A veszteségek és a sorsfordító változások, az összetört szív azt az érzést kelthetik bennünk, hogy a megszokott világunk szétmorzsolódik, az üresség és az érzelmi instabilitás érzetét hagyva bennünk. Bármennyire is szörnyűnek tűnnek ezek az idők, alkalmasak arra is, hogy önmagunkat alaposabban megismerjük.

Az összetört szív „idején” vagyunk a legkiszolgáltatottabbak, ugyanakkor a legkreatívabbak, és bizonyos értelemben a leginkább éberek. Fokozott az érzékenységünk, és bár ezen érzések közül sok rendkívül fájdalmas, képesek vagyunk átélni ezt a fájdalmat úgy is, hogy nyitva álljunk annak lehetősége előtt, hogy tisztán lássuk a világot. Gyötrelmes szenvedés, de a hatalmas öröm ígérete is.

Amikor az összetört szív gyógyítására gondolunk, gyakran gyógyszerek szedésére, kezelésekre vagy hosszú terápiákra gondolunk. Gyakran figyelmen kívül hagyjuk azoknak az apró, megnyugtató dolgoknak a fontosságát, amelyeket megtehetünk, hogy ápolhassuk önmagunkat a nehéz időkben. Mint amikor egy fontos kapcsolat véget ér, vagy ha egy szeretett ember végleg eltávozik. Ezek a rituálék segíthetik a hatékony gyógyulást, csak arra van szükségünk, hogy bátran használjuk őket, és bízzunk abban, hogy jó úton járunk.

Próbáld ki ezt a 17 módot az összetört szív gyógyítására

 1. Naplóírás
 2. Beszélj egy szakemberrel
 3. Írj levelet
 4. Bízz a szüleidben és a szeretteidben
 5. Olvass könyvet vagy nézz filmet
 6. Legyél művész
 7. Kényeztesd magadat
 8. Öngondoskodás
 9. Elengedés
 10. Próbálj ki valami újat
 11. Menj a természetbe
 12. Meditálj
 13. Szervezz programokat
 14. Tölts időt háziállatokkal
 15. Sodródj az árral
 16. Kerüld a közösségi médiát
 17. Bízz magadban

Naplóírás

A Naplóírás arra jó, hogy kifejezd önmagadat, és felszabadítsd a felszínre kerülő gondolatokat és érzelmeket. Ha az összetört szív gyógyításán dolgozol, gondolataid papíron történő kifejezése gyakran hihetetlenül katartikus élmény lehet. Ha a gondolataidat folyamatosan pörgeted a fejedben, attól nagyon ki lehet készülni. Ha egyszer papírra veted őket, egyre kevesebbszer rágódsz majd rajtuk.

 

Beszélj egy szakemberrel

Beszélj őszintén egy egészségügyi szakemberrel vagy terapeutával, aki empátiával hallgat és objektív betekintést nyújt. Még akkor is, ha nem szenvedtél el a közelmúltban traumatikus eseményt, a szakemberrel való beszélgetés mindig jót tesz a mentális egészségnek. Képzett szakember segít emlékezni az értékeidre, és segítséget nyújthat az összetört szív fájdalmának elengedésében.

 

Írj levelet

Írj levelet egy megbízható barátnak, és nyerj némi vigaszt a válaszából. Az ilyen típusú támogatás segíthet abban, hogy tovább lépj egy fájdalmas szakítástól, és a következő kapcsolat irányába haladj. Még az is segíthet, ha levelet írsz az exnek, amiben leírod, hogy mit érzel – akár elküldöd, akár nem, segíthet a gyógyulási folyamatban.

 

Bízz a szüleidben vagy a szeretteidben

A szüleid és szeretteid általában jobban ismernek téged, mint bárki más, ezért mindig jó ötlet hozzájuk fordulni, mindaddig, amíg egészséges kapcsolatban állsz velük. Néha, idősebb korunkban úgy érezzük, mintha érzelmileg teljesen függetlennek kellene lennünk a szüleinktől, de ha interperszonális kapcsolatokról van szó, akkor ezek lehetnek a legnagyobb értékeink.

 

Olvass könyvet vagy nézz filmet

Olvass el egy könyvet vagy nézz filmet valakiről, aki hasonló élményen megy keresztül, még akkor is, ha az a film történetesen az Ízek, Imák, SzerelmekNéha nincs annál jobb, mint egy jó sírás (vagy nevetés).

 

17 féle gyógymód az összetört szívre

 

Legyél művész

A művészet hihetetlenül katartikus és lehet a legjobb módja a tudatalatti érzelmek és gondolatok felszabadítására, ezáltal az összetört szív gyógyítására. Gondolj például minden idők egyik leghíresebb művészére – Van Goghra, aki sokszor érzelmi kényszer alatt alkotta meg legjobb műveit. A művészet segítségével jobban meg tudsz megbirkózni a problémáiddal.

 

Kényeztesd magadat

Egyél csokit, fagyit vagy igyál egy pohár bort, de vedd figyelembe azt is, hogy az étellel vagy itallal történő kényeztetés könnyen önkárosító szokássá válhat. Adj magadnak egy kényeztetős napot, vagy akár egy hetet is, de légy tudatos abban, hogy nem ez lesz a megoldás a problémáidra, csak segít az átmenetben.

Vannak más módszerek is önmagad kényeztetésére az evésen és az iváson kívül. Mindig jó ötlet, ha egy vakációra veszed rá magad, hogy megtisztítsd az elmédet. A meditációs visszavonulások vagy bármilyen más jellegű elvonulások, amelyek magukban foglalják a természetet, segíthetnek kikapcsolni az elmédet és új nézőpontból tekinteni az életedre. 

 

Öngondoskodás

Tápláló ételekkel, pihentető alvással és testmozgással gondoskodhatsz magadról a lehető legjobban. Jót tesz az önbecsülésednek és az egészségednek, ha szakítás után odafigyelsz a testedre is. Lehet, hogy étellel, kábítószerrel vagy alkohollal el tudod fojtani a bánatod, de hosszú távon csak rosszabbul fogod érezni magadat.

 

Elengedés

Sírj a kimerültségig, eltávolítva az utolsó negatív érzelmet is. A katarzis, amelyet egyszerűen a sírástól és az érzelmek fizikai úton való kijutásától tapasztalsz, mindig segít. A sírás egészséges és természetes, hiszen érzelmi lények vagyunk. Az érzelmek fizikai felszabadítása segíthet abban, hogy lelkileg gyorsabban elengedd a negatív érzelmeket és meggyógyítsd az összetört szívet. Lássuk be, végül is el kell engedned azokat az érzelmeket, amelyek lesújtanak, ha tovább akarsz lépni. Nyilvánvaló, hogy ezt sokkal könnyebb elmondani, mint megtenni, de minél több energiát fordítasz azokra a dolgokra, amelyek segítenek az elengedésben, annál jobb helyzetben leszel.

 

Próbálj ki valami újat

Új szokások megteremtése hatalmas felszabadulást hozhat az életedbe. Keress egy önsegítő csoportot vagy olvass egy könyvet, amely tanácsokat adhat arra vonatkozóan, hogyan szabadulj meg azokból a szokásoktól, amelyek visszatarthatják a fejlődésedet. Az új viselkedési minták kialakítása nemcsak az agyad újbóli áthuzalozását, új gondolkodási minták ösztönzését jelenti, hanem leveszi az elmédet azokról a negatív dolgokról, amelyeken eddig rágódtál. 

 

Menj a természetbe

Szemléld a természetet. Problémáink végtelenül kicsinek tűnnek összehasonlítva az élet sokszínűségével és világegyetem tágasságával. Sétálj egyet a parkban vagy bárhol a természetben, és közben vedd le a cipődet – a Földből természetes elektromágneses hullámok áradnak, amelyek összhangba hozzák a testedet az anyafölddel, és segítenek, hogy jobban érezd magadat. Bármilyen szabadtéri, fizikai tevékenység elősegíti a vér áramlását és az endorfin termelés növekedését. Ha szomorú vagy, olyan hormonokra van szükséged, mint a szerotonin, a dopamin és a noradrenalin. A fizikai aktivitás a legjobb módszer ezek természetes fokozására.

 

17 féle gyógymód az összetört szívre

 

Meditálj

A meditáció a legjobb módja annak, hogy megtisztítsd az elmédet a negatív gondolatoktól. A meditáció megadja neked az egyensúlyt, amelyre szükséged van a továbblépéshez és a növekedéshez. A meditációs gyakorlatok életed szinte minden területén segítséget nyújthatnak, azon túl, hogy túljutna az összetört szív fájdalmán. 

 

Szervezz programokat

Szervezz programot a barátaiddal. A közös programok elveszik a fókuszt a negatív beszélgetésekről és az interakciókról, amelyek a fejedben játszódnak.

 

Tölts időt háziállatokkal

Az összetört szívre az egyik legjobb orvosság az állatok szeretete. Az állatok, képesek a negatív érzelmi energiát szeretetté alakítani. Ha nincs háziállatod, keresd fel egy barátodat, akinek van. Ölelgesd, szeretgesd az állatokat és hagyd, hogy viszonozzák a szeretetet.

 

17 féle gyógymód az összetört szívre

 

Sodródj az árral

Próbáljon meg az élettel áramolni, még akkor is, ha a szíved eleinte nincs benne. Ahogy Miranda elmondja Carrie-nek a Szex és New York című filmben, akkor megint nevetni fogsz, amikor valami nagyon-nagyon vicces. Sok guru és bölcs emberi valóságunkat és létünket a tudat játékaként írja le. Ennek megértésével és az élet ezen áramlásának ismeretében már képes leszel arra, hogy a dolgokat külső, objektív nézőpontból szemlél. Ha ez sikerül, akkor már nem fognak az élet hullámvölgyei ide-oda rángatni téged.

 

Kerüld a közösségi médiát

A közösségi média valószínűleg nem fogja meggyógyítani az összetört szívet, ha valami emlékeztet rá, vagy fájdalmas vagy gyönyörű képeket és videókat mutat az exedről vagy az együtt töltött időkről – valószínűleg egyiktől sem fogod jobban érezni magad.

 

Bízz magadban

Bízz önmagadban és a túlélési képességedben. Egy nap felébredsz, és a szomorúság ugyan nem tűnt el teljesen, de csökkenni fog, és már nem fáj annyira Várd ezt a napot. Emlékeztesd magadat azokra az időkre, amikor hasonló szívfájdalmat éltél meg a távoli múltban. Gondoljon azokra a dolgokra, amelyeket akkor olyan fontosnak tűntek, de most visszatekintve szinte már jelentéktelenek. Eljön majd az az idő, mikor erre a helyzetre visszatekintesz és könnyedén beszélsz majd róla, mert már nem lesz akkora érzelmi súlya, mint most.

Az összetört szív megértése

Az agyunk és a szívünk elválaszthatatlanul összekapcsolódnak, és fizikai és érzelmi jólétünk állapota alapján befolyásolhatják egymást. A szív-agy kapcsolatot komolyan kell venni, és fontos köteléknek kell tekinteni az öngondoskodás szempontjából. Az agyról általában azt gondolták, hogy a test irányító központja, és az idegrendszeren keresztül iránymutatást küld a különböző szerveknek és rendszereknek, hogyan viselkedjenek. Ez önkéntes vagy önkéntelen cselekedetek révén történik, például az agy utasítást küld a szívnek a vér pumpálására. De a valóságban a szív több jelet küld az agynak, mint az agy a szívnek, befolyásolva az érzelmeket, az emlékeket, a problémamegoldást és a kognitív funkciókat.

Útmutató az összetört szív gyógyulásához

Bármelyik módszert vagy módszereket is választod az összetört szív kezeléséhez, azzal a tudattal kell csinálnod, hogy nincs gyors módszer vagy azonnali csodaszer a helyzet orvoslására. Egyszerűen időbe telik. Az önszeretet gyakorlása, a szilárd támogatási rendszer és az öngondoskodásra összpontosító szokások kiegyensúlyozott rendjének gyakorlása a legszilárdabb alap, amellyel segíthetsz magadnak.