Mi a tudatalatti?

Tudatalattink elménk azon része, amely összeköti az élet működéséhez szükséges finom mintákat. Tudatalattink egyszerű feladatok elvégzésére van programozva, így tudatos elménk képes elgondolkodni a komplex folyamatokon.

Agyi funkcióink hihetetlenül bonyolultak, és számos aspektusa még mindig nem teljesen tisztázott. Számítástechnikai értelemben a másodpercenkénti műveletek száma, amelyekért agyunk felelős, több ezer billió is lehet. Bár ezt a számot valóban lehetetlen elképzelni, perspektívába helyezni, a világ egyik leggyorsabb szuperszámítógépe az emberi agy működésének egy százalékának egy másodpercét utánozza 83 000 processzor felhasználásával – a számítógépnek 40 percbe telt a feladat végrehajtása .

És bár agyunk messze felülmúlja ezeket a mesterséges processzorokat, például egy számítógépet, agyi funkcióink bizonyos elemei különböző módon programozhatók. Agyunk fiatal korunktól fogva kondicionált számos irányból, beleértve a társadalmat, a családot és a tudományos életet. Ennek a kondicionálásnak egy része szükséges és kívánatos, de vannak olyan tudatalatti elemek is, amelyek „a radar alatt repülnek”, és gyakran önpusztítóak lehetnek. De a jó hír az, hogy vannak tudatos lépések ennek kijavítására.

 

Hogyan programozd be a tudatalattidat?

  • InnerTalk – Eldon Taylor által kifejlesztett módszer a tudatalatti átprogramozására azáltal, hogy megcélozza a napi rendszerességgel kapott tudatalatti negatív bemenetet.
  • Binaural ütemek – Dichotikus hallgatási technika, amelyben a hangot alacsonyabb frekvencián játsszák le, hogy stimulálják az agyat, hogy tudatalatti hatásokat és megváltozott tudatállapotokat érjenek el.
  • Meditáció – A tudatalatti átprogramozásának legrégebbi és leghatékonyabb módja a fegyelem és következetesség révén.

 

InnerTalk

Eldon Taylor által kifejlesztett módszer , amelynek célja, hogy pozitívan befolyásolja a tudatalatti információfeldolgozást. Bár lehetséges tudatosan pozitív párbeszédet bevinni a mindennapi életünkbe, Taylor úgy véli, annyira eláraszt bennünket a tudatalatti negativitás, hogy ez nem tesz kellő különbséget. Ezek a negatív gondolatok gyakran múltbeli kudarcokból vagy rossz tapasztalatokból származnak, amelyek felhalmozódnak, hogy megóvjanak minket a jövőbeli vereségtől vagy elutasítástól. Sajnos ez visszatarthat és megakadályozhat bennünket abban, hogy kiaknázzuk teljes potenciálunkat.

Taylor InnerTalk egyik fókusza az, hogy az agy mindkét oldalát a megfelelő funkciói alapján kondicionálja. A bal agyfélteke a szó szerinti jelentésre, míg a jobb agyfélteke inkább az általános fogalmi vagy asszociatív jelentésre összpontosít. Taylor InnerTalkja mindkét agyféltekét megcélozza a bal oldalt értelmesen kimondott, előre álcázott, megengedő megerősítésekkel. A jobb oldalt metakontrasztban rögzített direktív hangok célozzák meg. Alapvetően a felvételeket úgy játsszák le, hogy azok éppen a tudatosság küszöbe alatt legyenek. Ez azt jelenti, hogy a hallgató nem mindig hallja, de a tudatalatti felveszi őket. Ez a módszer abban különbözik a hipnózistól, hogy megkerül bizonyos, a hipnózis által előidézett mechanizmusokat. A hipnózis alatt olyan védekezési mechanizmusok létezhetnek, amelyek még mindig jelen vannak.

Binaurális ütemek

A binaurális ütemek olyan alacsony frekvenciájú hangok, amelyeket  dichotikusan játszanak le, vagy minden fülben eltérőek. Ezeket az ütemeket 1000 Hz alatt játsszák le, és mindkét fülben két különböző impulzus eredménye. Az emberi hallás frekvenciája a 20-20 000 Hz tartományba esik, így gyakran a binaurális ütemek frekvenciája nem feltétlenül hallható. Az impulzusok közötti különbség egy harmadik frekvenciát hoz létre az agy egy részében, amelyet a felső oliváriummagnak neveznek. Úgy gondolják, hogy tudatalatti hatásai vannak, és megváltozott tudatállapotokhoz vezethet. A folyamatot agyhullám-elvonásnak nevezik.

Bár vannak viták arról, hogy a binaurális ütemek pozitív hatással vannak-e az agyhullámokra, egyes tanulmányok azt találták, hogy tükrözik a meditáció agyra gyakorolt ​​hatását, elősegítve a relaxációs állapotokat. Úgy gondolják, hogy ezt az alfa és théta agyhullámok növekedése okozza, amelyek megfelelnek a relaxációnak és a meditációnak. Itt lehet edzeni és újraprogramozni az agyat tartós pozitív gondolatokkal.

Agyunk alfa-frekvenciája 7-14 Hz között van. Ez a mély relaxáció és a könnyű meditáció állapotaiban található meg, ahol elkezdheti befolyásolni a tudatalattit. Ebben az állapotban a memória és a tanulás befolyásolható. A 4-7,5 Hz közötti théta hullámfrekvencia a legérdekesebb abból a szempontból, hogy könnyű alvás és mély meditáció során fordul elő, és itt érik el a tudatalattit. A théta-frekvencia során úgy gondolják, hogy számos jellemzőt el lehet érni és befolyásolni, kezdve a kreativitástól és a problémamegoldástól az intuíción át egészen a fizikai gyógyulásig.

 

Meditáció

A binaurális hang és a tudatalatti üzenetküldés egyszerű módja a tudatalatti befolyásolásának, de a kívánt hatások jellemzően a meditáció hatásait tükrözik, vagy azokhoz hasonlítják. Bár ezeket a módszereket párosíthatjuk meditációval, hogy növeljük a pozitív eredmények elérésének valószínűségét, a meditáció önmagában valószínűleg a legmegbízhatóbb módszer. Elektroencefalogram vagy EEG monitorozás segítségével bebizonyosodott, hogy az alfa- és théta-hullámok aktivitása a meditáció során a leghangsúlyosabb. Ez az a hely, ahol a tudatalatti üzenetküldés és az ütemek tudatalatti ingere befolyásolja az elmét.