A diabétesz, cukorbetegség, a hasnyálmirigy elégtelen inzulintermelését jelenti, amely arra utal, hogy a hasnyálmirigy nem képes a vér cukorszintjét kordában tartani.

Ekkor túl sok cukor lesz a vérben, és a vér nem képes megfelelően felhasználni a véráramban felgyülemlett cukrot. Ennek a túlzott cukor felhalmozódásnak következményeképpen a vizeletnek is magas lesz a cukortartalma. Mivel a cukor a szeretetet, a gyengédséget és a gondoskodást jelképezi, a cukorbetegség belső szomorúsághoz hasonló érzésekről árulkodik.

Ez a biztos szeretet hiányát, vagy szerelmi bánatot jelezhet, mivel előző sérüléseim miatt szükségem van arra, hogy irányítsam környezetemet, a körülöttem élő embereket. Ha cukorbeteg vagyok, akkor általában több, egymást követő bánatot, csalódást élek meg, vagy tudat alatti szomorúsággal átitatott, gyengédség nélküli, elfojtott érzelmeket. A gyengédséget, örömet folyamatos fájdalom váltotta fel. Ilyenkor kompenzációképpen cukrot, vagy annak bármely formáját (tészták, kenyér, édesség) kezdem el fogyasztani.

Ezt a konfliktust érzelmi, társadalmi, anyagi téren is megsínylem. Minden lehetséges eszközzel megpróbálom ezt kompenzálni, ellensúlyozni. Sok területen korlátozom magam. Keserűvé válok (keserűség) magam is, ezért úgy találom, hogy az életem túl keserű, s és ezt cukorral próbálom kompenzálni. Mivel nehezen fogadom el a szeretetet, túlterheltnek, egy irányíthatatlan helyzet foglyaként érzem magam, úgy érzem, megfulladok. Ezt a túltelítődést a vizeletembe választom ki. Tehát nagy szeretet, érzelem, gyengédségigényem van, azonban nem vagyok képes reagálni vagy cselekedni abban a pillanatban, amikor szeretetet kaphatnék.

Nehezen fogadom el mások szeretetét, és az élet, örömtelen számomra. Nehezen engedem el magam, és nehéz kifejeznem a valódi szeretetet. Az elvárásaim néha túl nagyok (azt szeretném, ha mások valósítanák meg vágyaimat) és ezek az elvárások frusztrációt, dühöt, és magamba fordulást okoznak bennem. Nagy ellenállást érzek egy olyan eseménnyel kapcsolatosan, amelyet el szeretnék kerülni, azonban úgy érzem, hogy ez nem lehetséges. Ez lehet egy válás, elválás, egy költözés, egy vizsga, stb. Ehhez az ellenálláshoz még egyfajta undor, megvetés, elutasítás érzései is társulhatnak. Ilyen esetben a vér cukorszintje túl magas lesz (hiperglikémia).

Arra van szükségem, hogy mostantól kezembe vegyem a saját életemet, és hogy megváltoztassam az életem helyzeteit úgy, hogy megpróbálom minden dologban a szeretetet és az örömöt meglátni. A cukorbetegség (vagy hiperglikémia, magas vércukorszint) és az alacsony vércukorszint egyaránt örömhiányról tanúskodik, és arra utal, hogy képes vagyok-e a szeretetet magam és mások felé kifejezni.

A terhességi cukorbetegség esetében (ami általában a terhesség második felében szokott megjelenni) ugyanazokat a kérdéseket kell feltennem magamnak, mint a cukorbetegeknek. Lehetséges, hogy mély szomorúságot, undort, ellenszenvet, ellenállást érzek. A terhességem aktiválhatja bennem azokat a többé-kevésbé tudatos emlékeket, amelyeket gyermekkoromban éltem át, és ami most bennem cukorbetegséget okoz. Ha a szülés után helyreáll a vércukorszintem, akkor az azt jelenti, hogy ezek az érzések eltűntek, és hogy jelentőségük csökkent, amely a vércukorszintem (glükóz) helyrerázódásához vezet. Rengeteg szeretet vesz körül.

Tisztában vagyok mindazzal a szeretettel, amit az emberek irántam éreznek? Az emberek szeretnek engem, és ezt mostantól észre kell vennem. Elfogadom a múltat olyannak amilyen volt. Akkor jöhetnek létre csodák, ha kinyitom a szívemet!

Ez a cikk különböző egészségügyi problémák lelki oldalát (gondolatok, érzések) vizsgálja. Nem kívánunk sem közvetlenül, sem közvetetten orvosi tanácsokat adni, sem diagnózist felállítani.

A cikkben található információk gondolatébresztőként szolgálnak. Segítséget kívánnak nyújtani egy betegség vagy egészségügyi probléma kezelésében a betegnek, hogy jobban megértsék, honnan is eredhet a probléma. A leirt állítások informatív jellegűek. A forrás által képviselt megközelítési mód mellett más szemléletnek is létjogosultsága van egy-egy betegség kialakulásának megfejtésekor, és bizonyos esetekben a probléma jóval összetettebb az itt leírtaknál.

Egyes betegségek, mint például a rák vagy a cukorbetegség, egyszerűsített leírása azt a célt szolgálja, hogy az olvasó könnyebben fel tudja tárni a probléma lelki okait egy egészségügyben dolgozó szakember segítségével, és maga a betegség minél szélesebb körű közönség számára váljon érthetővé.

Az itt képviselt metafizikus megközelítés ki szeretné egészíteni a hagyományos és holisztikus gyógymódokat.

Minden olyan személy, aki egy már megkezdett kezelésen változtatni szeretne, először beszélje ezt meg kezelőorvosával, terapeutájával. Az olyan betegek, akik például cukorbetegségben szenvednek (inzulinfüggők) vagy szívbetegek (napi rendszerességgel szednek gyógyszert), mindenképpen kérjék ki orvosuk véleményét, mielőtt változtatnának a gyógyszeradagúkon, még akkor is, ha úgy „érzik”, megtalálták betegségük okát, és úgy gondolják, most már képesek kontroll alatt tartani problémájukat.

 

Forrás: Jacques Martel – Lelki eredetű betegségek lexikona