A szodalit mottója:  Aki békében van magával, az másokat is békén hagy.

 

A mi időben elfoglalt helyünk szerint fiatal ásványnak számít. 1811-körül fedezték fel a grönlandi Ilimaussaq – án. Majd 1891 körüli évektől vált az ásványok közkedvelt fajtájává, amikor Kanadában, Ontarióban is találtak lelőhelyeket. A leghíresebb szodalit lelőhely Ontarióban található, a Bancroft-tól keletre lévő Princess bányában, amelyet 1901-ben a walesi hercegnőről neveztek el.

Történt ugyanis, hogy a New York-i Buffalo világkiállításon tett látogatása során Teck Mary hercegnő ajándékba kapott Bancrofti bányából származó szodalit ásványt. Teck Mary hercegnőt annyira lenyűgözte az ásvány szépsége, hogy 130 tonnát rendelt belőle a londoni rezidenciájába, a teljes Marlborough-ház díszítésére. Ebből a bányából származó szodalit kék intenzitása változó, a szürkésfehértől a mélykékig terjed. A szodalit további nevei: kék hercegnő, kék-kék, kanadai kék kanadai lapis.

Az éteri és a földi energiához is kapcsolódik, így segíti az önkifejezés legmagasabb formáját. Az álmodozó típusú emberek számára nagyon hasznos a viselése, vagy a marokkő használata, mert tágítja a tudatot, és segít lehozni a háromdimenziós térbe a más síkokon megélt dolgokat és információkat. Ennek a fordítottja is igaz, olyan formán, hogy a túlzottan földhöz ragadt, racionális embereket, segít kicsit „kilőni az Univerzumba” a fejlődésük érdekében.

A harmadik szem és a torok csakra aktiválója, a megérzések, a kollektív tudat, a  kommunikáció és önkifejezés energiaközpontján keresztül fejti ki a rezgéseit, a lélek tolmácsaként. Szobrászok, festők és művészek számoltak be róla, hogy inspiráló talizmánként viselik, vagy hordják maguknál a szodalitot. A reneszánsz idején ezt a kék árnyalatot szent színnek (sacre bleu) tartották, és gyakran használták Mária Anya és Mihály arkangyal, palástja ábrázolásánál.

A többi kék ásványhoz hasonlóan, mint például a lapis lazuli, az akvamarin és a bornit más néven pávaérc, a szodalitkristály gyógyító tulajdonságai a következők: elősegítik a békét és a nyugalmat, amely összekapcsolja a fizikai és szellemi tudat szintünket egymással. Kreatív, inspiratív, intuitív, megélésekben lehet a támaszod ez a csodálatosan békés, kék ásvány. A szodalit úgy vélekedik, hogy akkor jó, ha mindenkinek jó.

Néha összetévesztik a lazurittal vagy a lapis lazulival. A szodalit jellegzetesen fehér erezetű vagy foltos, gyakran kis fekete zárványokkal. Ezen kívül megkülönböztethető a hasonló ásványoktól, hogy a fehér erezete ultraibolya fényben narancsfluoreszkál. Hasonló színű és megfizethetősége miatt gyakran nevezik „szegény ember lapisának”.

A szodalit ideális kő azok számára, akik túlérzékenyek, védekezőek, impulzívak és hajlamosak szorongásra vagy pánikrohamokra. A szodalit segít, hogy stabilizálják az elméjüket és lehetővé tegyék az érzésekkel történő reagálás helyett az ésszerű kommunikációt. Függőségi állapotokból való felgyógyulás után segít az egyensúly megtartásában.

A szodalit a béke nagykövete, a harmadik szem csakrához kapcsolódik és Raziel arkangyalhoz.

Jellegzetességei: a szodalit egyesíti a logikát a megérzéssel, a magasabb rendű tudatból a fizikai szintre hozza az információkat. Serkenti a tobozmirigyet és a harmadik szemet, elmélyíti a meditációt. Ha szodalitot használunk meditációhoz, a tudat képes megérinteni azokat a körülményeket, amelyek közé kerülünk. Ez a kő igazságszeretetre nevel, és arra, hogy legyenek elveink; s egyben lehetővé is teszi, hogy hűek maradjunk önmagunkhoz és kiálljunk a meggyőződéseinkért.

A szodalit megtisztítja az elektromágneses szennyeződéstől, a komputerre téve pedig blokkolja a kisugárzást. Hasznos azoknak, akik érzékenyek a fertőzőház szindrómára, vagy az elektromágneses szmogra. Különösen előnyös az a kő csoportmunkákhoz, mivel harmóniát és a célok iránti szolidaritást biztosít. A csoport tagjai között növeli a bizalmat, a bajtársiasságot és a kölcsönös egymásrautaltságot.

Kitűnő a tudat számára is. Megszünteti a szellemi zűrzavart és alárendeltséget. Elősegíti a racionális gondolkodást, az objektivitást, az igazságot és az intuitív érzékelést, az érzések szavakba öntésével együtt. Mivel nyugtatja az elmét, lehetővé teszi az új információk befogadását. A szodalit elősegíti a régi keletű mentális programozások és a merev gondolkodási minták elengedését, hogy ezzel adjunk helyet az újfajta meglátásoknak a gyakorlatban is.

Pszichológiailag: érzelmi egyensúlyt biztosít, és enyhíti a pánikrohamokat. Átformálja az örökké védekező vagy túlzottan érzékeny személyiséget, megszünteti azoknak a forrását, amelyek visszatartanak attól, hogy a valódi önmagunk legyünk. Növeli az önbecsülést, az önbizalmat; megkönnyíti önmagunk elfogadását.

Gyógyhatása: a szodalit egyensúlyban tartja az anyagcserét, egyaránt megszünteti a kalciumtöbbletet és a hiányt is, tisztítja a nyirokrendszert és a szerveket, serkenti az immunrendszert. Jótékonyan hat a sugárzás okozta sérülésekre és az álmatlanságra. Gyógyítja a torkot, a hangszálakat és a gégeét; hasznos a rekedtségre és az emésztési rendellenességekre. Csökkenti a lázat, a vérnyomást, és serkenti a folyadékfelszívódást a szervezetben.

 

Forrás: Judi Hall – Kristálybiblia