Egy új kutatás szerint, a binaurális ütemek használata nemcsak gyógyít, hanem testen kívüli élményeket is előidézhet.

A Brainwave Entrainment egy módszer, amellyel pulzáló hangokat használnak, hogy az agyat egy meghatározott állapotba való belépésre ösztönözzék. Az utóbbi időben nőtt a népszerűsége, amit a rendelkezésre álló Brainwave Entrainment felvételek növekvő száma is bizonyít. Sok ilyen felvételt binaurális ütemekkel készítenek; két hang kissé eltérő frekvenciájú. A kutatások most azt mutatják, hogy ezeknek a binaurális ütemek hallgatásának gyógyító hatásai vannak testre és lélekre egyaránt.

Karen Newell a Sacred Acoustics szerzője és társalapítója, a Brainwave Entrainment hangfelvételek vezető alkotója.

„A binaurális ütemek úgy adódnak, hogy egy jelet adnak az egyik fülben, és egy kissé eltérő jelet a másik fülben, és az eredmény hullámzó hang lesz” – mondta Newell.

„A binaurális ütemek hatékonyak, mivel befolyásolják az agy agyhullám-állapotát. Tehát az agyunk elektromos jelet ad ki (és) ezt egy Delta, Theta, Alpha nevű EEG-készülékkel mérik. Béta állapotban vagyunk, amikor sétálunk és beszélünk; ez az az állapot, amely valóban megakadályoz bennünket abban, hogy a tudatosság csendesebb állapotába kerüljünk. Tehát a binaurális ütemeket úgy tervezték, hogy elvigyenek bennünket az alacsonyabb agyhullám-állapotokba, így segítsenek az agyat csendesebb állapotba kerülni, amely az alváshoz, a meditációhoz és a koncentrációhoz kapcsolódik.”

Az emberek sokféle reakciót tapasztalnak a binaurális ütemekre, a mély ellazulástól a fokozott intuícióig, tiszta álmokig, és még az elhunyt szeretteik szellemével való kapcsolatig is.  Egy másik lenyűgöző hatás, amelyről egyre gyakrabban számoltak be Newellnek és csapatának, a testen kívüli élmény.

„A testen kívüli élmény az, amikor a tudatosság szó szerint elhagyja a fizikai testet” – mondta Newell.

Ez azt az első kézből származó, közvetlen tapasztalatot bizonyítja, hogy testén kívül is létezünk. A testen kívüli élmények hihetetlenül spontán módon történhetnek anélkül, hogy bárki észrevenné. Mások nagyon tudatosan művelik a testelhagyást, és kaptam jelentéseket a binaurális ütemek hallgatóitól, akik azt mondják, hogy körülbelül 18 hónap után, amikor szinte napi szinten hallgatták a felvételeinket, eelkezdték átélni ezeket a testen kívüli élményeket.”

Mi az, ami ezekben a binaurális ütemekben idéz elő ilyen élményeket?

„A binaurális ütemek igazi lényege az ébrenlét és az alvás közötti határ” – mondta Newell. „

Mindannyian ebben az állapotban vagyunk, a hipnagóg* állapotban, minden este, amikor elalszunk, ebbe az állapotba kerülünk, és minden reggel, amikor felébredünk. Ez az, amit a binaurális ütemek megtehetnek, hogy ezt az állapotot hozzák el. Itt a test rendkívüli módon ellazul, az elme pedig továbbra is éber marad. Itt kezdődhetnek a vizualizációk, elképzelhetjük, hogy test energiája különböző dolgokat tesz, amelyek segíthetnek a testen kívüli állapot kialakulásában. Bármi, ami eltereli az elmédet a fizikai testről, az a mechanizmus, amellyel energetikai tested ténylegesen eltávolodik tőle. Ezt a hipnagóg állapotot arra is használhatjuk, hogy valóban újraprogramozzuk a mélyen gyökerező hitrendszereket.”

Newell számára ez a fajta tapasztalat mélyreható következményekkel jár.

„A binaurális ütemek igazi víziója az, hogy segítsen az embereknek kapcsolatba lépni saját végtelen elméjükkel. Hogy felfedezzék ki létezik a száguldozó gondolatok mögött, hogy megtudjk, kik is vagy valójában. Mindannyian ráébredhetünk arra, hogy spirituális lények vagyunk, akik egyetlen tudattal kapcsolódnak össze, amely mindannyiunkat összeköt. És ahogy megtaláljuk ezt a kapcsolatot, képesek vagyunk valódi értelmet és célt találni az életünkben” – mondta Newell.

 

*A hipnagógia az ébrenlétből az alvásba való átmenet állapota, amikor az elme még keresi a racionális magyarázatot a különféle érzéki benyomásokra. Ezt az állapotot az ébrenlétbe való átmenetkor a hipnopompika állapota követi, amikor az elme a valóság tudatára ébred.