A Tudatos Álmodás több okból is vonzó képesség. Egyrészt hihetetlenül fantasztikus élmény, másrészt az önismeret teljesen új szintjeihez vezet, de legfőképpen: a tudatos álmodó egy magasabb nézőpontból fogja látni a világot.

Ha valaha is ábrándoztál bizonyos dolgokról, azt mind megteheted ebben a megváltozott tudatállapotban. Az élmény hasonló a Mátrix és az Eredet című filmekben látottakhoz. Tudunk repülni, meglátogathatunk helyszíneket, találkozhatunk egy különleges személlyel vagy csinálhatunk valamilyen szuperkreatív dolgot. Ami még jobb, meghallgathatunk egy álomfigurát, aki beszámol nekünk a tudatalatti konfliktusainkról és azokat fel is tudjuk oldani. A vágyaink mélyére hatolhatunk, ahol közelebb kerülhetünk valódi életcélunkhoz. Megszüntethetjük rémálmainkat.

A valaha titkos Buddhista és Sámán tradíciók technikájába pillanthatsz bele. A tudomány évtizedek óta kutatja ezt a tudatállapotot, és napjainkban egyre nagyobb érdeklődésre tart számot.

Amikor megtanulunk emlékezni és irányítani álmainkat, hozzáférést kapunk a saját különleges „birodalmunkhoz ”, ami olyan, mint egy másik valóság. A fizikai törvények nincsenek jelen az álom valóságban; repülhetünk, átmehetünk falakon, teremthetünk színhelyeket, szereplőket. Miért ne hívjunk elő egy emléket a tudatalattinkból, próbáljunk el egy prezentációt, vagy oldjunk meg egy konfliktushelyzetet?

Technikák

A Tudatos Álmodás alapvető fokozata akkor történik, amikor REM (Gyors szemmozgásos) fázisban alszunk. Számos technika áll rendelkezésünkre nehézségi és éberségi szintektől függően.

Begyakorolhatjuk, hogy éberré, tudatossá váljunk általános álmodás közben. Ez a DILD módszer (Dream Induced Lucid Dreaming).

Vagy-

Elsajátíthatjuk, hogy egy különleges meditációs testhelyzetből közvetlenül átlépjünk a tudatos álom állapotába. Ez anélkül történik, hogy elaludnánk! -magunkkal visszük a nappali éberségünket és tudatosságunkat, megéljük, ahogy kilépünk a testünkből. Elképzelheted úgy, mintha az egyik valóságból a másikba lépnél át.  Ez a WILD módszer (Wake Induced Lucid Dreaming).

Miért változtatja ez meg a világról alkotott felfogásunkat?

Amikor valaki nem általános tudatállapottal találkozik, a tapasztalat gyakran nem mesélhető el teljes egészében azoknak, akik nem élték meg ugyanazt az állapotot. A nyelv nem tűnik elégségesnek, mert az a fizikai világ leírására megalkotott rendszer.

A tudatos álomban vagy „testen kívüli élményben (OBE) ” a lokalitás és az idő másképp viselkedik. Lehetünk egyszerre több helyen, vagy lehet egyszerre több nézőpontunk. Az élmény olyan, mintha túllépnénk a harmadik dimenzión.

Abban a tudatos állapotban, ami az ébrenléten túl történik; mindent gondolattal, szándékkal és elvárással irányítunk. Ezekben az állapotokban úgy mozgunk, hogy a mozgásra gondolunk, és úgy tapasztalunk meg dolgokat, hogy „szándékozzuk” a megtörténésüket. Ez misztikusan hangozhat, de egyre több ember képes erre.

 

A tudatos álmodás egyéb jótékony hatásai

Növeld az önbizalmad azzal, hogy elgyakorolsz egy élethelyzetet egy virtuális világban! Sajátíts egy készséget!

Engedd szabadjára a kreativitásodat. Híres alkotók, mint Salvador Dali, Mozart, Leonardo Da Vinci, Stephen King, Einstein és sokan mások beszámoltak arról, hogy ötleteket merítettek az álmaikból.

Szállj szembe a félelmeiddel: derítsd ki, mi okozza őket és hogyan tudod leküzdeni őket! Szabadulj meg rémálmoktól, kezelj Poszttraumatikus stressz szindrómát! Próbálj ki valamit, amit nem mernél ébrenléti állapotban! Bármilyen vágyunkat kiélhetjük. A tudatos álmodás és a testen kívüli állapot az egyik legnagyobb spirituális élmény!

 

Forrás: Török Péter