Hogyan működik az energiagyógyítás?

A módszertől függően az energiagyógyítás az életerőre összpontosít, amely mindannyiunkon átfolyik. Az az erő, amely irányítja az egészségünket, energiánkat. A kínai és japán kultúrában az erőt ki vagy qi-nek nevezik (ejtik: chi). Indiában prána néven ismerték azt az energiát, amely a csakrákon forog és áramlik át, egy immateriális erő, amelyet a materialista értelemben nem lehet megérteni.

Noha a nyugati tudomány és az orvostudomány szemszögéből az energiagyógyulást áltudománynak tekintik, a felfogás megváltozik, amikor a tudósok és az akadémikusok megértik a keleti kultúrák számára évszázadok óta ismert technikák és előnyök mögött meghúzódó elveket. Az energiaáramlásnak a fizikai és mentális tudatosság és szándék megvalósításával való befolyásolása mély és megismételhető eredményeket hozhat. A meditáció, a fizikai érintés és a testmozgás révén energiánkat megváltoztathatjuk, hogy magasabb szintű tudatosságot és energiát biztosítson. Ezek az energiagyógyító technikák segítenek megtalálni számunkra a megfelelő megközelítést, és elvezethetnek a gyógyulás és a tartós egészség felé, akár elsődleges, akár kiegészítő módszerként.

 

Qigong

Az energiagyógyítás és a testmozgás egyik alapvető gyakorlata, amely a qigong kínai módszeren alapul.

A qigong a testben folyó energiaáramlás kiegyensúlyozásával foglalkozik. Hasonlóan a Tai Chi-hez vagy a jógához, a qigong speciális testtartások, légzés és meditáció sorozatával erősíti az életenergiánkat. A harcművészetek alapvető gyakorlataként is alkalmazzák, mivel fejleszti az egyensúlyt, az agilitást és az izomerőt. A Qigong szakemberek célja, a magasabb szintű tudatosság elérése, a szorongás csökkentése, és világosabb képek alkotása az életcélokról. Gyakran hatékony gyakorlatként alkalmazzák a sportgyógyászatban. A lassú és ellenőrzött mozgásainak köszönhetően stabilitást biztosít és enyhíti a feszültséget.

A Qigong úgy működik, hogy megnyitja a blokkolt meridiánokat, amelyeken a qi áramlik, annak érdekében, hogy az energia akadálytalanul mozoghasson az egész testben. A qigong filozófiája, hogy ami blokkolja az energiát, az okozza a betegséget. Ezeknek a részeknek a megnyitásával megelőzhetjük a betegségeket vagy újból megnyithatjuk az energiaáramlást, hogy beteg állapotban megkezdjük a gyógyulási folyamatot.

 

Akupunktúra

A meridiánok a testünkön belüli útvonalak térképe, amelyeken a qi energia áramlik. Ezek a meridiánok megfelelnek az izmok, az endokrin mirigyek és az idegrendszer kapcsolatának és útjának. A meridiánokkal kapcsolatos tudást a kínai kultúrában ugyanolyan fontosnak tekintik, mint az anatómia ismeretét. Az akupunktúra elősegíti bizonyos mellékvese hormonok, például az ACTH és a kortizol felszabadulását, segíthet a függőségek leküzdésében is.

A hagyományos kínai orvoslás különféle típusai közül az akupunktúra a leghíresebb, különösen a modern orvoslás kiegészítő módjaként. Ezt az orvosok és a betegek széles körben elfogadták a nyugati világban, és ez lehet a keleti alternatív orvoslás szélesebb körű elfogadásának egyik kulcsa. Bár tűket használnak, a folyamat gyakorlatilag fájdalommentes és gyakran pihentető. Az akupunktúrát számos mentális betegség, például depresszió, szorongás és negatív hangulatok kezelésében is hatásosnak bizonyul. Pozitív hatással van az emésztőrendszer problémáira és a krónikus fájdalomra.

 

Az energiagyógyítás 5 módszere

 

Reflexológia

A reflexológia gyökerei abban állnak, hogy a kínai a qi áramlásának kiegyensúlyozására összpontosít, de elsősorban a kezet, a fület és a lábat célozza. A lábunkon, a fülünkön és a kezünkben található különböző helyek közvetlen kapcsolódnak a meridiánokon keresztül a testünk különböző szerveihez és rendszereihez, amelyek méregteleníthetők és pozitívan befolyásolhatók. Célzott és néha intenzív masszázs révén a reflexológia felszabadítja a blokkolt energiát stimuláció, izomlazítás és a nyirokáramlás ösztönzése révén. A reflexológia megtisztítja a testet méreganyagoktól, fellendíti az immunrendszert, kiegyensúlyozza az energiát és fokozza a keringést. A reflexológiás talpmasszázs után könnyebbnek érezzük magukat, olyan, mintha a levegőben járnánk. Noha ezek, az azonnal észrevehető hatások rövidek lehetnek, a láthatatlan, belső hatások hosszabb távú előnyt jelenthetnek.

 

Csakragyógyítás

A csakrák a test primer energiaközpontjainak ősi indiai értelmezése, mely nagyon hasonló az ősi kínai felfogáshoz. Csakráink, elhelyezkedésük alapján, a test egész területén kapcsolatban állnak a kulcsfontosságú endokrin mirigyekkel és az idegrendszer működésével, hasonlóan a kínai meridiánokhoz. A hét csakra a fejünk tetejétől a gerincünk aljáig egyenes vonalban helyezkedik el, és amikor összehangolva működnek, folyamatos energiaáramlást biztosítanak a test egész területén. Hasonlóan a qi kínai yin-yang-egyensúlyához, a csakráinkban lévő energiának is megfelelőnek kell lennie. A csakrák képesek kinyílni és bezáródni, lehetővé téve az energia kifelé és befelé irányuló áramlását. Csakráink hajlamosak bezáródni, amikor negativitást, szomorúságot és haragot élünk át. A csakrák megnyitásához légzési technikákat, meditációt és szándékunkat használjuk a negatívumok kiküszöbölésére és a pozitív energia áramlásának biztosítására.

 

A hét csakra a következő:

  1. Muladhara vagy gyökércsakra: A gerinc alapja (farokcsont)
  2. Swadhisthana vagy Szakrális Chakra: Két hüvelyk a köldök alatt
  3. Manipuraka vagy Solar Plexus csakra: Három hüvelyk a köldök felett
  4. Anahata  vagy Szívcsakra: A szívben található
  5. Vishuddhi vagy Torokcsakra: A torokban található
  6. Sahasrara  vagy Harmadik szem: A homlok központja / a szemöldök közepe
  7. Brahmarandra vagy Korona csakra: A fej teteje

Reiki 

A Reiki az áramló életerő gondolatán alapszik, amelyet japánul ki-néven ismerünk. A gyakorlatot úgy fejlesztették ki, hogy az emberek felismerjék annak fontosságát, hogy szándékos erőfeszítéseket tegyenek egészségük gyógyítására és tudatosítására. Ez az önfejlesztés és az önfegyelem fogalma, amely a japán kultúrára jellemző, arra ösztönzi a reiki gyakorlókat, hogy építsék be az energiagyógyítást az életükbe, aktív szerepet vállalva a gyógyulásukban is.

A Reiki kézrátételes energiagyógyítási módszer, a csatornázott univerzális energia segítségével feloldja a testben lévő toxinokat, az energetikai blokkokat, így támogatva a szervezet öngyógyító, regeneráló rendszerét.
Ami mindegyik energiagyógyítási módszerben közös a test szabad energiaáramlásának biztosítása és fenntartása egészségünk javítása és megőrzése érdekében. Te melyik módszert választod?

 

Forrás: Gaia