Az introvertált embereket rengeteg téves mítosz veszi körül.

introvertált személySokan összekeverik a csendességüket a félénkséggel, esetleg undoknak ítélik meg őket, amiért jobban szeretnek magukban lenni, mint tömegben. Csakhogy ez egyáltalán nem a másik ellen szól, sokkal inkább önmagukért teszik, hiszen így töltődnek. Az alábbiakban vegyük sorra, mik azok a téveszmék, amiket az intovertáltak szeretnének lemosni magukról.

Az, hogy extrovertáltak vagyunk-e vagy éppen az ellenkezője, introvertáltak, alapjaiban határozza meg a személyiségünket. Azt, ahogyan működünk, ahogyan a világot szemléljük és ahogyan reagálunk a velünk és körülöttünk történt eseményekre. Mégis nagyon sokan nem tudják magukról, hogy melyik oldalra is tartoznak.

Egyes tanulmányok szerint a világban egységesen oszlik meg az extro-és introvertáltak aránya. Mégis olyan társadalomban élünk, ahol az extrovertáltságot értékelik. Akkor vagy igazán jó, ha kalandvágyó vagy, ha állandóan pörögsz és ezres nagyságú ismeretségi köröd van a közösségi médiákon, akikkel persze gond nélkül szót értesz, bárhol is fussatok össze. Gondolj csak bele, a reklámok is mind ezt sugallják neked, arról nem is beszélve, hogy egy egyszerű állásinterjún is az extrovertáltakra jellemző képességeket várják el! Mindenkitől. Legyél jó kommunikációs készséggel megáldva, kiváló csapatjátékos, nyitott és találd meg a hangot azonnal mindenkivel. És a lista egyre csak megy tovább.

Csakhogy, amit azt a tanulmányok kimutatják, majd négy milliárd ember nem ilyen személyiséggel éli a mindennapjait. Ők az introvertáltak, akik egy zajos buliban a sarokban ülnek és azt lesik, hol, hogyan és mikor lenne a legbiztosabb esélyük meglógni. Akik örülnek az esős időnek, mert így legalább nem hívja őket senki sehova, és azt tehetik, amit szeretenek:bekuckózva egy könyvvel vagy filmmel tölthetik az idejüket. És akiket gyakran félreértenek.

Az alábbi pontok megmutatják, mik azok az általános téveszmék, amik az introvertáltakat kísérik.

 

1. A csend nem jelent rosszat

Minden inrtovertált ember szereti a csendet. Általában az olyan helyzeteket választják, ahol nem probléma, ha keveset kell beszélni. Viszont vannak szituációk, amiket nem lehet kikerülni, ilyenkor a háttérbe vonulnak és ők a legcsendesebb tagjai a társaságnak. Szinte biztos átélte már minden introvertált legalább egyszer, hogy ezt a csendességet félreértelmezték. Ez nem gorombaság, netán a beszédtéma elleni érdektelenség, esetleg tudatlanság. Egyszerűen az introvertált személyiség úgy működik, hogy megfigyel, csendben elemez és jól megfontolt választ ad. Ha ők megszólalnak, az valóban tartalmas, hiszen nem szeretik a felesleges fecsegést.

 

2. Egyedül, de nem magányosan

Az egyik imsertető jele az introverziónak, hogy gyakran van egyedül az ilyen személy. Ezt jó megjegyezni, hogy nem kényszer, hanem nagyon is választott egyedüllét. Ezek az emberek nem magányosak, igenis megvannak azok a dolgaik, amiket szeretnek és amiket egyedül szeretnek végezni. A külvilág számára, pláne egy extrovertált szemüvegén keresztül szemlélve ez néha már szánni valónak tűnik, de egyáltalán nem az. Míg az extrovertáltak a társasági életből töltődnek és itt indul be az agyuk, addig az introvertáltak a csendben lubickolnak, mint hal a vízben. Természetesen előfordulhat, hogy magányosnak érzik magukat, de a legtöbb esetben maguk választják az egyedüllétet.

 

introvertált-extrovertált3. A személyiség része

Introvertáltnak lenni azt jelenti, hogy az ember befelé fordul. Jobban érdekli az, hogy mi történik belül, akár önmaga szempontjából, akár a másik tetteinek, szavainak, érzéseinek megértése szempontjából. A felszínes kapcsolatokat elutasítja, nincs is ilyen az életében, mert tudja, hogy nincs jó hatással rá. A mély beszélgetéseket részesíti előnyben és ha akarna sem tudna tenni ellene.

Bár a társadalmi nyomsának engedve elég sokan átmennek egy olyan korszakon, amikor megjátszák magukat és extrovertált jegyeket próbálnak magukra erőltetni, mert félnek attól, hogy kilógnak a többiek közül. Ez álatlában kamaszkorban történik meg vagy akkor, amikor még nem ismeri önmagát az ember. De ezt tudnia kell, mind az introvertált, mind az extrovertált személyiségtípusoknak, hogy nem lehet megváltoztatni se egyiket, se másikat. Helyette inkább mindenki törekedjen a saját személyiségtípusának megismerésére, és dolgozzon az erősségein, mert mindkét típus remek dolgokat érhet el, ha erre fókuszál.

 

4. Egyszer csendes, máskor a társaság lelke

Gyakran tapasztalom, hogy introvertált embereket teljesen kiismerhetetlennek ítélnek meg. Egyszer olyannyira csendes, hogy fogalma sincs a körülötte lévőknek, mi is jár a fejében, máskor pedig csakúgy sziporkázik és a figyelem középpontjában áll. Ez elsőre zavaró lehet, mert hát hogyan lehetséges, hogy ez egy és ugyanaz a személy legyen? Pedig igaz, és nincs vele semmi baj. Az introvertált emberek ugyanis szeretnek szűk baráti körben mozogni.

A legtöbbjük egy kezén megszámolja a barátai számát, és talán mág fel sem használja mind az öt ujját. Velük azonban, mivel gondosan mérlegeli, ki előtt nyílik meg és kit enged a személyes terébe, a legnagyobb biztonságban érzi magát. Ilyenkor feloldódik, hangosan nevet, viccelődik, és valóban úgy tűnhet, egy extrovertáltal van dolgunk. Ez azért van, mert az introvertáltak csak akkor tudnak önmaguk lenni, ha olyanokkal vannak, és arról beszélnek, ami őket érdekli. Egy pár perce létező ismeretségben és egy olyan, számára feleslegesnek tűnő társalgásban, mint hogy milyen az idő nem fogja élvezni a helyzetet és ismét a gondolataiba merül.

 

5. Tévedés, hogy nem lehetnek sikeres vezetők

Az átlag ember, ha egy cég vagy valamilyen projekt vezetőjére gondol, egy karizmatikus, hangos beszédű, állandóan pörgő, esetenként kiabáló alakot képzel maga elé. Egy vezért. Holott az introvertáltság egyáltalán nem gátolja meg, hogy sikereket érjünk el, és egy vállalkozás élére álljunk. Beyoncé, Eleanor Rossevelt, a korábbi amerikai First Lady, Mahatma Gandhi, Bill Gates, csak pár név azok közül, akik köztudottan introvertált személyiségtípusok, mégis hatalmas sikereket értek és érnek el. Pontosan azért, mert tudják, mi az erősségük, és arra támaszkodnak. Ami pedig nem más, mint a téma, ami iránt elköteleződtek. Egy introvertált ugyanis azért, amiben hisz és ami igazán érdekli, tűzön-vízen átmegy. Ez az elszántság és elhivatottság pedig egyenesebbé teszi az utat a siker felé.

Legyél extro-vagy introvertált, szánj időt önmagad megismerésére, és az erősségeid fejlesztésére. Fantasztikus dolgokat fogsz elérni! És ne feledd, akárcsak a jin és a jang, a két személyiségtípus is tökéletesen kiegészíti egymást!