Szinte nincs is olyan ember, aki legalább egyszer nem találkozott a fejfájással. Mások éveken át szenvednek makacs és vissza-visszatérő fejfájástól, illetve súlyosabb és különleges formájától, a migréntől.

Ha komolyan vesszük a fejfájást, márpedig egy idő után erre rákényszerül az ember, akkor legelőször is érdemes megpróbálni tisztázni az okát. Nem könnyű feladat, mert sokféle lehet: heveny fertőzés, láz, meghűléses betegség, agydaganat, agyi, koponya- vagy homloküregi zavar, orr­vagy gégegyulladás, fülbetegség vagy fogkárosodás, magas vagy túl alacsony vérnyomás, esetleg a nyaki gerinc meszesedése vagy migrén állhat a háttérben. Tudni kell, hogy a gyomor-bél rendszer (különösen a krónikus székrekedés), a máj és az epehólyag, valamint a vese működési zavara ugyancsak okozhat fejfájást.

Végül: eredhet a fejfájás gyógyszermellékhatásból, összefügghet genetikai okokkal (egyes családokban gyakoribb), allergiával, szempanaszok­kal, éhezéssel – ésszerűtlen fogyókúrával, kimerítő sportte­vékenységgel, hosszú túrázással nem megfelelő cipő vi­selésével, és része lehet a menstruációt megelőző tünetegyüttesnek (PMS) is.

Ha ezek mind kizárhatók, akkor az esetek többségében úgynevezett tenziós – vagyis feszültséggel, stresszel össze­függő – fejfájásról van szó, de ugyancsak gyakori a gyors időjárás-változáshoz, „frontérzékenységhez” kapcsolódó fájdalom is. A tenziós fejfájás általában állandó, egyenletes, tompa fájdalommal jár, amely a tarkón vagy a homloktájon kezdődik, majd az egész fejre kiteljed: az ember úgy érzi, mintha harapófogóba szorították volna a koponyáját. Mig­rénnél viszont a lüktető, doboló, éles fájdalom jellemző.

 

Életmód, étrend

Többnyire használ, ha sokat vagyunk friss levegőn, sétá­lunk, kirándulunk, úszunk, nyugtató hatású zenét hallgatunk. A feszültség okozta fejfájás kipróbált és hatékony ellenszere a nyak és a váll masszírozása, valamint a relaxáció, az ella­zulás valamely formájának megtanulása és rendszeres, lehe­tőleg mindennapos gyakorlása. A relaxáció arra is alkalmas, hogy segítségével megtanuljuk tudatosan ellazítani a nyak­izmokat.

Érdemes kipróbálni, nem hoz-e javulást, ha vegetáriánus étrendre állunk át, vagy legalább növeljük táplálékunkban a zöldségek, gyümölcsök, a nyers vagy könnyen párolt ételek arányát. A dohányzás és az alko­holfogyasztás ugyancsak okozhat fejfájást, ezért néha vissza­fogásuk is segít. Jó tanács migréneseknek: ne egyenek zsíros ételt, és ügyeljenek arra, hogy mindennap legyen székletük.

 

Gyógynövények

gyógynövények fejfájásraMigrénre (rohamszerűen jelentkező, görcsös, rendszerint féloldali fejfájásra) javasolt a következő teakeverék: gyer­mekláncfű (20%), fehér somkóró (20%), kerekrepkény (15%), gyújtoványfü (15%), lándzsás útifű (10%), katángkó- ró (10%), apróbojtorján (10%). A kúra 1-2 nap alatt használ, és a migrénes roham elmúltával a teát nem kell tovább fo­gyasztani.

Bélfertőzésből eredő fejfájásra ajánlott a mályva- és zsá­lyatea. A migréntea a következő alkotórészekből áll: rozma­ringlevél (30 g), borsmentalevél (20 g), citromfülevél (20 g), ibolyából az egész növény (15 g), őszi margitvirág (13 g), ibolyavirág (2 g). A kész tea kimondottan jó ízű, és több hó­napon át, naponta és inkább reggel fogyasztandó.

A kizárólag őszi margitvirágból készített teát is érdemes kipróbálni csakúgy, mint a gyömbérteát. A gyömbér nyer­sen is fogyasztható. Egyébként mindkét növény hatóanyagai étrend-kiegészítőként is kaphatók.

Stressz okozta fejfájásnál ellazulást és ezzel enyhülést hoz a citromfüvei, levendulával vagy macskagyökérrel készült fürdő.

 

Hátborogatás

Az izomkötegek és -csomók fájdalmas görcseinek oldá­sában valóságos csodát müvei a forró kamillás hátborogatás. Főzzünk erős kamillateát, 10 perc állás után szüljük le. Fel­váltva használjunk két kisebb frottírtörülközőt: mártsuk a főzetbe és amilyen forrón csak lehet, borítsuk a tarkóra, a vállra és a hátra. A törülközőcserét úgy hajtsuk vége, hogy a második, forró törülközőt tegyük az elsőre, majd fordítsuk meg a csomagot, és a felül lévőt újra benedvesítve, legalább hússzor ismételjük meg a műveletet. A feszültség már keze­lés közben oldódik! Végül a kivörösödött bőrt nyugtassuk meg orbáncfűolajos bedörzsöléssel.

 

Illóolajok

Egy csepp borsmenta- vagy eukaliptuszolajat zsebkendő­ről vagy kézfejről lélegezzünk be, vagy egy cseppet dör­zsöljünk be a tarkón, a homlokon, illetve a halántékon (főleg meghűléses megbetegedéseknél jó).

Hideg vizes borogatáshoz használjuk fel 1 csepp leven­dula-, 1 csepp majoránna-, 2 csepp citromfű és 2 csepp mus­kotályzsálya olaj elegyét.

 

Lábfürdők

Melegvizes fürdő: Helyezzük lábunkat lábszárközépig érő meleg (35 fokos) vízbe, majd fokozatosan, 5 percenként melegítsük a lábfürdő hőmérsékletét 45 °C fokra. Mielőtt a forró vizet hozzáadjuk a fürdőhöz, természetesen azonos mennyiségű vizet ki kell mernünk onnan. Langyos vizes öblítéssel fejezzük be a lábfürdőt, és törülközés nélkül húz­zunk vastag zoknit, majd járkáljunk, amíg a lábunk átmeleg­szik és megszárad.

Hidegvizes fürdő: 5 cm-es vízben addig dörzsöljük két lá­bunkat egymáshoz, míg át nem melegszenek. Két perccel később a vizes lábunkra húzzunk zoknit és feküdjünk ágyba.

Mindkét lábfürdő ellenjavallt alacsony vérnyomás, érel­meszesedés, szívpanaszok és túlmüködő pajzsmirigy esetén.

Rozmaringos lábfürdő: egy csészényi rozmaringlevélből forró vízzel főzetet készítünk, beöntjük a fürdővízbe úgy, hogy a víz még ellepje a bokákat. Tíz perc múlva kiemeljük a lábakat, és egy pillanatra a már előkészített jéghideg vízbe dugjuk. A „váltófürdőt” még egyszer megismételhetjük. Szinte érezhető, ahogy az összes feszültség és blokkolt ener­gia lehúzódik a fejből a lábakba. Rendkívül hatásos eljárás akut migrénes fájdalomnál is!

 

Pakolás

Enyhítheti a fájdalmat a forró burgonyazsák. Héjastul nyomjunk össze héjában főtt burgonyát egy vászonzsákban. Az elviselhető legmelegebb állapotban használjuk, és terít­sünk rá egy vastag kendőt, hogy lassabban hüljön ki. Tegyük a zsákot 30 percre a tarkónkra, de csakis akkor, ha a fájdalom nem éppen tarkótáji.

 

Táplálékkiegészítők

Magnéziumból naponta 250-400 mg ajánlott. Segíthet a B6 vitamin is, napi adagja 3×25 mg. Fontos a megfelelő eszenciális zsírsav bevitel: tengerihal-olaj, lenmag- és kendermagolaj.

 

 

Forrás: Kürti Gábor, Gyógyítás otthon