A lélek tisztítása jógapózokkal, a hagyományos ászanák segítségével, hogy megtisztítsd elmédet és felold az érzelmi blokkokat.

A jógapózok alkalmazása közben koncentráljunk arra, hogy megtisztítsuk magunkat a harag, félelem, bánat és aggodalom korlátozó dinamikájától, hogy teret adjunk az öröm, a szeretet, a szabadság és a béke magasabb energiáinak.

 

Ardha Matsyendrasana -Fél-halak királya jógapóz

 

 

A harag kicsavarása. Amikor alsótestünk alapvető támaszként szolgál a felsőtestnek, hogy csavarodva körbe-körbe forogjon, az átalakuló változások megáldják belső szerveinket. Konkrétan a máj és a lép profitál a fél gerinccsavarból, amikor friss, új életet lélegzünk be, és hagyjuk, hogy minden régi és elavult elmosódjon. A kínai orvoslás szerint a máj az, ahol haragunk nagy része a testben lakozik. Méreganyagokat termelünk ebben a létfontosságú szervben, ha ragaszkodunk a sérelmekhez és a haraghoz. Minden egyes belégzésnél nyújtózz a magasba a jobb karral, a fejtetővel is nyújtózva fölfelé. Gondolj egy olyan kapcsolatra, akár önmagaddal, akár másokkal, ahol a harag forró tüzében kapaszkodsz.

Kilégzéssel fordítsd el a törzsed balra-hátra és a jobb karoddal fogd át a bal térdedet vagy combodat. Mélyedj el a megértés kegyelmébe, kezd elengedni az összes felhalmozott haragot, amely már nem szolgál téged. Válaszd az együttérzést, miközben a harag keserű ízét a megbocsátás édes nektárjává alakítod. Lélegezz! Lélegzetenként lazulj mélyebben a csavarodásban, teret nyitva magadban a nagyobb örömöknek.

 

Matszászana-Halállás jógapóz

 

 

A félelem elengedése.  Itt az ideje, hogy a szív és a tüdő területének kiterjesztésére és megnyitására összpontosíts. A félelem gyakran megtelepszik ezen a területen, és megakadályozza, hogy tisztán halljuk szerető belső hangunkat. Miközben testsúlyod a lábaidon, a fenekeden, az alkarodon és a fejed búbján nyugszik, emeld fel a bordaívet és a mellkas felső részét olyan magasra, amennyire csak lehet. Hozz létre egy nyílást közvetlenül a szívedből a felette lévő hatalmas égboltra, miközben növeled a tüdő kapacitását, hogy beszívd az életet.

Légy tudatában annak, amitől félsz, ami visszatart attól, hogy megtedd a szükséges lépéseket, hogy a legjobb életedet éld. Lágyan bocsásd meg magadnak a félelmeidet, és tudd, hogy rendben van, ha felengeded őket az égbe, hogy átalakuljanak. Lerombolhatod a falaidat, amelyeket felhúztál, hogy ne sérülj meg, és bátran megkockáztathatod, hogy szívedet nagyobbra és szélesebbre tárd, mint valaha. Engedd, hogy ez a szeretet töltsön be téged, a körülötted lévő teret, és mindazokat az életedben, akik készen állnak arra, hogy befogadják szíved szépségét. Ússz a SZERETET tiszta óceánjában, mint egy hal!

 

 Balasana-Babapóz

 

 

A bánat enyhítése. Egy kisgyerek ártatlanságával és öntudatlanságával nyugtassd felsőtestét, miközben a csípőd a sarkad fölé ereszkedik. Engedd, hogy a homlokod megtalálja támaszát a Földön, miközben érzed, hogy biztonságban vagy. Ebben a biztonságos térben, csukott szemmel és belső világodra fókuszálva, tudatosítsd a szívedben lakozó bánatot. Ki ment el az életedből? Melyik kapcsolatod veszett el? Milyen szomorúság marad? Miközben mélyeket lélegzel gyermeki testedbe, engedd, hogy szíved kinyissa az ajtót a legmélyebb érzelmeidre, és figyeld meg, mi rejlik benned. A gyermek minden pillanatban megéli az érzelmeit.

Légy a gyermek, érezd jól magad, és ne tarts vissza semmit; sírj, ha az kell, ne fojtsd vissza! Engedd, hogy elárasszák lényedet az elmúlt időszak emlékei. Fürödj meg azokban a tápláló energiákban, amelyek ellazítják egész lényedet és enyhítik az idővel megkeményedett gyászt. Ahogy a bánat folyója felszabadul, érezd, ahogy a SZABADSÁG érzése ébred benned.

 

Paschimottanasana-Ülő hajlítás jógapóz

 

 

Az aggodalom feladása. A karjaidat az ég felé emeled, majd a felsőtesteddel hajolj a lábaid fölé. Kezed lágyan nyugszik a lábadon, ahol csak elér, és a gerinc központi csatornája apránként átadja helyét a gravitáció édes vonzásának. Ezzel a jógapózzal az elméd megnyugtatását segíted elő. Csukd be a szemed, és figyeld, ahogy az elméd mindenen aggodalmaskodik és idegeskedik, a „mi lenne, ha” sokféle változatát végigpörgeti. Ebben a pillanatban légy teljesen jelen. A jövőt még nincs itt, ne idegeskedj miatta, és ne próbáld meg irányítani.  Add fel az elmédet elhomályosító aggodalmakat.