Érezted már, hogy a torkodon akad a szó? Olyan, mintha gombóc nőne odabenn? Folyamatosan megy benned a belső monológ, de ha arra kerül a sor, hogy hangosan is felszólalj, úgy érzed, megnémulsz? Állandó torok -és nyakfájdalmaid vannak? Esetleg mindenféle ok nélkül krákogsz? Áss a mélyére a torokcsakrádnak és állítsd helyre az egyensúlyába!

 

A torokcsakra az ötödik csakránk és ahogy egyre feljebb haladunk ezen a láthatatlan fűzéren, úgy kerülünk egyre közelebb az Univerzumhoz és a vele való teljes kapcsolódáshoz. A torokcsakránk, ahogyan azt a neve is mutatja, a nyakunkon található a torkunk körül. Szankszrit neve a Vishudda, ami magyarul nagyjából úgy fordítható, hogy tisztaság. Ez arra utal, hogy ha egyensúlyban van a csakra és hagyjuk érvényesülni, akkor a tisztaság árad belőlünk, a szavainkból.

Színe a kék, de gyakran ábrázolják türkizzel is. Habár a torokkal társítjuk elsősorban, nem csak ehhez a szerhez kapcsolódik A száj, nyelv, álkapocs, garat, váll, nyak mind a rezgése alatt álló szervek, és szabálytalan működésével kihatással van rájuk.

 

Miben mutatkozik meg a torokcsakra szabályos működése?

Abban, hogy képes vagy meglátni és kommunikálni az igazat. Felismered, hogy mi a célod az életben. Jól kommunikálsz másokkal, valódi kapcsolódást alakítasz ki. Kreatív vagy és tele új ötletekkel. Ezekről sose felejtsük el, hogy nem minden esetben értjük művészi kreativitásnak. Rengeteg módon, az élet számos területén szükség van kreativitásra, használjuk bátran a sajátunkat! De ha van tehetségünk, akkor művészi úton is kifejezhetjük magunkat.

A torokcsakra segítségével közelebb kerülünk a spirituális énünkhöz. Azáltal, hogy meglátjuk, kik is vagyunk, mi a célunk és küldetésünk az életben, levesszük magunkról a társadalom által ránk pakolt elvárások fátylát és valódi önmagunk lehetünk. Ha ezt képesek vagyunk megfogalmazni magunknak, és másoknak, akkor az annak is a jele, hogy tiszta a torokcsakránk és nem blokkolja semmi.

Ha azonban ez a blokkolás fennáll, olyan módon jelenik meg, mint céltalanság, halk beszéd, extrém félénkség a legalapvetőbb beszéd esetén is. Sokat hazudsz vagy képtelen vagy titkokat tartani és rögtön kikotyogod, amit rád bíztak. Bizonytalannak érzed magad, és néha olyan, mintha nem is a te hangodon szólnál. Sokat szorongsz, depressziósnak érzed magad és fogalmad sincs róla, ki vagy és mi az életed értelme. Előfordul, hogy arrogáns vagy, esetleg manipulatív.
Fizikai tünetekként pedig az állandó torokfájást, rekedtséget, nyaki fájdalmakat és pajzsmirigy problémákat okozhat.

Szerencsére sokat tehetünk annak érdekében, hogy visszaállítsuk az egyensúlyába a torokcsakránkat.

 

Őszintén!

Az egyik legfontosabb, hogy őszinték legyünk magunkkal, aztán persze másokkal is. De mivel minden fejlődés alapja, hogy magunkat rendbe tegyük, így először erre koncentráljunk.

Vegyünk egy papírt vagy egy új noteszt, bármit ami jól esik, és írjunk! Tudom, hogy sokan nem szeretnek ezzel bajlódni és unalmasnak is tűnhet, hogy már megint az érzelmeinkről firkáljunk, de hatásos. Ha leírod, ami benned van, az olyan érzetet kelt benned, mintha elmondtad volna valakinek. És a nagy érzelmeket kiváltó dolgokkal ez a helyzet, el kell mondani valakinek, hogy kevésbé nyomasszon minket. Szóval írd le mi fáj, mi az amin nem tudod túltenni magad! Mi az, amit mondani akartál, de nem merted vagy nem tudtad? A torokcsakra kibillenését nagyon gyakran az okozza, hogy a szavak benn maradnak. Nem tudtad megvédeni magad? Ismered azt az érzést, amikor utólag jönnek csak a szavak, amiket jól a másik fejéhez vágnál? Írd le, és azt is, hogy milyen érzésed van ettől! Vagy esetleg szerettél volna még mondani valamit valakinek, aki azóta elhunyt? És fáj, hogy nem beszélhetsz többet vele? Írd azt is le, és hagyd, hogy a szavak ereje kiáramoljon belőled, ne nyomasszon többé!

 

torokcsakra

 

Az írás mellett nagyon sokat segít a torokcsakrád egyensúlyán, ha beszélsz vagy énekelsz. Kit érdekel most, hogy nincs jó hangod, a lényeg, hogy énekelj! Ez jótékonyan hat a csakrádra és tisztítja. Énekelj, amennyit csak tudsz, de legyél azért tekintettel másokra. Viszont, ha magad vagy, esetleg másokkal, akiket nem zavar, hadd szóljon!

 

Hordj kéket!

Biztosan te is ismered azt a szokást, hogy a fájós torokra kék kendőt kell kötni, hogy elmúljon a gyulladás. De nem csak akkor boríthatod be magad ezzel a színnel, ha fáj valamid. Hordhatsz akkor is kéket, ha épp nincs panaszod, hiszen ez a szín segít, hogy közelebb kerülj a hangodhoz. Ahhoz, hogy meg tudd fogalmazni az érzéseidet, és kellően ki is tudd fejezni őket.
Viszont, ha ruhákban nem a szíved csücske ez az árnyalat, akkor hordj magadnál kék kristályokat, mint az amazonit, türkiz, lazurit vagy akvamarin.

 

Jógázz!

Camel, plow, híd és kobra póz mind a torokcsakrád nyitását segítik elő. Gyakorold őket minél többet, és mellette ne felejts el sok vizet inni! A kék itt is megteszi hatását, nem csak a bőröd lesz egészséges, hanem a csakrád is.

 

Mantrázz!

A legjobb, ha valamilyen kék tárgy kíséretében teszed, vagy esetleg vízparton. Le is írhatod magadnak vagy tanuld meg, költs hozzá sajátot, csak az számít, hogy ismételd magadnak és higgy is a szavak erejében!

 • Szeretettel beszélek.
 • A hangom számít.
 • Van véleményem.
 • A hangom erős.
 • A hangom tiszta.
 • Megtalálom a szavakat, amelyekkel kifejezhetem magam.
 • Tudom, mikor kell hallgatni.
 • Hű vagyok önmagamhoz.
 • Kiállok önmagamért.
 • Tisztelettel kommunikálok.
 • Jogom van önmagamnak lenni.

A kimondatlan szavak felemésztenek minket belülről, olyan viselkedésre és gondolatmenetre késztetnek, amelyek távol állnak tőlünk, de a nyomasztó hatásuk miatt ilyenné válunk. Tisztítsd meg a torokcsakrád, és légy a nyugodt, őszinte és hű önmagad, aki valójában vagy! Az, aki tudja, mikor kell hallgatni és mikor beszélni. Az, aki nem fél nyílt lenni sem másokkal, sem magával, de mindezt tisztelettel teszi és olyan, aki nem felesleges locsogásra és az ereje fitogtatására használja a hangját, hanem arra, amire valójában való: hogy közelebb kerüljön létezése értelméhez.