fbpx
Mi a tisztelet, és miért van rá szükség?

Mi az a tisztelet, és miért van rá szükség?

Szerző: jún 6, 2022SZEMÉLYES FEJLŐDÉS0 hozzászólás

A tisztelet az, amikor a külső mögött meglátjuk a belső lényeget.

Azt jelenti, hogy kapcsolódunk a valódi ha­talomhoz, és egy adott ember vagy dolog lényegéhez. Ez egy szent látásmód, mely felismeri, hogy személyiségünk csupán „a jelmezünk” itt a Földön, és a figyelmün­ket érdemesebb a viselőjére fordítani, a lélekre. A tisz­telet annak elfogadása, hogy az élet minden formájában szent. Enélkül kegyetlenné és pusztítóvá válunk, fájdalmat hozó karmát teremtve magunknak. Aki tiszteletet érez, az automatikusan elkerüli a súlyos karmikus következ­ményeket, és minden tette lépés afelé, hogy összhangba kerüljön a leikével.

A lélek tisztelettel adózik az élet összességének. Akiben tisztelet van, az az Istenséget minden formájában meg­látja és becsüli. Meg kell kérdőjeleznünk az életet nem becsülő ötérzékű világ értékeit és benyomásait ahhoz, hogy tisztelettel élhessünk. Lényegében a spirituálissá vá­lással sajátítjuk el a tiszteletet.

 

A következő kérdések segítségével irányítsd figyelmedet a tisztelet megtapasztalására! Hagyd, hogy új benyomá­sokat és felismeréseket keltsenek benned!

 

 1. Milyen gyakran ítéled meg a körülötted élőket a bőrszínük, a kinézetük, a ruházkodásuk, a hitük, a tetteik és a va­gyontárgyaik alapján? (Néha nehéz megválaszolni ezt a kérdést, mert a személyiségünknek azt a részét, amely megítél másokat, annyira megszoktuk, hogy a vélemé­nye nem is érződik ítélkezésnek. Azt gondoljuk, hogy a dolgok valóban úgy vannak. Ezért szánj rá legalább egy napot, és figyeld meg, milyen gyakran ítélkezel ma­gad vagy mások felett, és írd le, miket ítélsz el.)
 2. Észre szoktad venni, amikor úgy érzed, mások ítélnek meg téged hasonló okokból? írd le és oszd meg a megfi­gyeléseidet!
 3. A többi embernek ki kell érdemelnie a megbecsülésedet? Fi­gyeld meg, milyen érzés a hétköznapi megbecsülés, és milyen a feltételekhez nem kötött! írd le a megfigyeléseidet, és ha lehetséges, oszd meg másokkal!
 4. A tökéletes létezést az élet minden formájában meglátod?
 5. Szeretnéd, ha ez így lenne? Tölts egy-két napot azzal, hogy bármerre nézel, megpróbálod érzékelni a tökéletes létezést.

 

A tisztelettel kapcsolatos gyakolratok – Tudsz másképp látni?

 

Idézz fel valakit, akit régóta ismersz, és nem állsz közel hozzá, de szeretnéd, ha így lenne! Lehetséges, hogy fél­tékeny vagy erre a barátodra, vagy kisebbrendünek érzed magad hozzá képest? Esetleg fensőbbségesnek és ítélkezőnek? Miért áll távol tőled ez az illető?

 • A barátodnak csak a „földi jelmezét” látod meg?
 • Arra figyéltél, hogy mit tesz és hogyan öltözik?
 • Úgy érzed, hogy egy korábbi félreértés vagy vita miatt nem tudtok jól kommunikálni?
 • Azért kerültetek távol egymástól, mert más irányban in­dultatok el az életben?

 

Most pedig nyílj meg a lehetőségnek, hogy másként lásd a barátodat. Határozd el, hogy földi „jelmezének” kül­sőségei mögé nézel. Tölts legalább tizenöt percet ezzel a feladattal. Képzeld őt magad elé! Jusson eszedbe, hogy nem tudsz mindent a barátod életéről – nem ismered a kihívásokat, amelyekkel megküzd, a félelmeit, az örömeit, a rettegését. Emlékezz rá, hogy lélek vagy, és a barátod is az.

Ha be volt hunyva a szemed, nyisd ki, és figyeld meg, most mit érzel a barátoddal kapcsolatban. Együttérzőbb lettél? Ha nem, végezd el ezt a gyakorlatot újra és újra, míg azt nem érzed, hogy a görcsösség nyitottsággá vál­tozik, és a barátodat már nemcsak személyiségnek lá­tod, hanem tudod, hogy ő egy földi űrruhát viselő lélek. Engedd magadnak megérezni azt a pillanatot, amikor a félelmed, ítélkezésed és lenézésed megszűnik, és meg­jelenik a tisztelet. Végezd el a gyakorlatot mindennap, amíg csak szeretnéd, és válassz hozzá több különböző embert az életedből, akiket az ítélkezés helyett a megbecsülés nézőpontjából szeretnél látni.

Határozd el, hogy ezen a héten tisztelettel tekintesz min­denre és mindenkire, beleértve a hozzád közel állókat, az ismerőseidet, és azokat is, akikkel futólag találkozol, akik­hez nem érzed magad közel stb. Tudatosítsd magadban ezt a szándékot minden reggel és napközben is, amikor csak az eszedbe jut!

A hét elteltével írd le válaszaidat a következő kérdé­sekre:

 • Mit tanultál a múlt héten abból, hogy tisztelettel tekin­tettél mindenre? írj rá példákat!
 • Mit teremtettél azáltal, hogy őrizted magadban ezt a szándékot?

 

Tudj meg többet a tiszteletről a következő kérdések se­gítségével:
 1. A lelked az élet minden formáját tiszteli, beleértve téged is. Te tiszteled saját magadat?
 2. Mit jelenthet önmagunk tisztelete?
 3. Nárcisztikus dolog, ha tiszteljük magunkat? Szemé­lyiséged bizonyos félelemalapú részei narcisztikusnak érződhetnek. Fontos ezeknek a megismerése, hogy meg tudd állapítani a különbséget a narcizmus és önmagad tisztelete között. írd le és oszd meg másokkal a felisme­réseidet!
 4. Mit jelenthet tisztelni valakit?
 5. Ha a tisztelet egy személy vagy dolog lényegének felismerése, hogyan tisztelhetnéd valaki más lényegét, ha a sajátodat nem tiszteled?
 6. Miben lenne más az életed, ha tisztelettel fordulnál minden felé?

 

Forrás: Gary Zukav – A lélek lakhelye

Holics-Mester Marianna

Holics-Mester Marianna

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Holics-Mester Marianna

Holics-Mester Marianna

A Spirituális tudatosság oldal azért jött létre, hogy útmutást és információt adjon azok részére, akik a tudatosságot választják.

Sándor Zsuzsi

Sándor Zsuzsi asztrológus

Asztrológus, Numerológus, Holisztikus segítő
Telefon: +36 30 581 00 59
Email: energiamezostudio@gmail.com

Bene Andi

Bene Andi

Újságíró, Life Coach
email: lelekszimfonia@gmail.com

Prof.hc.dr. Varga Tamás Miron

Prof. hc. Dr. Varga Tamás Miron

Pszichológus, Parapszichológus,
Transzperszonális coach
E-mail: miron.tanfolyamok@gmail.com

Ötvös Hajnalka

Ötvös Hajnalka

Tisztánlátó, Halottlátó
E-mail: info@vilagokozt.hu

Pin It on Pinterest