A 21. század egyik legfurcsább ön és visszaigazolási eszközévé váltak a lájkok.

Akár beismerjük, akár nem, mi, akik jelen vagyunk a közösségi média felületein, a lelkünk és az értékrendünk tudatos vagy tudatalatti meghatározó részévé vált ez a szimbólum. Érzek némi áthallást az ókori Róma gladiátor játékainál meghozott ítéletek, és a napjainkban már látszólag finomabb ítélkezési forma között. Ám ha mélyebb rétegeiben megvizsgáljuk a kérdést ráébredhetünk, hogy kicsit sem szofisztikáltabb a hatása manapság sem, csak más területeken emel, vagy pusztít ez a bírálati eszköz, a hüvelykujj, mint szimbólum.

Míg az ókori Rómában, pillanatnyi élet és halál kérdése múlott azon, hogy miképp „lájkolják” vagy „diszlájkolják” az adott gladiátor „produkciót”, addig a 21. század digitális arénájában a lájkolás és annak hiánya, lelki szinten épít, szépít, torzít, hangol le, vagy épp emel az egekig minket.

Egy lájk, a legritkább esetben „csak egy lájk”. Egy lájkba az érzelmi és üzleti skála millió árnyalatát vagyunk képesek beleérezni, belelátni, úgy értelmezni, és akár meggyőződéssel is lenni arról, hogy XY – ezt, vagy, azt, ezért, vagy azért kedvelte.

Nézzük, mi mindent jelenthet egy lájk?

  • egyetértést, együttérzést, támogatást, ismerkedést
  • elismerést, tisztelet, érdekekhez fűződést, konfliktus kerülést,
  • szimpátiát, szerelmi vallomást, figyelem felkeltési szándékot, udvarlást,
  • büszkeséget, köszönetet, csodálatot, hátsó szándékot,
  • reménykedést, törekvést, együtt gondolkodást, vaskos kritikát,
  • elítélést, megbélyegzést, megbecsülést, hálát,
  • udvariasságot, nosztalgikus érzelmeket, üzleti érdekeket.

A végtelenségig folytathatnánk a felsorolást. Egy biztos, aki posztol annak fontos, hogy visszajelzést kapjon, különben nem posztolna. Azért teszik ki a produktumát közszemlére, mert büszke az adott dologra, vagy kíváncsi mások véleményére az adott közlendővel kapcsolatban.

A személyes érintettségem a témát illetően, továbbá, ami ezt a cikket ihlette, az lényegében egy kérés, felhívás, figyelem felkeltés.

A Spirituális Tudatosság (https://www.facebook.com/spiritudat) cikkeit és Az Energiamező Spirituális Közösség (https://www.facebook.com/azenergiamezospiritualiskozosseg) posztjait, egyre többen olvassátok, ezt a Google és FB statisztikákból egyértelműen látjuk, és nagyon nagy örömmel tölt el minket, az, hogy egyre népszerűbb a Spirituális Tudatosság Magazin (https://spiritudat.hu/) és Az Energiamező (https://www.facebook.com/azenergiamezosandorzsuzsi).

Azonban, valamiért a lájkok és a megosztások töredéke az olvasottságunknak, és itt jön a kérés a részemről. Ha úgy érzed, hogy a tartalom, amit nálunk olvasol, akár a Spirituális tudatosság, akár Az Energiamező Spirituális Közösség oldalain, hozzá tesz az életedhez és a mindennapjaidhoz, ebben az esetben egy kattintással, és egy megosztással, valóban nagyon sokat adsz nekünk vissza.

Rengeteg időt és energiát fektetünk a minőségi tartalmak létrehozásába, tesszük mindezt nem titkolt figyelemfelkeltési szándékkal, hogy a spirituális témák, tartalmak, és életszemlélet minden ébredező és tudatosan élő lelket megtaláljon. Egy lájk, vagy egy megosztás, esetleg mindkettő, a mi írói – szerkesztői – tatalom készítői – marketinges nézőpontunkból valami hasonló megtiszteltetés, mint amikor a színdarab végén megtapsolják a szereplőket. Simogatja a lelkünket és motivációt ad a folytatáshoz.

Köszönjük a figyelmet!