Az ametiszt az egyik leggyakoribb kristály. Szinte minden méretben megtalálható, a bíbortól a levendulaszínig.

Az ametiszt rendkívül hatékony, védelmező kő, magas spirituális rezgéssel. Véd az asztrális támadás* ellen, és az energiát szeretetté változtatja. Természetes nyugtató, blokkolja a geo-patikus stresszt** és a negatív környezeti energiákat. Nyugalma erősíti a magasabb rendű tudatállapotot és a meditációt. Erős tisztító és gyó­gyító képességei vannak, fokozza a spirituális tudatot. Hagyományo­san a részegség megelőzésére viselték; józanító hatással van a mér- téktelenségre és a káros szenvedélyekre; minden területen a megfon­toltságot támogatja. Megszünteti a függőséget és mindenféle blokkot. Magasabb szinten ez a kristály utat nyit egy másik valóságba.

Az ametiszt rendkívül jót tesz az agynak, attól függően, hogy mire van szüksége, nyugtatja vagy serkenti. Meditáció közben a gondolato­kat távol tartja a mindennapok történéseitől, nyugtatja a vívódót, s ezzel elmélyültebb megértést tesz lehetővé. Szellemileg segíti, hogy kevésbé szétszórtak legyünk, jobban tudjunk összpontosítani és tisz­tában legyünk a képességeinkkel. Támogatja az új ötletekkel való azo­nosulást, összekapcsolja az okot és az okozatot.

Ez az ásvány megkönnyíti a döntéshozatalt, egyformán biztosít józan észt és spirituális megérzéseket, valamint segíti a döntések és a meg­érzések gyakorlati alkalmazását. Szellemileg megnyugtat és szinteti­zál, segíti az ingerületátvitelt az agyban. Megszünteti az agy hiperaktivitása okozta álmatlanságot, és véd az ismétlődő rémálmok ellen. Fo­kozza az emlékezőtehetséget, fejleszti az eltökéltséget; és támogat abban, hogy megvalósítható célokat tűzzünk magunk elé. Elősegíti, hogy emlékezzünk az álmainkra és megértsük azokat, erősíti ben­nünk a vizualizáció képességét.

Az ametiszt egyensúlyt teremt mindenben, fejleszti az érzelmi kie­gyensúlyozottságot. Elűzi a haragot, a dühöt, a félelmet és az aggó­dást. Enyhíti a szomorúságot és a bánatot, támogatást nyújt az olyan helyzetekben, amelyekben vesztesnek érezzük magunkat.

ametiszt

Az egyik legspirituálisabb ásvány. Erősíti a feltétel nélküli szeretetet, fejleszti az önzetlenséget és a spirituális tudatosságot. Erősíti az intuíciós és médiumi képességeket. Kitűnően lehet vele meditálni, a harmadik szemre helyezve serkenti annak működését. Ha ametiszt kristállyal alszunk lehetővé teszi a testen kívüli élmények megtapasztalását és intuitív álmokat hozhat. Az alacsonyabb energiákat magasabb rezgéssé alakítja át.

Az ametiszt serkenti a hormonképződést, összehangolja a belső elválasztású rendszert és az anyagcserét. Erősíti a tisztító, kiválasztó szerveket és az immunrendszert. Csökkenti a fizikai és az érzelmi fájdalmakat, blokkolja a geopatikus stresszt. Enyhíti a fejfájást, oldja a feszültséget. Jótékonyan hat a duzzanatokra, horzsolásokra és a hallásproblémákra.

Gyógyítja a tüdő- és bőrbetegségeket, az emésztőszervek a légutak rendellenességeit. Szabályozza a bélflórát, kiűzi a parazitákat. Megszüntetheti az álmatlanságot, nyugodt alvást biztosít. Az ametiszt kristály összekapcsolja és egyensúlyba hozza a fizikai, a szellemi és az érzelmi testet. Tisztítja az aurát, átalakítja a negatív energiákat, serkenti a korona- és a torokcsakra működését. Segítő társ lehet azok számára, akik már a túlvilágra készülnek. Stabilizálja a pszichés betegségben szenvedők állapotát, de nem szabad használni paranoia és skizofrénia esetén.

 

Az általános tulajdonságok mellett az alábbi ametiszt kristályoknak egyedi sajátosságaik is vannak.

Viola-levendula színű ametiszt

Különösen magas a rezgé­se. A kétvégű lila kristályok segítenek a béta agyhullámok tartományába jutni. Serkentik, majd nyugtatják a torok- és a szívcsakrát. A bíborszínű kristályok fényt és szeretetet hoznak a környezetünkbe.

Chevronametiszt

A harmadik szem egyik legjobb serkentője. Egy­aránt segíti a belső, intuitív és a külső, fizikai látást, valamint a testen kívüli utazásokat. Erőteljesen összpontosított energiája eloszlatja és taszítja a negativitást. A kő tisztítja az aurát, és támogatást nyújt az elemzéséhez. Erős a gyógyító mezője, harmonikussá teszi a test szerveinek működését, serkenti az immunrendszert. Hozzásegít ahhoz, hogy bármilyen problémára megtaláljuk a helyes megol­dást és alkalmazni is tudjuk.

Ananászametiszt

Kis zárványok borítják a felszínt, amelyekből kristálycsúcsok emelkednek ki. Lehetővé teszi a kapcsolatot a rejtélyek világával és segíthet azok megfejtésében.

 

Az ametiszt alkalmazása

Viseljük ékszerként vagy tegyük a közelünkbe olyan helyre, ahol sok időt töltünk, de akár zsebre is tehetjük.

 

Az ametiszt tisztítása

Az amtiszt kristályt folyó vízzel tudjuk megtisztítani. Addig trtsuk a víz alá, amíg azt érezzük, hogy teljesen kitisztult a negatív rezgésektől, melyeket magába szívott. Ezután hagyjuk megszáradni, jó idő esetén tegyük ki a napra.

asztrális támadás*: Ártó gondolatok vagy érzésekakár tudatos akár tudattalan továbbítása egy másik ember felé, amelyek betegségeket és nehézségeket okoznak az életében.

geo-patikus stressz**: Olyan stresszhatás, amelyet a finom energia kiáradása és energiazavar okoz. Forrásai lehetnek föld alatti vízerek, negatív földsugárzások, energiavonalak és elektromos távvezetékek. Mindenütt megtalálható a Földön, hatást gyakorol az emberekre, illetve beszennyezi őket és a környezetüket is.

 

Forrás: Judy Hall – Kristálybiblia