„Bármi, amire vársz, Legyen az nyugalom, elégedettség, egészség, biztos, hogy jönni fog. De csak akkor, amikor kész vagy nyitottsággal és hálával fogadni. A boldog és morális élethez szükséges feltételek közül, egyik sem múlja felül a hálát. A boldogság és az egészség csak a jutalma a hálában élt életnek.” /Poor Richard – Almanack/

Emlékszem, amikor ezt először olvastam, kételkedtem, hogy a hála egészséget és boldogságot ad. De most már másképp tudom. Minden sejtünkbe be van építve a fiatalság forrása. Mi a fiatalság forrása a sejtben? Valami, amit Telomernek hívnak.

A telomerek speciális részei a DNS-nek. Amikor felnyitjuk a sejt magját, láthatjuk a kromoszómákat. 46 kromoszómánk van, 23 az apától, 23 az anyától. A kromoszóma a DNS kettős spirálja és az azt körbevevő fehérjeborítás. Ennek az a jelentősége, hogy a telomerek a kromoszómák végén találhatóak, ahol a DNS-nek vége van. A telomer a DNS gének utáni meghosszabbítása. Azt jelenti, hogy a DNS-nek olyan része, ami nem programoz semmit.

 

Miért van a végeinél meghosszabbított DNS-ünk?

A válasz nagyon egyszerű. Ha megérted, hogy a DNS hogyan reprodukálódik. Először is jön egy enzim, amikor reprodukálni kell a DNS-t. Ez az enzim a Helikáz, ami feltöri a spirált. Ahogy a Helikáz enzim halad a DNS-en, úgy felbontja két különálló spirálra.

A polimeráz enzim feladata a DNS másolása. Amikor a polimeráz enzim jön, hogy lemásolja a DNS-t, olyan, mint egy kis vonat, ami megérkezik a DNS sínre. Ahogy a polimeráz halad a sínen, maga mögött hagyja annak a DNS-nek a másolatát, amin éppen haladt. Ahogy tehát a vonat halad a DNS szálon, egy lemásolt DNS részt hagy maga mögött. Így reprodukálható a DNS.

Amikor az enzim a szál végére ér, nem tudja lemásolni azt a részét a DNS-nek, amin éppen „ül”. Mivel a következő lépésnél az enzim, a kis vonat leesne a sínről. Amikor a polimeráz enzim elhagyja a DNS-t, az új DNS darab rövidebb, mint az első másolat. Minden alkalommal, mikor a DNS másolva van, az utolsó kis darabot nem lehet lemásolni, ezért minden másolásnál a DNS egyre rövidebb lesz.

Ha elfogy a telomer része a DNS-nek, a következő alkalommal, a DNS másolásakor a génből vág le egy darabot. Akkor kezdődik az öregedés, a betegség és a depresszió, amikor a telomer elfogy a DNS-ből.

Először azt gondolták, hogy a telomer hosszától függ, milyen hosszú ideig élhetünk, mivel meghatározza, hogy a sejt hányszor tud osztódni. Egy tudós, Leonard Hayflick az 1960-as években kalkulációt végzett. Arra volt kíváncsi, hogy  ha a telomer bizonyos hosszúságú, és minden sejtosztódásnál elvesztünk belőle egy kis darabot, akkor hányszor tud a sejt osztódni?

Miért fontos ez az információ? Azért, mert kifejezetten a testben lévő őssejtekről beszélünk, amelyek állandóan osztódnak. Pótolják az elhasznált, elpusztult sejteket minden nap. Az őssejteknek tehát folyamatosan osztódniuk kell. Amikor elfogynak az őssejtek, akkor nagyon gyorsan elkezdünk öregedni, betegség és a depresszió lesz a jellemző ránk.

 

Leonard Haylick a következő eredményre jutott:

Ha vesszük a sejtosztódások számát és megnézzük az egyén életét, akkor kb. 120 évig tud élni. Szóval ennyi ideig élhetnek az emberek. Azt hitték, hogy az életünket a telomerek adott hosszúsága határozza meg. Egészen addig, amíg Elizabeth Blackburn felfedezte, hogy a DNS végénél, ahol a telomer van, megtalálható egy enzim, amelynek a neve telomeráz. A telomeráz olyan enzim, amely meghosszabbítja a telomert. Ha tehát az enzim dolgozik, akkor a telomer egyre hosszabb lesz. Mi lehet az eredménye, ha a telomer hosszát növeljük? A sejt osztódhat újra és újra és újra, anélkül, hogy elfogyna a DNS telomer.

a hála ereje - a telomerek

 

Mik azok a dolgok, amelyek megállítják a telomerázt?

Először is, a rossz táplálkozás. A rossz táplálkozás miatt az enzim működése leáll, és az öregedés sokkal gyorsabban bekövetkezik.

A gyermekkori bántalmazás, a családon belüli erőszak, poszttraumás stressz szindróma, és hasonlók. Miért befolyásolja ez az enzimet? Gondold végig. Amikor az embereket bántják, vagy erőszakos világban élnek, mennyire akarnak élni? Ilyen esetben egy pszichológiai folyamat fut a háttérben:

  • Nem akarok itt lenni!

Ez egy tudattalan folyamat, amely megállítja a telomeráz enzim működését, és  előbb következik be a halál, a kívánságnak megfelelően.

Két másik nagyon fontos faktor, ami szintén leállítja az enzimet. Először is a szeretet elvesztése, vagy a nem gyakorolt önszeretet. Ennek jelentősége az, hogy szeretet nélkül az élet leginkább elszigetelődés. Ez a fajta elszigetelődés senkit nem sarkall arra, hogy sokáig kívánjon élni. Amikor tehát elveszted a szeretetet vagy nincs meg benned az önszeretetet, akkor megrövidítjük az életünket.

A legjelentősebb hatás az enzimre az, amikor nincs életcél. Gondold csak el, ez mit jelent. Felkelsz reggel, és nincs mit csinálnod, nincs hova menned. Hirtelen mi lesz a visszajelzés? Semmi okom nincs, hogy itt legyek. Érdekesség, hogy a hit biológiájában ez a meggyőződés az a faktor, ami lekapcsolja az enzimet. Ez az oka például annak, hogy sok ember a nyugdíjba vonulása után nagyon rövid ideig él. Miért? Elvesztik a funkciójukat, elvesztik az életük értelmét. Az idegrendszer visszajelzése az, hogy nem csinálok semmit, ezért az egyén tudattalanul leállítja az enzimet, és sokkal rövidebb lesz az élete.a hála ereje - a telomerek

Mik azok a dolgok, amik aktiválják a telomerázt?

A pozitív dolgok, amelyek javítják az életet, és lehetővé teszik az egészségesebb, hosszabb létezést, azok a dolgok, amik aktiválják az enzimet. A jó táplálkozás, a mozgás természetesen növeli az egészségünket és ez aktiválja az enzimet, mert ez azt jelenti, hogy próbálunk egészségesen élve maradni.

Boldogság és hála, ezek a nagyágyúk. Boldogság és hála azt jelenti, hogy annyira szereted az életedet, hogy még többet akarsz belőle. Tudattalanul aktiválod az enzimet, hogy javítsa az életedet. Ez vonatkozik a pozitív beállítottságra is. Ha pozitív beállítottságú vagy, az azt jelenti, hogy a jövő felé nézel. A visszajelzés azt mondja, hogy aktiválni kell az enzimet, hogy megéljük azt a jövőt.

A két utolsó aspektus, ami fokozza az enzimtermelést és hosszú életet biztosít, az önszeretet megélése, önmagad értékelése, ami azt mutatja, hogy élvezem és értékelem az élményeimet az életemben. Amikor szeretsz, az arra ösztökél, hogy még hosszabb ideig akarj maradni és ez aktiválja az enzimet. Végül a legfontosabb, szolgálatot ellátni. Ez azt jelenti, hogy van mit csinálnod. A visszajelzés pedig ez: Nem érhet véget az életem most, maradnom kell még, van mit csinálnom. Szolgálatot ellátni az egyik legfontosabb dolog, ami hosszabbítja a telomeredet és itt tart téged.

Ezek az információk a telomerekről és a telomerázról nagyon fontosak, mivel a fiatalság forrását reprezentálják minden sejtben. Az elméd és a sejtjeid közötti hit biológiája felfedi, hogy a tudatosságod és a gondolataid hogyan tudják meghosszabbítani a telomereket a telomeráz aktiválásával, amikor értékeled az életet, amikor hálás vagy. Amikor a szeretetet és a boldogságot keresed a bolygón, meg tudod hosszabbítani az életedet.