fbpx

Mi az a mantra?

A mantrák a hindu és a buddhizmus vallásainak részei. Merriam Webster szerint a mantra „olyan szó vagy kifejezés, amelyet gyakran ismételnek, vagy amely kifejezi valaki alapvető meggyőződését”. Eredetileg két szanszkrit szóból származik: „man”, ami értelmet jelent; és a „tra”, azaz jármű vagy eszköz, amely az elmét a tevékenység állapotából a csend állapotába szállítja. A mantrákat gyakran imádkozással vagy meditációval társítják, így azok a legalkalmasabbak a pozitív belső párbeszédre.

 

Mire jó a mantra?

Kivel töltöd a legtöbb időt? A házastársaddal vagy a legjobb barátoddal? Gyermekeiddel vagy munkatársaiddal? Gyakorlatilag egyikünk sem tölti elég időt önmagával, ezért a belső párbeszéd hangvétele és tartalma hihetetlenül fontos ahhoz, hogy hogyan is érzed magad.

Például, ha rosszul teljesítesz egy vizsgán vagy a munkahelyeden, akkor többféleképpen “beszélhetsz” önmagaddal a helyzetről. Az egyik reakció az lenne, ha azt mondanád magadnak: „Olyan idióta vagyok. Nem vagyok elég jó, hogy sikereket érjek el.” A válaszadás másik módja az, ha azt mondod magadnak: „Igenis jó vagyok. Kitalálom, hogyan lehet legyőzni ezt a visszaesést, és legközelebb sokkal jobban sikerül.”

Az első egy példa a negatív a belső párbeszédre, amelyről bebizonyosodott, hogy negatívan befolyásolja annak a feladatnak a végeredményét, amelyen elbuktál, és amelynek van némi jelentősége az életedben. Ezzel szemben a második példában említett hozzáállásnak nagyobb valószínűséggel lesz sikere legközelebb, mert nem hagytad, hogy ez a negatív élmény határozzon meg, és nem ennek tükrében tekintesz valódi énedre. Ebben az esetben el tudtad különíteni az akadályt saját önértékelésedtől.

Ugyanilyen negatív gondolatok spiráljába kerülsz egy szakítás vagy válás után. Miután egy szeretett ember elutasított, túl könnyű elfelejteni, hogy csak azért, mert egy ember nem érzi úgy, hogy te vagy a párja, ez nem csökkenti az önértékedet. Mindkét esetben az önszeretet mantrái felhasználhatók a negatív gondolatok helyettesítésére és az önbizalom helyreállítására.

 

Íme a 10 önszeretet mantra

1. Szeretem önmagam!

Gyönyörű és egyedi lélek vagyok. Nincs még egy olyan, mint én.

2. Méltó vagyok a szeretetre!

Emberi lényként méltó vagyok arra, hogy mások szeressenek és dédelgessenek. Értékemet nem fedezik a társadalom által meghatározott hiányosságaim vagy az, ahogyan mások látnak engem.

3. Méltó vagyok arra, hogy jó dolgok történjenek velem!

Rendben van, ha a legjobbat akarom magamnak, és folytatom azokat a dolgokat, amelyek örömet és boldogságot okoznak nekem.

4. Képes vagyok pozitív gondolatokat választani.

Ismerem a belső párbeszéd hatalmát és erejét, és úgy döntök, hogy felemelő és pozitív gondolatokat választok.

5. Hagyom, hogy a boldogságom mások számára látható legyen.

Árad belőlem a boldogság. Használhatom a saját boldogságomat, hogy örömet szerezzek másoknak.

6. Erős vagyok

Számos erősségem van, amelyeket életem hullámvölgyeiben való navigáláshoz használok. Keményebb és bátrabb vagyok, mint amilyennek látszom.

7. Önmegvalósítás

Olyan emberré válok, aki szeretnék lenni. Minden nap azon dolgozom, hogy az önmegvalósításomat gátló tényezők megszűnjenek.

8. Az életem a legjobb irányba halad

Minden egyes akadály, megoldandó feladat okkal jelenik meg az életemben. Minden egy nagyobb terv szerint történik.

9. Bízom a döntéseimben

Én vagyok a saját sorsom megteremtője. Tudom, amit tudnom kell.

10. Szerető emberekkel veszem körül magam

Kiválaszthatom azokat az embereket, akiket beengedek az életembe. Olyan emberekkel veszem körül magam, akik szeretnek és tisztelnek.

 

10 önszeretet mantra

 

Mantrák és meditáció

Meditáció közben a mantra remek eszköz arra, hogy megakadályozd az elméd elkalandozását. A mantrák a jóga gyakorlásakor is hasznosak. A mantra kiválasztása az óra elején segíthet abban, hogy a kitűzött szándékodra koncentrálj.

Ha még sosem meditáltál, akkor meg kell találnod azt a típusú meditációt, amely a legjobban megfelel neked, hiszen sokféle meditációs technika létezik. Például sokan nem veszik észre, hogy létezik egyfajta meditáció, az úgynevezett mozgásmeditáció, ami jó a kezdő jógiknak, akiknek nehézséget okoz az egy helyben ülés.

Megtalálni a tökéletes, önszeretet mantrákat

A mantra többet jelent annál, hogy a pozitív dolgokra koncentrálsz és ez által lelki erőt ad neked. Egy mantrának hatalma van, befolyásolja cselekedeteidet.

Az önszeret mantrák mindenféle váratlan helyről származhatnak. Talán neked ez valami olyasmi lesz, amelyet egy szeretett ember mondott neked, vagy egy megrendítő dalszöveg. Csak arra kell figyelned, hogy a amntrának választott szó vagy mondat hatására szeretve érezd magad, olyan legyen,ami örömet és bátorítást nyújt neked.

Mindannyiunknak van olyan barátja vagy családtagja, akinek negatív hozzáállása felülkerekedik pozitivitásukon és önszerető gondolataikon. Olyan fájdalmas nézni, ahogy bántják önmagukat, de mindannyian időről időre megtesszük. Ha valaha úgy érzed, hogy nem szeretettel gondolsz  önmagadra, akkor próbáld ki az itt felsorolt önszerető mantrák egyikét, hogy visszanyerd az önbizalmadat és pozitív módon haladj előre. Összpontosíthatsz az első mantrára, megjegyezheted az egész gondolatot, vagy módosíthatod ahogy neked a legjobban megfelel.

Pin It on Pinterest