A mobiltelefon mindenütt jelen lévő technológiává vált az életünkben. És bár folyamatosan megbizonyosodunk arról, hogy ez az eszköz fizikailag biztonságos és nem jelent veszélyt, a mobiltelefon sugárzást bocsát ki.

Valójában, ha megnézed a mobiltelefon felhasználói kézikönyvének apró betűs részét, találnod kell egy figyelmeztetést, amely arra szólít fel, hogy a sugárterhelés elkerülése érdekében tartsd a telefont mindig legalább 5 cm távolságra a testedtől.

Ezeket a potenciálisan káros sugárzási szinteket SAR-nak nevezett egységekben vagy az eszköz által kibocsátott rádiófrekvenciás energia fajlagos elnyelési sebességében mérik.

Veszélyes a mobiltelefon sugárzása?

A mobiltelefonok elektromágneses sugárzást használnak a mikrohullámú tartományban. Más digitális vezeték nélküli rendszerek, például az adatkommunikációs hálózatok, hasonló sugárzást produkálnak.

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) 2011-es adatai szerint a mobiltelefonokat a 2B csoportba sorolták – valószínűleg rákkeltőek. Ez azt jelenti, hogy a rákkeltő hatás valamilyen kockázattal járhat, ezért további kutatásokat kell végezni az okostelefonok hosszú távú, nagy igénybevételével kapcsolatban.

Bár nem áll rendelkezésre meggyőző bizonyíték, néhány szakértő, például Dr. George Carlo, a mobiltelefon-ipar 28 millió dolláros biztonsági kutatási projektjének korábbi vezető tudósa úgy véli, hogy egy súlyos egészségügyi válság küszöbén állhatunk. Úgy véli, hogy a világ évente 500 000 rákos esetek is lehet, a mobiltelefonok és az okostelefonok elterjedése miatt.

Néhány egészségügyi betegség, amelyet a szakértők elméletileg már a magas mobiltelefon sugárzásnak (túl sok telefon használatnak) tulajdonítottak, a fokozott fejfájás, a magas vérnyomás, az Alzheimer-kór korai kialakulása és a rák. A férfiak túlzott mobiltelefon használata a nemzőképességgel is összefügghet, ami külön aggodalomra adhat okot. A brit Exeteri Egyetem kutatói által vezetett tíz korábbi tanulmány meta-elemzése kicsi, de következetes csökkenést mutatott ki a spermiumok minőségében, ha a férfiak mobiltelefon sugárzásnak voltak kitéve. Míg a kutatók nem találtak kapcsolatot a mobiltelefon sugárzás és a termékenységi ráta tényleges csökkenése között, ez a megállapítás hozzájárulhat a spermiumok globális – és még mindig megmagyarázhatatlan – csökkenésének megértéséhez.

Mi a biztonságos mobiltelefon-sugárzás?

Az amerikai szövetségi kommunikációs bizottság szerint egy mobiltelefon akkor bizonságos, ha a maximális fajlagos abszorpciós ráta vagy a SAR besorolása kevesebb, mint 1,6 watt / kilogramm.

Az alább felsorolt ​​SAR-szintek a telefonnal mért legmagasabb SAR-szinteket jelentik, amelyet kifejezetten az emberi fejet szimuláló belső folyadékkal tervezett próbabábu füle mellett mértek. Ezek az eredmények a német Szövetségi Sugárvédelmi Hivataltól (Bundesamt Für Strahlenschutz) származnak, amely a mobiltelefonok legátfogóbb tanulmányát végzi a Der Blaue Engel vagyis a Kék Angyal néven ismert szabványuk alapján.

A SAR szint változhat a különböző átviteli sávok között (ugyanaz a telefon hívás közben több sávot is használhat), és a különböző tesztelő testületek eltérő eredményeket érhetnek el.

A mobiltelefon sugárzás az alábbi készülékeknél a legmagasabb

1. Xiaomi Mi A1
SAR: 1,75 W / kg sugárzás

2. OnePlus 5T
SAR: 1,68 W / kg sugárzás

Mobiltelefon sugárzás, hogyan védekezz ellene3. Xiaomi Mi Max 3
SAR: 1,58 W / kg sugárzás

4. OnePlus 6T
SAR: 1,55 W / kg sugárzás

5. HTC U12 élettartam
SAR: 1,48 W / kg sugárzás

6. Xiaomi Mi Mix 3
SAR: 1,45 W / kg sugárzás

7. Google Pixel 3 XL
SAR: 1,39 W / kg sugárzás

8. OnePlus 5
SAR: 1,39 W / kg sugárzás

9. Apple iPhone 7
SAR: 1,38 W / kg sugárzás

10. Sony Xperia XZ1 Compact
SAR: 1,36 W / kg sugárzás

 

A mobiltelefon sugárzása szempontjából az Android biztonságosabb, mint az Apple?

Ez egy trükkös kérdés, mivel az Android a telefon által használt operációs rendszerre utal, és a legtöbb mobiltelefon- és okostelefon-gyártó – amely nem az Apple – használja az Android operációs rendszert. Tehát, ha a fenti lista alapján azt mondanánk, hogy az Apple telefonokat ritkábban rangsorolják-e, mint az Android telefonokat, akkor a válasz igen. A mobiltelefon sugárzás a telefon adott modelljétől függ, nem pedig a telefon operációs rendszerétől.

Hogyan ellenőrizheted a mobiltelefonod sugárzási szintjét?

A német tanúsítvány átfogó listájára való hivatkozás valószínűleg a legjobb hely a mobiltelefon sugárzási szintjének megállapításához. A szervezet tanulmányozta és közzétette szinte minden megvásárolható mobiltelefon SAR-értékét. Az FCC és az FDA szintén megosztja a mobiltelefonok SAR-szintjeinek mérését. További információ itt található az FCC honlapján és itt az FDA honlapján.

 

A mobiltelefon sugárzás elleni védelem módjai

Csökkentsd a hívásidőt

Figyelj, mennyi időt töltesz elefonálással. Próbáld csak a legszükségesebb hívásokat kezdeményezni, és próbáld betartani a kétperces alapszabályt. Kutatások kimutatták, hogy egy rövid, kétperces hívás akár egy órára is megváltoztathatja az agy természetes elektromos aktivitását.

 

SMS-t gyakrabban

Hívás helyett küldj szöveget, amikor tudsz. Nyilvánvaló, hogy ne próbálkozz ezzel a volán mögött, vagy bármikor, amikor teljes figyelmedre szükség van, de amikor egy szöveg elegendő, küldj egyet tárcsázás helyett.

 

Vásárolj új mobiltelefont

Cseréld ki a nagy sugárzású mobilodat a legkevesebb sugárzású vagy legalacsonyabb SAR-szinttel rendelkező mobilra. Ha a telefonod szerepel a fenti listán, akkor cseréld le.

 

Használj fülhallgatót vagy hangszórót

Jelenleg nincs elegendő kutatás annak megállapítására, hogy a hangszóró vagy a fülhallgató használata jobb-e, mint maga a telefon. De egy dolog ismeretes: a telefon által kibocsátott elektromágneses hullámokat az agy temporális lebenye veszi fel leggyakrabban, normál használat során (telefon a fülig), és az agyának ez a része kezeli a hallást, felelős a hosszútávú memória kialakulásáért, a beszédért és a látásért.

 

Mobiltelefon sugárzás, hogyan védekezz ellene

 

Tartsd távol

Használat közben tartsd távol a telefont a testedtől és a derekadtól. A telefon olyan elektromágneses hullámokat bocsát ki és továbbít, amelyeket a lágy szövetek elnyelnek a testedben. Egy tanulmány azt sugallta, hogy azok a férfiak, akik mobiltelefonjukat az ágyékuk közelében hordják, akár egyharmadával csökkenthetik a spermiumok számát.

 

Késleltesd a használatot

Ha fülhallgató nélkül használod a telefont, várd meg, amíg a hívás létrejön, mielőtt a füledhez tennéd. Várhatsz arra is, amíg a WiFi-t használhatod a mobiladat helyett, mivel az kevésbé káros.

 

Kerüld a „fémdobozokban” való használatot

Ez vicces tanácsnak tűnik, de a telefon használata olyan környezetekben, mint a lift vagy az autó, csökkenti a jelerősséget, és arra kényszeríti a telefont, hogy több energiát használjon a csatlakozáshoz, ami azt jelenti, hogy még több lesz a mobiltelefon sugárzása.

 

Kerüld a gyenge jellel rendelkező területeket

Ha a jelzés néhány sávon van, akkor várj a telefon használatával. Kevesebb jel azt jelenti, hogy több energia szükséges a használathoz.

 

Kerüld a káros EMF-eket

Védd magad az elektromágneses mezőktől. Ezt megteheted egy tudományosan validált EMF-védelmi eszköz megvásárlásával. Ez megerősíti a bioenergiát és az immunrendszert az EMF-ek káros hatásaival szemben.

 

Fogyassz vitaminokat

Támogasd a tested megfelelő táplálkozással. Egészítsd ki az étrendedet antioxidánsokkal, például cinkkel és Gingko Bilobával is.

 

Forrás: Gaia.com