Mivel elnyomták, kínozták és jelentéktelen senkivé redukálták, a mai nők „csúnyává” váltak. Ha a természeted nem tud saját szükségletei szerint kibontakozni, akkor megsavanyodik, méreggel itatódik át, nyomorékká, bénává válik, elferdül, vagyis természetellenes lesz.

A mai nők sem valódiak, mert évszázadok kitartó munkájával megrontották őt.

És ha a mai nők romlottak, akkor a férfiak sem maradhatnak természetesek, hiszen a nők által születnek a férfiak is, a nők adnak nekik életet. Ha a mai nő nem természetes, akkor a gyermeke sem lesz az. Ha a mai nő nem természetes – akár fiúnak akár lánynak ad életet – , ez nyilvánvalóan kihat a gyermekekre is.

A mai nőknek feltétlenül szüksége lenne egy óriási felszabadításra, de ami felszabadítás, liberalizáció címszó alatt történik, az egyszerűen hülyeség. Az nem liberalizáció, hanem imitáció. Körülöttem nagyon sok olyan nő van, aki korábban a Női Felszabadítási Mozgalomban tevékenykedett. Ők, amikor először jönnek ide, nagyon agresszívek. Meg is tudom érteni az agresszivitásukat: a több száz évig tartó férfiuralom erőszakossá tette őket. Ez egy egyszerű bosszúvágy. Megtébolyultak és ezért csakis a férfi a felelős. De aztán lassan-lassan meglágyulnak, kedvesek lesznek, eltűnik az agresszivitásuk. Most először nőiesekké válnak.

Az igazi felszabadulás valódi, autentikus nőt csinál a mai nőből, nem pedig férfiimitációt.

Márpedig most épp ez történik: a mai nők olyanokká próbálnak válni, mint a férfiak. Ha a férfi dohányzik, akkor a nő is dohányozni kezd. Ha a férfi nadrágban jár, akkor a nőnek is abban kell járnia. Ha a férfi egy bizonyos dolgot csinál, akkor a mai nő is azt teszi. Ám ezzel semmi más nem lesz belőle, csak egy másodosztályú férfi. Ez nem felszabadulás, ez egy sokkal súlyosabb rabszolgaság – sokkal súlyosabb mert az első rabszolgaságot legalább valaki más, a férfi kényszerítette rá a nőre. De ezt a második rabszolgaságot a nő csinálta magának.

Ha valaki más kényszerít szolgasorba, az ellen legalább fel tudsz lázadni, de ha te magad teszed rabszolgává magadat a felszabadulás nevében, onnan nincs kiút, akkor semmi lehetőséged a lázadásra.

Én azt szeretném, ha a mai nő igazi nővé válna, mert nagyok sok minden függ tőle. A nő sokkal fontosabb a férfinál, hiszen ő hordozza a méhében mindkettőt: a nőt is, a férfit is. Ő hozza világra mindkettőt: a fiút is és a lányt is; ő táplálja, neveli mindkettőt. Ha ő maga meg van mérgezve, akkor a teje is mérgezett lesz, akkor a nevelési módszerei is mérgezettek lesznek.

Ha a mai nőnek nincs meg az a szabadsága, hogy valódi nő lehessen, akkor a férfi sem tud valóban férfi lenni.

Amire a mai nőknek leginkább szükségük van

 

A nő szabadsága szükséges a férfi szabadságához; az sokkal alapvetőbb, mint a férfi szabadsága. És ha a nő szolga – mint ahogy évszázadok óta az is -, akkor a férfiból is szolgát fog csinálni, csak nagyon finom módszerekkel.

A nő módszerei nagyon finomak, kifinomultak. Nem direkt módon fog harcba szállni a férfival, az ő harca indirekt lesz, nőies. Nem fogja megütni a férfit, hanem önmagát fogja bántani, és a sok sírás-rívástól még a legkeményebb férfi is papuccsá válik. Egy apró, gyönge nő uralni fog egy erős férfit.

A nőnek teljes szabadságra van szüksége, csak így lehet igazán szabad a férfi is mellette.

Ez egyike azoknak az alapvető dolgoknak, amit mindig észben kell tartanod: ha valakit szolgává teszel, végül te magad is szolgasorba kényszerülsz. Akkor te sem tudsz szabad maradni. ha szabad akarsz lenni, add meg a szabadságot másoknak is, ez az egyetlen módja, hogy szabad maradj.

 

Forrás: Osho – Nők könyve