő időt szánunk rá. Az érintés hatalmát bizonyítja, mikor a nyugtalan kisgyermek elcsitul, sőt elalszik anyja karjaiban. A fájó testészre adott varázspuszi pedig többet ér bármilyen fájdalomcsillapítónál.

Az együttérző érintés a szomorú felnőttnek is vigaszt nyújt. A csillapító érintés ösztönös viselkedés. Ugyanezek az ösztönök vezetik a siacu-masszőr kezét is.

A siacu eredménye javarészt a beteg és a másszor, vagyis a befogadó és az adó fél közötti bizalmon alapul. A bizalom alapvető fontosságú, azt jelenti, a befogadó elengedheti magát. Ellazult állapotban testének és lelkének nem kell feszülten, éberen vigyáznia. Ekkor végre a feszültség oka is felszínre kerülhet, tehát megkezdődhet az érdemi munka.

A gyógyító feladata megtudni, mi okozta a fizikai és érzelmi közérzet romlását. A gondolatok, és az érzelmek ugyanis erőteljesen hatnak a szervezet működésére. Minél erősebben feszülünk neki a jelenben felbukkanó dolgoknak, annál több ellenállást váltunk ki.

Mondhatni, nagy akarásnak nyögés a vége. Ám minél több támogatást fogadunk el, annál több bizalmat érzünk magunk és mások iránt. A bizalommal telt ember kevesebbet vét maga ellen, és könnyebben ellazul. A bizalom hiánya gyanakvóvá tesz, és fölösleges félelmekkel terheli az életet.

A test képes az évek alatt felgyülemlett idegfeszültségek tömegét tárolni. A tartós terhelés miatt krónikus lelki és fizikai állapot alakul ki, ez előbb állandósítja a rossz közérzetet, azután betegségeket okoz.

A siacuval gyógyító masszőr megpróbálja feltérképezni a feszültségeket, egyúttal az energia elakadásának pontjait, és igyekszik feltárni a baj igazi okait. A testi, lelki diagnózis után következhet a siacu, a gyógyítás és a gyógyulás.

 

Forrás: Catherine Sutton – A Shiatsu alapjai