A valódi hatalom megteremtésének feltétele, hogy felelősséget vállalj mindazért, amit létrehozol. Az ok és okozat egyetemes törvénye, a karma megmutatja, hogy már eleve felelős vagy mindazért, amit teremtettél, ez a tudat pedig erősen ösztönöz arra, hogy a döntéseid révén egészséges és építő tapasztalatokra tegyél szert.

Ez a karma törvénye: amit mások általad megtapasztalnak, azt te vagy lelked egy másik személyisége is átéli majd. Ez megfordítva is igaz: amit lelked egy másik személyisége okoz másnak, azt te is átélheted. A karma a felelősség egyetemes, személyte­len tanítója. Amikor megérted, hogy minden tapasztala­tod karmikusan szükségszerű, kevésbé leszel rá hajlamos, hogy ezeket a személyed ellen irányulónak tekintsd, és haraggal, jogos felháborodással, ítélkezéssel stb. reagálj.

Ez azt jelenti, hogy kevesebb fájdalmat és több örömteli élményt terem­tesz majd magadnak és a lelked többi személyiségének. Amikor bölcsen és felelősségteljesen válaszolsz akkor is, ha mondjuk dühösnek vagy ítélkezőnek érzed magad, akkor tudatosan veszel részt a lelked evolúciójában, és valódi hatalmat teremtesz.

Kérdések következnek, melyeket feltehetsz ma­gadnak. Jegyezd fel, ha erős érzelmi választ veszel észre magadban, például ítélkezel, hárítasz, értékelsz valamit, meghökkensz, igazolva érzed ma­gad. Írd le válaszaidat, hogy emlékezz rájuk! Lehetséges, hogy azt veszed észre, né­melyik megváltozik az idő teltével.

 1. Az elmúlt héten hányszor érezted dühösnek, sértettnek, csalódottnak, felsőbbrendűnek, kisebbrendűnek ma­gadat, és cselekedtél eszerint?
 2. Van, hogy azt kérdezed, „Miért én? Mit tettem, hogy ezt érdemlem?” írj le néhány példát!
 3. Hányszor fordult elő, hogy úgy érezted bántottak, és emiatt bántani akartad azt, akit ezért felelősnek tartottál?
 4. Akkor is így tettél volna, ha tudod, hogy sérelmed oka akár évszázadokkal a születésed előtt is történhetett?
 5. Hogy érzel azzal a lehetőséggel kapcsolatban, hogy tuda­tosan örömteli tapasztalatokat szerezz magadnak és a lelked többi személyisége számára? Képzeld el, hogyan valósít­hatnád ezt meg! Írj le mindent, ami az eszedbe jut, és térj vissza a kérdéshez rendszeresen! Válaszd ki, hogy milyen tapasztalatokat szándékozol bevinni az életedbe!

 

Feladatok

Egy hét kedvesség

Külön figyelj rá, hogyan lehetsz kedves és barátságos azokkal, akikkel ezen a héten találkozol! Terjeszd ki ezt a kedvességet azokra is, akikkel telefonon, e-mailben vagy levélben tartod a kapcsolatot! Figyeld meg, ho­gyan érzed magad, és milyen hatással van ez a gyakorlat az életedre! Oszd meg a tapasztalataidat másokkal, és ha ők nem próbálták még ezt a feladatot, kérd meg őket, hogy csatlakozzanak hozzád, és számoljanak be élmé­nyeikről!

(Gary Zukav és Linda Francis The Mind of the Soul című könyvéből)

 

Az aranyszabály felfedezése

 • Idézz fel egy alkalmat, amikor olyasmi történt, ami meg­lepetést és örömet okozott neked, például egy váratlan ajándék vagy kedvesség.
 • Kérdezd meg magadtól: „Volt már olyan, hogy én hasonló módon megleptem másokat vagy örömet sze­reztem nekik?”
 • Ezután idézz fel egy olyan alkalmat, amikor olyasmi történt, ami bántott, például elárultak vagy valaki dühös volt rád.
 • Kérdezd meg magadtól: „Én megbántottam valaha másokat hasonló módon?”
 • Gondoltál már arra, hogy amit tapasztalsz – öröm és bánat egyaránt -, az az általad vagy lelked más személyi­ségei által hozott döntések következménye?
 • Ha eltűnődsz ezeken a kérdéseken, az elmélyíti a kap­csolataidat és a beszélgetéseidet az életedben részt vevő emberekkel.

(Gary Zukav és Linda Francis The Mind of the Soul című könyvéből)

 

A karma megtapasztalása?

Emlékezz vissza egy olyan alkalomra, amikor tudatában voltál annak, hogy karmikus tapasztalatban van vagy lehet részed… Egy olyan élményben, amelynek érzésed vagy érzékelésed szerint köze volt a karmához, amelyet te vagy a lelked egy másik személyisége hozott létre. Hogyan befolyásolta ez az élmény az életedet? Talán érzékelted, hogy ez a tapasztalat valami többletet hordoz: ami történt, az több, mint amit szavakba tudsz önteni.

Járd körül a karma témáját, egyedül vagy másokkal együtt! Megérzésed szerint ennek az ismerete hogyan támogatja a lelki fejlődésedet? Ha még nem volt ilyen tapasztalatod, képzeld el, mi­lyen érzés lenne!

 

Forrás: Gary Zukav: A lélek lakhelye