Nagyon sokszor hallom szülőktől a következő mondatot:

Ezek a mai gyerekek mások, mint mi voltunk! Nem tudják, mi a tisztelet! Nem tisztel a gyerekem! Kérek tőle valamit, azt nem teszi meg, hiába mondom, hogy tanuljon, nem érdekli! Folyton a telefont nyomja, az interneten lóg, vagy TV-t néz!

Sajnos a legtöbb esetben igazuk van, tényleg nem tudják! Nem egyszer láttam gyerekektől tiszteletlen viselkedést, például mikor megyek a lányaimért az iskolába és rájuk várok, vagy a villamoson, az utcán sétálva. Gondolom ti is tapasztaltatok már tiszteletlen viselkedést gyerekek részéről. Elgondolkodtató, igaz? Hogy lehet, hogy a szülők korosztálya még tudta, mit jelent a tisztelet, de az ő gyermekeik már nem?

Egy kisgyermek születésétől fogva árgus szemekkel figyeli a szüleit, mindent magába szív, mint a szivacs, mindent megtanul, amit a szüleitől lát. A tiszteletet vajon miért nem? Gondoljuk végig, mit is jelent a tisztelet szó!? A wikiszótárban a következő magyarázatot találod:

Tisztelet

Főnév

 • Csodálat érzése valaki iránt a tulajdonságai, tudása vagy hozzáértése miatt.
 • Nagy tisztelettel van a tanára iránt.
 • Valaki iránt tanúsított nagyrabecsülés.
 • Nagy tisztelettel viseltetnek iránta az emberek. Nagy tiszteletben tartja a főnökét.
 • Külső jel, mely által valaki iránt nagyrabecsülésünket nyilatkoztatjuk ki.
 • Tisztelettel közeleg valaki felé.
 • Üdvözlet
 • Tiszteletet küld valakinek.

Kifejezés

 • Tiszteletben tart- (tekintettel van valamire).
 • Tiszteletben tartották az óhajainkat.
 • Utolsó tiszteletet megadni valakinek- (a temetésén megjelenni).

Emésztgessük egy kicsit a fent leírtakat. A tisztelet a csodálat érzése valaki iránt. Azt hiszem ez a legfontosabb a magyarázatok közül. A mi korosztályunkba beleverték, hogy tiszteld a szüleidet, a tanáraidat, a felnőtteket úgy általában, az öregeket, és miért? Mert a tisztelet jár nekik! Igen, „normális” esetben ez így is van, bár ez is attól függ, kinek mi a normális? Tehát csak azért, mert valaki idősebb nálad, tisztelned kell, mert ezt várja el a társadalom!

Térjünk vissza a „Miért nem tisztel a gyerekem?” kérdésre!

A gyermeked tisztelne, ha őszintén tudna csodálni téged a tulajdonságaid, a tudásod, vagy a hozzáértésed miatt. De ő nem érzi a csodálatot, és ezt érezteti is a szüleivel, a tanáraival, vagy bárkivel, akit nem tisztel. Hogy miben mások a mai gyerekek? Abban, hogy nem lehet manipulálni őket! Csak azért nem fognak tisztelni senkit, mert ezt várják el tőlük! Ha azt szeretnék a szülők, hogy a gyermekük tisztelje őket, azt bizony ki kell érdemelni! Ha a tisztelet nincs ott, akkor rá kell jönnünk arra, hogy hol csúsztunk el!

 

Nem tisztel a gyerekem! Mit tegyek, hogy ez változzon?

1. Nem tisztel a gyerekem, ha én sem tisztelem magam!

A szülők is tiszteljék önmagukat! Nem kell mindent feláldozni a gyermekedért! Mire gondolok? Például: Minden szülőnek jár egy kis nyugalom! Akár csak egy óra naponta, amikor csak önmagával tölthet! A gyerek persze lázadni fog, mert ő azt szereti, ha mindenki csak vele foglalkozik. Meg kell tanulnia, hogy ezt nem lehet mindig, minden körülmények között megvalósítani!

 

2. Nem tisztel a gyerekem, ha megfojtom a „szeretetemmel”!

A „majomszeretet” a tiszteletlenség melegágya! Nem kell a gyereket agyon szeretgetni, csüngeni a szavain, és mindent a feneke alá tolni, minden konfliktust helyette megoldani! Ha ezt teszik a szülők, akkor jó eséllyel egy teljesen életképtelen felnőttet faragnak a gyermekükből, aki semmit nem lesz képes önállóan megoldani! Ezen kívül a gyerek elég okos ahhoz, hogy ezt kihasználja és visszaéljen vele.

Tudatosan gondoljuk végig és határozzuk meg, hogy mi a gyerek feladata, tudatosítsuk benne, hogy ez az ő felelőssége! Gondolok itt a tanulásra, a gyerekszoba rendben tartására vagy a kisállat gondozására. Ne hagyjunk kibúvókat ez alól! Ha már nincs más, nyugodtan emeljük fel a hangunkat, a nyomaték kedvéért! Nálam is elszakad a cérna olykor, és igen, kiabálok a gyerekkel! Persze utána mindig elmagyarázom, hogy ezt másképpen is intézhettük volna!

 

3. Nem tisztel a gyerekem, ha mindent megcsinálok helyette!

Nem tette rendbe a szobáját? Akkor úgy marad! Tudom, hogy nehéz nem kitakarítani, rendet rakni, de ha megcsináljuk helyette, akkor mindig erre fog alapozni! Ha nem takarítok, anya úgyis megcsinálja helyettem, mert nem szereti a rendetlenséget! Hát szeressük meg drága szülők! Tartsunk ki, és ne tegyük meg helyette!

 

4. Nem tisztel a gyerekem, ha olyan dolgokat várok el tőle, amiket én sem tettem/teszek meg!

Azt tudjuk elvárásként a gyermek felé közvetíteni, amit mi magunk is megteszünk. Nézzünk példát erre: hiába várja a szülő a gyerekétől, hogy a koszos ruháit a ruháskosárba dobja, és ne a szoba padlójára, ha a szülő maga is ezt teszi. Nem fog rendet tartani a szobájában, ha mi sem vagyunk erre igényesek.

 

nem tisztel a gyerekem

 

5. Nem tisztel a gyerekem, ha nem tartom be az ígéreteimet!

Figyelni kell arra, hogy mit ígérünk a gyermeknek, mert ő nem felejti el! Ha nem tartjuk be az ígéreteinket, egy idő után már semmit sem fog elhinni a szüleinek, eltűnik a bizalom és a tisztelet.

A legtöbb esetben nem használ a „Nincs TV!” „Elveszem a mobilodat” „Nincs internet és számítógép!” fenyegetések, még akkor sem, ha tényleg alkalmazzuk őket. Azért nem használ, mert nem ez a fontos, nem ez a lényeg! A gyermeket az érzelmeivel lehet megfogni. Bármennyire is lázad, valójában, a szíve mélyén a szüleinek akar megfelelni. Legyünk tudatosak a gyermeknevelésben! Kérjünk, indokoljuk meg, miért kérjük! Ha megteszi, dicsérjük meg. Legyünk valóban hálásak, lássa a gyermek, hogy őszintén örülünk!

 

6. Nem tisztel a gyerekem, ha nem szakítok rá időt!

Beszélgessünk, erre mindig legyen idő! Készüljünk fel konkrét kérdésekkel! A „Mi volt az iskolában?” kérdésre a válasz általában mindig ugyanaz: Semmi! Szűkítsük a kört! Mi tanultál matekórán? Mi volt az angol dolgozatban, mit érzel, hogy sikerült?

 

7. Nem tisztel a gyerekem, ha folyton csak utasítgatom!

Adjunk választási lehetőséget a gyermeknek! Például: Ha kitakarítod a szobádat, lesz időnk együtt lenni, amikor csak a tiéd vagyok. Ha csak húzod az időt és nem végzel, akkor ez kimarad. Melyiket szeretnéd, döntsd el! Saját tapasztalat: Betti lányom nem akarta megtanulni az angol szavakat, pedig másnap dolgozatot írtak belőle. Elmondtam neki a saját megélésemet. Amikor állást kerestem, nagyon sok jó pozíciót azért nem tudtam megpályázni, mert én nem beszélek angolul. A legtöbb munkahelyen már elvárás az angol nyelv társalgási szintű ismerete. Mit szeretnél, Betti? Vadászni a munkahelyeket, hogy legyen állásod, vagy inkább azt, hogy munkáltatók tömege tesz majd neked ajánlatot és kedvedre válogathatsz belőlük? Fél óra múlva felmondta a szavakat, hiba nélkül.

 

8. Nem tisztel a gyerekem, ha magára hagyom!

Legyünk mellette, ha szüksége van ránk! Segítség kell a tanulásban, segíts neki! Összeveszett a bárjával, barátnőjével? Beszélgess vele, adj tanácsot! Gond van az iskolában? Kérj időpontot, beszélj a tanárokkal, ha szükséges, állj ki a gyermekedért! Amikor csak lehet, tudatni kell a gyermekkel, hogy nincs egyedül és a szülőkre mindig számíthat!

Összefoglalva, ha azt akarod. kedves szülő, hogy a gyermek tiszteljen és figyeljen rád, megtegye, amit kérsz, akkor csak egy dolog a fontos: Légy hiteles szülő! Tégy olyan dolgokat, amitől csodálni fog téged, amitől felnéz rád, és ha ez megvan, akkor megvan a tisztelet is!