fbpx

A lélek tudatszintjei – asztrális tudatszintek

A tudomány pszichének hívja az emberi lelket. A lélek az a részünk, ami az élethez kötött részünk, nem pedig a halál után kisért néhány száz évig. A pszichológia ezzel a tudatszinttel foglalkozik, ebből indul ki, erre fókuszál. A magyar (tradícionális) pszichológia kb. 30 évvel van lemaradva egy amerikai vagy orosz pszichológiai oktatástól, gondolkodástól. Az ezoterikus irodalomban nagyon sokszor az asztrális tartományként vagy asztrálként említik.

A lélek tudatszitjein belül hármat különböztetünk meg.

A Vágy tudatszintje

Minden olyan érzetekkel, érzésekkel járó, felmerülő kép, gondolat megfogalmazás, ami valamire, rávenne minket, valamire nyitna minket, azonban még csak döntés nélkül megfogalmazzuk. Jó esteben, sokszor el is fojtjuk, mire vágynánk. Önmagában a vágy még nem jelent, akaratot sem. Tudatos vagy-e a vágyaidra? Ha tudatos vagy van-e benned vágy? A vágyakat mindig a fizikai testünkben érezzük. A fejünkben is van vágy (pl. kíváncsiság).

A lelkünk is a fizikai testünkben működik. Az anyagi valóság része a testünk, a vágyunk. A vágyaink és a lelkünk nem más, mint biokémia, hormonok. Amikor a lelkünkben történik valami (indulat, érzelem, vágy, akarat) az egy biokémiai folyamat, amit vérből is lehet mérni és meg lehet mondani, hogy milyen vágyak vannak bennünk, vagy min jár épp az eszünk. EEG vizsgálat közben is látszik, hogy min jár a páciens agya, milyen életciklusban van. Kb. 400-500 hormon azonosítható be és megállapítható ha x hormon megjelenik a vérben, akkor milyen érzelem, vágy, akarat dolgozik az emberben.

A vágy nem más, mint egyfajta késztető biokémia, amit a fizikai testben érzünk. Attól függően, hogy mi a vágy tárgya, olyan tájékon érzed. A vágyakra azért nem vagyunk sokszor tudatosak, mert úgy neveltek minket, hogy a vágyak nagy részét vagy bűntudatból, vagy illendőségből vagy egyéb okokból elfojtjuk. Az európai kultúrákban olyan szinten fojtjuk el a vágyakat, hogy meg sem fogalmazzuk (szégyellem magam, nem illik stb.). A káromkodás is az elfojtás miatt van, mert az elfojtás energiáját akarjuk felszabadítani. A vágy egy nagyon magas, nagyon erős energia szinten megjelenő biokémia. Nagyon sűrű rezgésű energia. Elfojtásuk, az előlük való menekülés nagyon sok energiát vesz ki belőlünk.

Az Akarat tudatszintje

A következő tudatszint, a definiciója: nem más, mint mikor bevállalunk egy vágyat. Hozunk egy döntést arról, hogy ezt a vágyamat most meg fogom élni. Nem elfojtom, nem elmenekülök előle. Amint megfogalmazom, tudatosítom is. Onnantól már nem titok, nem ködös, nem fehér folt. Az akaratot is jól megtanultuk elfojtani.

A három éves gyerek is tudja, az ’akarom’ szót. De helyette megtanítjuk neki, hogy ’szeretném’. Ezzel áttesszük feltételes módba (nem jelenti azt, hogy meg is lesz). A többiektől tesszük ezzel függővé, hogy azt az akaratot megélheti-e vagy sem, megvalósíthatja-e vagy sem. Ezzel 3-4 évesen leszedáljuk a gyerekeket. Az emberek ma azért nem tudnak dönteni, akarni, mert megtanulták, hogy az akaratukat nem vállalják be. Ezzel lenyomjuk a rezgéseket, mert ha nem akarhatom, akkor nem is vágyhatok rá. Akkor inkább jobb, ha nem is vágyok rá. Automatikusan kialakul a vágyak elfojtása, az előlük való menekülés. Ezek energiáját aztán még lejjebb nyomja a szervezet, le a fizikai szintre. Tehát fizikai elnyomása keletkezik ezeknek az energiáknak és ebből jön létre nagyon sok betegség (pszichoszomatika).

Ezen a szinten mi magyarok és egész Európa is meg van törve. Ezért vagyunk frusztráltak. A ’szeretném-kultúra’ a kereszténységgel (az ezres években) jött be

Magyarországra. A keresztény kultúra ilyen szempontból egy elnyomó kultúra és arra tanít, hogy a vágyakat nem lehet automatikusa csak úgy megélni. Előbb meg kell kérdezni, hogy az egyház mit szól hozzá, egyébként meg kell gyónni. Ez a mechanizmus Európában igen erős. Itt a legnagyobb az egy főre jutó

  • alkoholisták,
  • a dohányzók,
  • a kábítószer-fogyasztók,
  • az öngyilkosok,
  • a depressziósok
  • és az önmagukat boldogtalannak vallók száma a világon.

Magyarország vezet az öngyilkosok és a depressziósok számában. Ez mind az elfojtások miatt van. Minél nagyobb az elfojtás egy társadalomban, annál nagyobb a tudatmódosító szerek használata. És mi ebben vezetünk …(Például, 1 pohár bor már tönkreteszi az aznapi meditációt – nem lesz olyan tiszta) Ha megfigyeled, az akarat, minden esetben egy vágy által motivált, egy belső motiváció. Elfojtjuk a vágyakat? El tudod-e képzelni, hogy van olyan, hogy nincs vágy? Nirvana – annyira sok bennem a megelégedettség, hogy nincsennek vágyaim.

Érzelmek/ Indulatok tudatszintje

Érzelem, amivel tudok mit kezdeni, ami a psziché szempontjából jól esik, azt érzelemnek hívom. Amivel nem tudok mit kezdeni, nem tudom kezelni, és nem tudom kordában tartani, vagy éppen fáj, szenvedek tőle, azt negatívnak jelölöm. Ilyen például a harag vagy a gyűlölet. A lélek legmagasabb tudatszintje az érzelmek szintje. Ide tartoznak az indulatok is. Mennyire tudod irányítani az érzelmeidet, indulataidat? Milyen érzelem- és indulatvilágod van? Minden esetben kiderül, hogy a környezettől tesszük ezeket a tudatszinteket függővé, és amíg igy teszünk, addig nincs rá hatásunk. A keleti emberrel ellentétben a nyugati ember érzelmi életet él. Az érzelmei  határozzák meg Őt, és nem Ő az érzelmeit.

A magyar nyelv, alkalmas az elmét okítani, fejleszteni, karbantartani, és a tudatosság elnyerésében is sokat segít. Itt minden egyes szótő az információt, és azon túl az energetikáját is tartalmazza annak, amit kimondunk. Azt mondom TŰZ, abban a szóban ott van, ami a tűzet jellemzi, az erő. A magyar embert az erőteljes megfogalmazás határozza meg. A negatív gondolkodás megváltoztatja az energetikát. Minden, ami a lélek területén zajlik, az csak biokémia. Az elme működésének, a gondolkodásunknak, a világnézetünknek a következménye. Nem más, mint egy automatikus mechanizmus.

Forrás: Prof. hc. Dr. Varga Tamás Miron (Miron Life Seminars)

Pin It on Pinterest