fbpx

Mostanában rengeteget olvashatunk az elhibázott generációról. Ez alatt mindenki a mai fiatalokat, kamaszokat illeti kritikával és meg kell mondjam, nagyok sok mindenben igazuk van.

 

Persze mindig vannak kivételek, de tény, hogy olyan viselkedési mintákkal és közönséges megnyilvánulásokkal találjuk szembe magunkat a mai fiatalság részéről, amit mi az ő korukban nem engedtünk volna meg magunknak. Igen, a mai világban rohanás van, az internetnek köszönhetően információ dömping, aztán ott vannak az okostelefonok, a közösségi oldalak és ezek mind olyan dolgok, amelyek „megrontják” a mai fiatalságot.

Sokan úgy gondolják, hogy a mai világ az, ahogy élünk tőlünk függetlenül alakult ki, mi csak belecsöppentünk az ártatlan gyermekeinkkel együtt és kötelezően alkalmazkodnunk kell az elvárásokhoz.

 

Ezzel ellentétben én úgy gondolom, ezt a mai világot is mi hoztuk létre, közösen! Az elhibázott generáció a mi teremtésünk, és a gyermekeink viselkedése, megnyilvánulása is nagymértékben a mi felelősségünk! Elgondolkodtató, hogy ezt a felelősséget miért is igyekszik oly sok szülő eltolni magától?

 

Minden bizonnyal nehéz szembe nézni azzal a ténnyel, hogy „ezt most nagyon elcsesztem”! De attól, hogy nem akarnak tudomást venni róla, a probléma még nem szűnt meg! Megértem, hogy sok szülő az ideje nagy részét munkával tölti, hiszen élni is kell valamiből, és sajnos igen kevesen vannak, akik tényleg sok pénzt keresnek. Bár ez is csak nézőpont kérdése, mihez képest sok?

Abba most ne is menjünk bele, hogy az életkörülményeinkért is vállalnunk kell a felelősséget, azt sem a szomszéd néni hordta össze nekünk. Szóval sokat dolgoznak a szülők, aztán hazaérnek fáradtan, kiégve. Ezek után még gyereket is kéne nevelni, csak az már nem megy! Így az elhibázott generáció felnő a színvonalas tévéműsorokon, az interneten, a közösségi oldalakon.

Minden gyermek keresi a mintát a külvilágban, elsősorban otthon, hogyan is kell viselkedni, öltözködni, beszélni egyáltalán élni ebben a mai világban. Még nem ismerik önmagukat, nem tudják mit akarnak, kipróbálnak dolgokat, tapasztalatokat szereznek, de nem mindegy meddig mennek el, nem mindegy, hogy meg van-e húzva az az erkölcsi határ, amit már nem kéne átlépni.

Ha a szülő fáradt, kiéget és fogalma sincs arról, mit is értünk gyermeknevelés alatt, akkor az a gyerek bizony megszerzi a neki szükséges információt máshonnan. Megnézi mit talál a neten, a tévében, a közösségi oldalakon. Ezzel nem is lenne gond, hiszen nagyon hasznos információk is elérhetők az interneten, azonban a szülői jelenlétre itt is szükség lenne. De mivel nem áll rendelkezésre, már kész is az elhibázott generációKi mutat utat a gyermeknek, hogy mi alapján válogasson a rá zúduló információk közül? Ki mondja el a gyermeknek, hogy mit higgyen el és mit ne? Ki beszél neki az internet és a közösségi oldalak veszélyeiről?

Sok szülő úgy gondolja, ez egy általános probléma, majd az iskolában biztos foglalkoznak vele. Tény, hogy a pedagógusok sokszor több időt töltenek a gyerekünkkel, mint mi, de ettől még nem feladatuk átvenni a szülői felelősséget és nem tudják minden egyes gyermekből kiirtani azokat a negatív mintákat, melyeket otthonról hoznak.

Lehetne még sorolni, hogy mi a probléma ezzel az elhibázott generációval, szidhatnánk tovább a felelőtlen szülőket is, de attól még nem oldódik meg semmi! A lényeg, hogy az én nézőpontom szerint nincs olyan hiba, amit ne lehetne helyrehozni, nincs olyan élethelyzet, amin ne lehetne változtatni és ezen az elhibázott generáción is lehet javítani. Persze nem azonnal, hanem fokozatosan, lépésekben haladva.

 

Egy elhibázott generáció

Íme 6 lépés, hogy a gyereked ne tartozzon az elhibázott generációba

 

Az első lépés: A felismerés

Ha nincs meg a felismerés, akkor ugye probléma sincs, így nincs mit megoldani. El kell jutnod odáig, hogy felismerd, olyan irányba halad a gyereked, ami semmi jót nem tartogat a számára.

 

Második lépés: A beismerés

Be kell ismerned, hogy ezt jól elbaltáztad! Vállalnod kell a felelősséget azért az emberért, akivé vált a gyermeked! Mások hibáztatásával a probléma nem oldódik meg. Sorra kell venned azokat a mulasztásokat, negatív példákat, mintákat, melyek ide vezettek.

 

Harmadik lépés: Ne engedj a bűntudatnak!

Igen, ezt elhibáztad, de ettől még ne bántsd magad! Ne hagyd, hogy a bűntudat elhatalmasodjon rajtad! Ahogy azt fentebb írtam, mindent rendbe lehet hozni a megfelelő változtatásokkal.

 

Negyedik lépés: Az önvizsgálat

Kegyetlenül őszintének kell lenned önmagadhoz! Nincs mellébeszélés, nincsenek ócska kifogások csak a tények. Ezt meg ezt tetted, vagy nem tetted, ezen és ezen kell változtatnod!”

 

Ötödik lépés: Beszélj a gyerekkel!

Mond el neki, hogy mit látsz! Mond el, hogy rossz irányba halad! Mond el, hogyha nem változtat, akkor mi lesz a következménye. Mond el azt is, hogy ezért te is felelős vagy! Beszéljétek meg együtt, a problémákat, hogy min akartok változtatni, legyen ez egy közös projekt.

 

Hatodik lépés: Az éberség

Ügyelj arra, hogy ne ess vissza a régi rutinba, te se és a gyermeked se! A régi, berögzült viselkedésmintákat nehéz elhagyni, ébernek kell lenned! Ha elakadnál, kérj segítséget olyan szülőtől, aki hiteles a számodra.

 

Végezetül néhány javaslat:

  • Beszélgess minden nap a gyermekeddel, kérdezz tőle! Érdeklődj, hogy telt a napja, érdeklődésed legyen őszinte! A kamaszok gyakran bezárkóznak magukba, ha már pár mondatot sikerült kihúznod belőle, jól haladsz!
  • Szervezd át az életed, legyen időd a gyermekedre, minőségi időd, amikor semmi mással nem foglalkozol, csak vele.
  • Mesélj magadról, a múltadról, az érzéseidről, a gondolataidról, de legfőképp a hibáidról. Ha szülőként beismered a hibáidat és ezt meg is osztod vele, hatalmasat fogsz nőni a szemében! Ezen kívül az általad megélt tapasztalatok jó útravalók lehetnek az önálló életéhez.
  • Ne légy őskövület, haladj a korral! Ismerd meg a közösségi oldalakat, alkalmazásokat! Gyermeked biztonsága érdekében elengedhetetlen, hogy tudd, milyen beállításokra van szükség, hogy gyermeked adatai, fotói védve legyenek. Ezen kívül, egy-egy közös szelfi, a gyermekeddel elkészített vicces videó jó buli is lehet és közelebb hoz titeket!

Összefoglalva, ha valóban felismered, hol csúszott el a gyereknevelés, akkor meg is tudod oldani! Ha nem tudod, hogy indulj el, kérj segítséget!  Vállald a felelősséget a tetteidért, a gyermekedért, az életedért, mert nem mindegy, milyen világot hagyunk hátra! A jövő elhibázott generációja a mi felelősségünk!

Pin It on Pinterest