Az őz, mint erőállat a szelídség, a megvalósítás és a lelki erő szimbóluma.

Ha beszökell az életünkbe, akkor arra szólít fel, hogy nyíljunk meg szívünk tiszta erejének. Visszavezet eredendő ártatlanságunkhoz, tisztaságunkhoz és nyitottságunkhoz. Megtanít arra, hogy a világot újra tiszta szemmel vegyük szemügyre és a finom, lágy, szelíd erőket engedjük átfolyni magunkon.

Felszólít az érzésre, az álmodásra, a megfigyelésre, a befelé fordulásra és az álmélkodásra. Elvezet lelkünk tiszta forrásához és tündöklő, elvarázsolt helyekre, amelyeknek megláthatjuk a csodáit. Az átmeneti időszakokban bukkan elő, ahol aktiválja a belső víziók erejét, ezáltal látomásunkat megtalálhatjuk és követhetjük.

Ügyeljünk az álmainkra, a megérzéseinkre és szívünk erejére, ezekben rátalálunk lelkünk üzeneteire. Képessé tesz arra, hogy beleérezhessünk számos formába és energiába, másokat a szeretet erejével közelítsünk meg, és felnyissuk a szívüket saját látomásaik számára.

Megajándékoz az emlékezéssel, a vezetéssel és az elveszett és elfelejtett lélektöredékek gyógyulásával. Visszaadja a bennünk lévő belső gyermek erejét, amelyet traumatikus élmények blokkolnak, vagy amely valahogy elveszett. Figyelmeztet, ha veszély közeleg. Láthatóvá teszi számunkra a finomanyagi energiát, képessé tesz a jövőbe látásra, az éles hallásra és a finom érzékelésre. Kiismeri magát az erdőben, és gyógyító orvosságot hoz, a gyógynövények ismeretét, az anyaföld védelmét, a belső rejtettséget és a felismerés fényét képviseli.

Pozitív oldalát tekintve az erdő lakójaként a bensőnk erdejébe vezet, és ha az idő megérett rá, eljuttat a megfelelő haza vezető útra is.

A belső erdő a beavatást, a megpróbáltatást és erőnk megtalálását jelenti. Az őz a küszöböt szimbolizálja a gyermekkor és a fiatalkor között, és átmenetet teremt a durva energia és a finomanyagi terület között. Elhozza a szív finom erőit: a szeretetet, az alázatot, a békét, a bizalmat, az ártatlanságot, a tisztaságot, az együttérzést, a kegyelmet, a megértést, a megbocsátást, és megmutatja, hogyan tudjuk őket kifejezni és követni. Bevezet a szelíd, ám mégis határozott erőkbe, amelyek megközelítik az életet, begyógyítják a sebeket, és újjávarázsolják az eredetileg tiszta erőket.

Negatív oldalát tekintve az őz a félénkséget, az ijedősséget, a naivitást, az áldozatot, az üldözöttség érzését, a paranoiát, az önsajnálatot, a rémálmokat, a visszahúzódást, a tanácstalanságot, a védtelenség és a megértés képtelenségének érzését jelenti.

Az őz szőre a sámánok számára köntösként szolgál, ha álmokat vagy víziókat fogadnak vagy értelmeznek. Aamulettként viselve a megfelelő tekintetet, a finomanyagi energiák és a tiszta szívből jövő szeretet érzékelését szimbolizálja.

Köve: borostyánkő; színei: fehér, rózsaszín, levélzöld; elemei: levegő, kozmikus tűz, virágba borult föld; szimbólumai: őzszőr, kehely, négylevelű lóhere, szív, világítás; további asszociációk: angyalok és tündérek birodalma, éber-álom, energia-észlelhetőség, szívósakra, rózsabokor; álombéli jelentése: a finom, szelíd szíveröket képviseli és megmutatja, hogyan állunk velük. Affirmációi: „Bensőmben egy rózsa virít, amely megnyílik szívem erejének.” – „Bízom, bízom, bízom.” – „Kinyitom a szemem, hogy észrevegyem a világ szépségeit.”

 

Forrás: Jeanne Ruland, Az állatok ereje végigkíséri életünket