Miközben a tudósok bejelentették az emberi genom térképének elkészültét, az epigenetika feltörekvő tudománya alternatív nézetet kínál arra vonatkozóan, hogyan szerezhetjük meg a génjeink felett a hatalmat, és hogyan érhetjük el a valódi jólétet.

Dr. Bruce Lipton sejtbiológus vezető szerepet tölt be az epigenetika területén, amely szerint a külső tényezők befolyásolhatják génkifejeződésünket. Lipton több évtizedes kutatásai azt sugallták, hogy a környezetünk, és ami még fontosabb, ahogyan észleljük azt, az határozza meg génjeink viselkedését.

„A betegségek kevesebb mint egy százaléka kapcsolódik génekhez” – mondta Lipton. „A betegségek több mint 90 százalékát stressz okozza, ami azt jelenti, hogy nem élünk harmóniában a környezettel, és a sejtek funkciója az, hogy biológiájukat a környezethez igazítsák. Az agy a határterület a környezet és a gének között.” Tehát a sejtjeim nem tudják, mi a valós környezet, a sejtjeim csak a környezetről alkotott érzékelésemre reagálnak. Nos, a pozitív gondolatok bármilyen betegségből meggyógyíthatnak, ez a placebo (hatás).

„A negatív gondolkodás bármilyen betegséget okozhat, függetlenül attól, hogy milyen génjeink vannak, mert az epigenetikán keresztüli negatív gondolkodás egészséges géneket írhat át, és rákot okozhat. Te teremted a jót, de fel kell ismerned, hogy részt veszel a negatív dolgok létrehozásában is” – mondta.

 

Lipton szerint a génjeink pozitív befolyásolásának legnagyobb akadálya a hibás programozás.

 

„Mindannyian be vagyunk programozva az életünk első hét évére. A nap 95 százalékában játsszuk a programot” – mondta Lipton. „A tudatos elme, amely a teremtő elme, elkülönül a tudatalattitól, amely a programozott elme. Ennek az a jelentősége, hogy a tudatalatti robotpilóta üzemmódban van, és ha az életed 95 százaléka a tudatalattiból jön, akkor programokat játszol, és nem vagy képes alkotni.

A probléma az első hét évben elért programokkal van, ezeknek a programoknak akár 60 százaléka hiedelmek, olyan dolgok, amelyek elfojtják az erőt, önszabotázst eredményeznek vagy korlátozzák a viselkedést, és ezért elveszítjük az erőnket. A program, amely így szól: „Kinek képzeled magad? Ezt nem érdemled meg! Nem vagy olyan okos! Ezeket a dolgokat fiatalon szereztük meg.”

„Le kell cserélned azokat a programokat, amelyek a nap 95 százalékában működnek, azokat, amelyek nem támogatják azt, aki vagy. Mert ez azt jelenti, hogy a nap 95 százalékában te játszol ezekkel a programokkal, és nem látod, de mindenki más igen. A megjelenő viselkedés nem a tiéd, hanem az, amit letöltesz. De ha átírod ezeket a programokat, akkor életed iránya gyökeresen megváltozik. Azt hozhatsz létre, amit akarsz” – mondta Lipton.

 

Az epigenetika atyja számos konkrét módot javasol tudatalatti elme programjainak átírására.

 

„Az első út: hogyan jutottam hozzá a programhoz? – kérdezte Lipton. „Egy gyermek az első hét évében a „théta” állapotában van, ami definíció szerint hipnózis, ami azáltal tölti le a viselkedését, hogy egyszerűen megfigyeli az anyát, az apát, a testvéreket, a közösséget – csak ezt nézi. Hogyan változtathatsz rajta?”

„Hipnózison keresztül! Muszáj felkeresnem hipnoterapeutát? Nem – mondta. „Abban a pillanatban, amikor elalszol, az „alfa”állapot  megszakad, és most a következő alacsonyabb rezgésben vagy, amit „thétának” hívnak. Minden este, amikor lefekszel, felteszel egy pár fülhallgatót, lejátszod azt a programot, amit szeretnél, hogy igaz legyen az életedben – egészségügyi program, kapcsolati program, munkaprogram, bármi legyen is az, az a fajta hit, amit szeretnél. Amikor a fülhallgatón keresztül érkezik, most egyenesen a tudatalattiba kerül.”

 

A tudatalatti elérésének és programjainak újraírásának egyéb módjai közé tartozik a pozitív megerősítések ismétlése, a belső csendben eltöltött idő és a különféle energia-pszichológiai modalitások gyakorlása.

 

„Két dolgot ismerek fel, amelyek alapvetőek a bolygó fejlődéséhez. Az első számú az, amiről az imént beszéltünk, az epigenetika, mert ez elveszi tőlem az áldozattá válás szerepét: „Te vagy a felelőse ennek a biológiának és annak, amit eredményez.” Másodszor, te egy örök szellemi energiamező vagy, amely ezen a testen keresztül nyilvánul meg. Nem csak, hogy nem halhatsz meg, de megteremtheted azt a világot, amit akarsz.” – mondta Lipton.