Mindenki fél tőle, A szabadság nagyon kockázatos dolog.

Az emberek a szabadságról beszélnek, de valójában senki nem akar szabad lenni. Az csak fecsegés. Mindenkinek függőség kell, mindenki azt akarja, hogy valaki másé legyen a felelősség. A szabadságban minden tettért, minden gondolatért, minden mozdulatért te vagy a felelős. Semmiért nem okolhatod a másikat.

Mindenki fél a szabadságtól, ezért az emberek a szolgaságot választották a világban. Minden ember többszörös szolga. A szülők szolgája, a vallás szolgája, az állam szolgája, a munkaadó szolgája. A szolgaság legkülönbözőbb formái vannak jelen benned láthatatlanul.

Azt mondják:

  • Felelősséggel tartozol a szüleidnek! Ez nem felelősség, ez megfelelési kényszer vagy szolgaság.

Azt mondják:

  • Felelősséggel tartozol a vallásodnak, a hitednek, a nemzetednek. Ez nem felelősség. Ezek mind csak szép szavak, melyek takargatják a szolgaságot.

Amikor én a felelősség szót használom, akkor úgy használom, ahogy valóban kell. A felelősség azt jelenti, hogy bármit is teszel, az a Te feleleted a világra.

Ha azt kérdezem tőled, hogy létezik-e Isten, és te erre azt válaszolod, hogy igen, elvégre meg van írva a Bibliában, akkor ez egy felelőtlen válasz. A keresztény szolgaságod eredménye. De ha úgy válaszolsz, hogy „Nem tudom, még sosem találkoztam Istennel!” , akkor az a te saját feleleted lesz. Akkor nem valamilyen katekizmust ismételgetsz, akkor közvetlenül szembenézel a kérdéssel, és felelsz rá. Ha te magad felelsz, akkor vagy felelősségteljes.

A szabadság magával hozza a felelősséget. A felelősség pedig segít, hogy egyre inkább szabad légy. Csak az az ember tudja megélni valódi önmagát, aki ismeri a szabadság ízét, aki ismeri a felelősség szépségét.

A szabadság hívogató, de egyben ijesztő is. Megszületik benned a szabadság vágya, bárcsak a csillagokig emelkedhetnél, de megszületik benned a bizonytalanság is, a félelem. Biztonságra és védelemre vágysz. Ez teljesen természetes és emberi. Ez nem olyan probléma, amit meg kell oldani, ezt csak meg kell érteni.

Ha a bizonytalanság és a félelem kerülget, jusson eszedbe, hogy csak egy biztos van az életben, a halál. Ha ezt megérted, soha többé nem fogsz félni. Életben lenni azt jelenti, hogy a halál bármikor megtörténhet. Mégsem rettegsz minden egyes pillanatban attól, hogy meghallhatsz.

Légy bátor, önmagadért! Válaszd a szabadságot! Lesz, aki majd haragszik rád, lesz, aki bolondnak néz, aki elfordul tőled, de mindegyikük tisztelni fog, mert olyan erőt képviselsz majd, amit csak kevesen mernek felvállalni!

 

Felhasznált irodalom: Osho – From the False to the Trouth #21